StoryEditorOCM
ForumPRIPREME U TIJEKU

Tko će se prvi u Hrvatskoj cijepiti protiv korone: Najizgledniji kandidat preko noći se predomislio

Piše I.Krnić/JL
26. prosinca 2020. - 14:24

Nakon što je u ranim jutarnjim satima u Hrvatsku stiglo Pfizerovo cjepivo, krenula je priprema oko distribucije po županijama, a u Zagrebu bi prva cijepljena osoba trebala biti korisnik ili korisnica Doma za starije i nemoćne na Trešnjevci.

Kako neslužbeno doznajemo iz Grada Zagreba, oni su u stanju pripravnosti i čekaju službenu potvrdu HZJZ-a da će njihov korisnik biti prva cijepljena osoba u Hrvatskoj.

Kako doznajemo, još uvijek nije određeno konkretno ime osobe koja će biti prvi građanin Hrvatske koji će primiti cijepljenje, i to iz nekoliko razloga. Prvo, potrebno je pronaći osobu koja je voljna da je se snimi, koja se želi cijepiti i kojoj zdravstveno stanje to dozvoljava: s obzirom na situaciju, uvijek postoji mogućnost da predviđena osoba dobije temperaturu, pa da se ne može cijepiti. Zbog toga postoji nekoliko osoba, stanara Doma, među kojima će stručnjaci odabrati jednu. Kako neslužbeno doznajemo, osoba koja je jučer figurirala kao izgledni kandidat za prvog građanina Hrvatske koji će primiti cjepivo predomislila se preko noći.

Upravo zato čekat će se jutro, liječnik će provjeriti sve kandidate za cijepljenje tako da će se vjerojatno tek sutra znati tko će biti prva cijepljena osoba u Hrvatskoj.

U svakom slučaju, čim u Gradu dobiju službenu potvrdu, obavijestit će javnost, a novinari će zbog epidemioloških razloga moći snimiti prvo cijepljenje izvana. Naime, prvo cijepljenje će se organizirati u blagovaonici u prizemlju tako da se kroz prozore može popratiti ovaj veliki događaj, koji označava početak suzbijanja epidemije koronavirusa na najučinkovitiji način, cijepljenjem.

Na prvi dan sigurno neće biti cijepljena samo jedna osoba, jer je u jednoj bočici dovoljno cjepiva za pet osoba, a bočica se mora odmah potrošiti. Očekuje se da će se prvog dana u tom Domu cijepiti deset osoba, a masovnije procjepljivanje kreće u ponedjeljak.

Doznajemo i da se prijavilo tisuću korisnika iz svih 11 zagrebačkih domova, da se neki nisu prijavili jer su u izolaciji, neki su još bolesni

18. travanj 2024 19:27