StoryEditorOCM
ForumAMERIČKI IZBORI

Tijesna utrka za novog predsjednika SAD-a: Trump ima prednost u više ključnih država, Biden zasad ima puno više elektora

Piše D.Pilić/PSD
4. studenog 2020. - 08:11
Joe Biden zasad ima razloga za zadovoljstvo, ali Trump je siguran da je on taj koji će se zadnji veseliti u ovoj pričiAngela Weiss/AFP

Prije nekoliko minuta, točno u sedam ujutro po našem vremenu zatvorena su posljednja birališta u SAD-u, ona na Aljasci.

Demokratski kandidat Joe Biden u ovom trenutku ima više sigurnih elektorskih glasova, ali aktualni predsjednik Donald Trump ima prednost u više država koje se smatraju ključnima za ishod izbora. Kako se čini, moguće je da danas nećemo doznati pobjednika u ovoj izbornoj utrci.

Prva birališta zatvorena su još u ponoć, u dijelovima Indiane i Kentuckyja, a nekoliko minuta kasnije stigle su izlazne ankete za Indianu: pokazalo se da Trump ima 68,3, a Biden 29,7 posto glasova. Iako se radilo tek o simboličnom uzorku od 1 posto glasova, Trump se već u ponoć i petnaest oglasio na Twitteru:

"Izgledamo dosta dobro u cijeloj zemlji. Hvala vam!”

Nešto prije jedan ujutro ispred Bijele kuće u Washingtonu počeli su se okupljati prosvjednici, za koje je AFP objavio da su većinom Bidenovi pristaše. Među mnoštvom transparenata isticao se onaj s natpisom "Trump stalno laže”.

Epska bitka vodila se za Floridu (29 elektora), u kojoj je Biden dugo vodio, da bi Trump oko dva sata, nakon 80 posto prebrojenih glasova, preokrenuo rezultat i zadržao vodstvo do kraja: oko 6.30 sati, nakon što je prebrojeno 96 posto glasova, Trump je vodio s 51,2 prema 47,8 posto, te je skoro nemoguće da ga Biden dostigne.

Mrtva trka dugo se vodila i u Teksasu (38 elektora), gdje je nakon 55 posto prebrojenih glasova Biden imao minimalnu prednost od 49,4 prema 49,2 posto. Međutim, oko četiri sata Trump ga je prestigao, a u 6.30, nakon 90 posto prebrojenih glasova, aktualni predsjednik ima značajnu prednost od 52 prema 46 posto.

U jednoj od također ključnih država, Ohiju (18 elektora), nakon polovine prebrojenih glasova Biden je vodio s čak 12 posto razlike (55 prema 43 posto), dok je u Sjevernoj Karolini (15 elektora) nakon dvije trećine listića vodio s 52 prema 46 posto. Sve do tri sata činilo se da će Biden osvojiti obje države (što bi bio kraj svih Trumpovih ambicija), ali je nešto iza tri sata CNN objavio da s pristiglim rezultatima iz ključnih država Ohija, Sjeverne Karoline i Georgije „ulazimo u kritični dio noći”.

Naime, u tom je času Trump uvjerljivo vodio u Georgiji, dok je u Ohiju i Sjevernoj Karolini ubrzano smanjivao zaostatak za Bidenom, da bi nešto prije četiri sata u obje države izbio u vodstvo – u Ohiju nakon 90 posto prebrojanih glasova vodi za 8 posto (kao i u Georgiji nakon 80 posto listića), a u Sjevernoj Karolini nakon 96 posto listića vodi za 1,5 posto.

U još jednoj ključnoj državi, Pennsylvaniji, Trump nakon dvije trećine prebrojenih listića vodi za 15 posto, a uspio je dostići i Bidenovo početno vodstvo u Iowi.

S druge strane, pored tradicionalnih „plavih” država Biden izgleda osvaja i Arizonu (koja obično glasa za republikance), a tek ga čekaju zapadne države u kojima je veliki favorit, a u kojima su se birališta zatvorila u pet ujutro po našem vremenu.

Nešto iza pet sati CNN je objavio projekciju po kojoj je Biden vodio u elektorima 192 prema 108 (pripisujući mu i 55 elektora u Kaliforniji), dok je u šest sati projekcija glasila 205 prema 132 za Bidena. No u tu kalkulaciju nije uračunato 87 elektora iz tri ključne države koje osvaja Trump – Floride, Teksasa i Pennyslvanije – tako da je konačan ishod još uvijek neizvjestan.

Podsjetimo, kandidat mora dobiti 270 elektora za pobjedu. Američki mediji naglašavaju kako u nekima državama još nije prebrojen dobar dio ranih glasova, koji u principu prednost donose Bidenu.

09. svibanj 2024 00:35