StoryEditorOCM
Forum"ČEŠKA PRVA"

Tisuće Čeha na ulicama, traže pregovore s Rusima i izlazak iz EU: ‘Ovo nitko neće zaustaviti!‘

Piše Hina
28. listopada 2022. - 18:19

Tisuće Čeha prosvjedovalo je u petak u Pragu protiv vlade desnog centra i pozvali na prijevremene izbore te na izravne pregovore s Rusijom o opskrbi plinom uoči zime. 

Prosvjed na državni praznik na glavnom trgu u Pragu bio je treći u organizaciji krajnje desnih političkih pokreta, marginalnih skupina i Komunističke partije. Policija procjenjuje da se okupilo par desetaka tisuća ljudi, manje nego na prethodna dva skupa.

image
Michal Cizek/AFP

Organizacijska skupina "Češka prva!" protivi se Europskoj uniji i NATO-u i želi da nacija od 10,7 milijuna stanovnika bude vojno neutralna.

Prosvjednici su mahali češkim zastavama, uzvikivali "ostavka, ostavka" i nosili transparente koji pozivaju na izlazak iz NATO-a i EU-a. 

image
Michal Cizek/AFP

"Ovo je novi nacionalni preporod i cilj mu je da Češka bude neovisna", rekao je organizator skupa Ladislav Vrabel. "Kad vidim prepun trg - nitko to ne može zaustaviti", dodao je. 

Visoke cijene energenata, potaknute ratom u Ukrajini, povećale su pritisak na vlade diljem Europe da ublaže udar sve većih troškova energije na potrošače i poduzeća.

Češka vlada premijera Petra Fiale pridružila se sankcijama EU-a protiv Rusije i zauzela oštar stav prema invaziji na Ukrajinu. Donijela je niz mjera, od financijske pomoći tvrtkama do ograničenja cijena električne energije za kućanstva.

image
Michal Cizek/AFP
28. svibanj 2023 14:15