StoryEditorOCM
ForumSTRAVIČAN ZLOČIN

Tko je Ivan Bulj, okrutni obojica koji dogodine izlazi na slobodu? Anđela se vraćala s koncerta, a on ju ubacio u auto...

Piše Vijesti SD
4. travnja 2023. - 12:15
Anđela Bešlić je poslije koncerta u kasnim satima pješačila prema svojoj kući na sinjskoj periferiji, kada ju je Bulj presreo, strpao u automobil i ubioCropix, Privatni album

Obitelj Ivana Bulja, ubojice tada 17-godišnje Anđele Bešlić iz Sinja, zatražila je njegovo uvjetno puštanje na slobodu. 

Bulj je do sada iza rešetaka proveo 21 od ukupno 22 godine zatvorske kazne, na koju ga je osudio Vrhovni sud, smanjivši za 5 godina kaznu Županijskog suda u Splitu. Na slobodu bi trebao izaći 10. travnja 2024., no ako sud udovolji željama njegove obitelji na slobodu bi mogao i ranije. Krajem siječnja je iz strogog zatvora u Glini premješten u kaznionicu poluotvorenog tipa u Turopolju

Nije ovo prvi put da se traži njegovo raniji izlazak iz zatvora, no svi dosadašnji pokušaji pokazali su se jalovima. Posljednji put je to bilo u svibnju 2021. kada je Županijski sud u Sisku odbio Buljev zahtjev za uvjetnim otpustom.

Okrutno ubojstvo mlade Anđele Bešlić dogodilo se u ožujku 2002. i duboko je potreslo sinjski kraj, ali i cijelu Hrvatsku. 

Djevojka je poslije koncerta u kasnim satima pješačila državnom cestom D-1 prema svojoj kući na sinjskoj periferiji, a svega tristotinjak metara na domak kuće presreo ju je, strpao u automobil i ubio Ivan Bulj. Njeno tijelo bacio je u šikaru, a pronađeno je mjesec dana nakon ubojstva.

Našao ga je slučajni slučajni prolaznik u kamenjaru niti kilometar od njezine obiteljske kuće. Tijelo je bilo u lošem stanju, djevojku su identificirali pomoću otiska prsta. Mnogi su tada optuživali policiju za površnu pretragu, a Anđelina obitelj na svoju je ruku bila organizirala privatnu istragu.

image

Mjesto na kojem je bila skriveno tijelo Anđele Bešlić

Joško Šupić/Cropix

Ivan Bulj tada je bio je direktor Radio Sinja, član sinjskog HKDU-a i svojedobno čovjek zadužen za promidžbu Alke, a nekoliko dana nakon pronalaska tijela sam se predao policiji. Spominjalo se tada da se predao u strahu da će ga ubiti netko od članova obitelji Bešlić jer su njihova privatna istraživanja upućivala na njega.

U sinjsku policijsku postaju, pisalo se tada, stigao je u alkoholiziranom stanju i rekao kako je kobne večeri, vraćajući se automobilom kući, nehotice naletio na Anđelu Bešlić i usmrtio je.

Na Županijskom sudu u Splitu je osuđen za teško ubojstvo maloljetne osobe na 27 godina zatvora. Vrhovni sud je kaznu smanjio s 27 na 22 godine. Presuda je postala pravomoćna tek na drugom suđenju, nakon što je ona s prvoga 2005. godine ukinuta.

Prema presudi, Bulj je djevojku oko 3 sata u noći na prevaran način ukrcao u vozilo govoreći joj da će je odvesti kući. Unatoč njezinu protivljenju, skrenuo je s ceste i odvezao je na nepristupačan predio Vidovo kod Suhača s namjerom da je liši života što je i učinio udarajući je tupim predmetom.

Nanio joj je više ozljeda po glavi i drugim vitalnim dijelovima tijela. Tijelo je odvukao preko žičane ograde i bacio u jamu i prekrio suhim granjem gdje je i pronađena mjesec dana kasnije. Tužiteljstvo je u optužnici tvrdilo i kako je djevojku silovao, ali je za taj dio oslobođen krivnje jer nije bilo dokaza.

image

Ivan Bulj na splitskom sudu 2007. godine

Paun Paunović/Cropix

Kad je Bulj pritvoren zbog ubojstva Anđele Bešlić, Radio Sinj mu je, izvijestio je bio Večernji list, dao otkaz, a isključen je iz podružnice HKDU-a i Viteškoga alkarskog društva. Na sve se te odluke Bulj žalio, a u međuvremenu je ustanovljeno da je iz Radio Sinja ukrao 26.605 kuna. Novinare HTV-a tužio je zbog "Latinice" u kojoj je bio spominjan, a po 50.000 kuna tražio je i od nakladnika Jutarnjeg lista i Globusa, zbog objavljenih tekstova. Od Radio Sinja, pak, tražio isplatu zadnjih četiriju plaća, na što je Radio Sinj odgovorio protutužbom, zatraživši povrat 26.605 kuna s kamatama. 

Nakon što je uhićen, njegova se supruga, s djecom, preselila u rodnu Požegu. Na sudu je oborila njegov alibi. On je, naime, tvrdio da je u vrijeme ubojstva bio sa suprugom, u posjetu prijateljima, no ona je na sudu izjavila da je bila kod kuće, s djecom, dok je njen suprug bio vani.

S Ivanom Buljom je optužen bio i njegov rođak koji je u konačnici oslobođen krivnje jer je dokazano kako se zbog imobilizirane noge te noći nije mogao normalno kretati. Od države je tražio odštetu zbog vremena provedenog u pritvoru, a u međuvremenu je preminuo.

30. travanj 2024 22:05