StoryEditorOCM
ForumIMAO JE IDOLA

Tko je zapravo Šveđanin, čiji je životni put i uspjeh opčinio proslavljenog Livnjaka. Uletio mu je ‘na blef‘!

Piše Eda Vujević/SD
1. rujna 2021. - 18:02

Kad je Mate Rimac, danas automobilski "celebrity" svjetske klase, prije 11 godina došao na The Geneva International Motor Show kao vlasnik tek osnovane tvrtke s vizijom da pokrene razvoj i proizvodnju najnaprednijih električnih sportskih automobila na svijetu, imao je svega 21 godinu i još je bio student.

Imao je viziju i imao je idola, a taj je idol bio 16 godina stariji Christian Erland Harald von Koenigsegg, vlasnik švedske Koenigsegg Automotive AB tvrtke.

Tvrtku koja proizvodi ultrasportske automobile taj je Šveđanin osnovao 1994. sa sjedištem u Ängelholmu, a prvi prototip CC-a sa šasijom od ugljičnog kompozita, poput bolida Formule 1, napravljen je 1996., kad je Rimac imao svega osam godina.

Mate Rimac o svome idolu iz djetinjstva, a danas i poslovnom partneru i prijatelju, kaže: "Nemojte upoznavati svoje heroje jer ćete se razočarati... Osim ako je tvoj heroj Christian von Koenigsegg."

Upravo je to Rimac napisao uz fotografiju koju je objavio na Facebooku, a njegovu objavu prenijeli su gotovo svi mediji, kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Kao što rekosmo, Mate Rimac je automobilski celebrity i svako se njegovo istupanje prati i bilježi.

image
Christian von Koenigsegg
 
Foto Koenigsegg


- Christian i Mate Rimac upoznali su se prije nekoliko godina i postali su prijatelji – stoji i na službenoj stranici Koenigseggove kompanije.

- Kao mladi i ambiciozni poduzetnik, Mate je tražio mentora i pronašao ga je u Christianu, svojem heroju iz djetinjstva koji je već prošao težak put koji je Mate izabrao.

S druge strane, Christiana je zadivila Matina upornost i energija da stvori tehnički najnaprednije električne sportske automobile – piše na stranici tvrtke kojoj, usprkos svem glamuru koji prati svijet brzih automobila, "automotiva", kako Christian von Koenigsegg voli reći, imponira imidž mladog, fotogeničnog i uspješnog Hrvata.

Obitelj, posao i konji

U jednom intervjuu koji je nedavno dao u Kaliforniji, Rimac je opisao njihov prvi susret – mladi Rimac nije ni znao kako Christian von Koenigsegg zapravo izgleda.

U to vrijeme, prije 12 godina, ovaj korpulentni Šveđanin nije bio fotografiran u mjeri usporedivoj sa sadašnjom slavom, a Rimac je bio potpuno anoniman.

Tako je Rimac u Genevi na štandu Koenigsegg Automotive AB-a "prišao tipu koji je izgledao najozbiljnije". Bio je to, kako ono kaže film, početak jednog divnog prijateljstva.

No tko je Christian von Koenigsegg, koji, barem tako tvrde mediji, osobno posjeduje oko stotinu milijuna dolara?

image
Mate Rimac i Christian von Koenigsegg
Foto RIMAC AUTOMOBILI

Za razliku od Mate Rimca, iza Christiana Erlanda Haralda von Koenigsegga stoji nekoliko generacija obiteljskog bogatstva i najboljeg obrazovanja koje se može dobiti.

Njegov otac Jesko Von Koenigsegg bio je – i još uvijek jest, premda će uskoro napuniti 84 godine – vrlo uspješan poduzetnik koji je svoju tvrtku Energiteknik prodao kako bi investirao u sinov biznis s automobilima.

U čast svoga oca, Christian je najnoviji model automobila i nazvao Jesko, a riječ je o nasljedniku superbrzog modela Koenigsegg Agera. Jesko Von Koenigsegg i njegova supruga Brita Aasa, koja se bavi modnim biznisom, imaju još dvoje odrasle djece i pripadaju krugu vrlo bogatih i tradicionalno usmjerenih Šveđana.

I Christianov djed bio je dio toga kruga te se, između ostaloga, bavio i uzgajanjem plemenitih konja, a čitava obitelj amaterski se bavi i jahanjem. Inače, oni s ponosom ističu kako su sljednici plemićke loze koja se u njemačkoj pokrajini Baden-Württemberg prvi put spominje još 1192. godine. Njihovi su prioriteti – obitelj, posao i konji!

image
Christian von Koenigsegg imao je ekskluzivno obrazovanje
AFP


Sam Christian oženjen je Halldorom von Koenigsegg, Šveđankom islandskih korijena koju je upoznao tijekom studentskih dana. Oboje su bili studenti sveučilišta koje se zove Scandinavian School of Brussels, smještenome u Waterloou, u Belgiji. Christian i Halldora imaju dvoje djece.

Skandal u internatu Lundsbergs

Prije fakulteta u Belgiji, Christian je bio u internatu Lundsbergs, ekskluzivnoj obrazovnoj instituciji u kojoj školarina iznosi gotovo 28 tisuća eura godišnje i koju su, primjerice, pohađali i princ Bertil i princ Gustaf Adolf, sinovi kralja Gustafa VI. Adolfa.

Istina, internat se prije nekoliko godina našao u središtu skandala kad je švedski školski inspektorat u kolovozu 2013. zatvorio školu nakon uzastopnih problema u vezi sa zlostavljanjem i zastrašivanjem učenika.

Tada je ravnatelj Staffan Hörnberg smijenjen i upravni je odbor ponudio ostavke. Konkretno, u javnost je izišlo kako su stariji dječaci pržili mlađe vrućom peglom tijekom "inicijacije".

Kada je jedan dječak odveden u bolnicu na liječenje, obaviještena je policija, a obaviještena je i školska inspekcija. Školska inspekcija dovršila je istragu maltretiranja, ali nakon prijetnje novčanom kaznom od pola milijuna dolara, donesena je odluka da se školi i dalje omogući rad "na temelju očitog uspjeha u prevladavanju nasilništva".

Dakako, skandal u internatu Lundsbergs nema nikakve veze s Christianom von Koenigseggom i njegovim vremenom provedenim tamo.

Zanimljivo, ono što on navodi kao izravnu motivaciju da se okrene automobilima jest – crtani film koji je kao petogodišnji dječak gledao s ocem u kinu. Norveški crtić "The Pinchcliffe Grand Prix", koji je 1975. režirao Ivo Caprino, promijenio je život malome Koenigseggou.

image
Koenigsegg, potomak obitelji koja je bogata generacijama
Foto Koenigsegg


Nije ni čudno – film priča o tome kako u selu Pinchcliffeu živi izumitelj Reodor Felgen sa svojim prijateljima Ludvigom, nervoznim, pesimističnim i melankoličnim ježom, i Solanom Gundersenom, veselom i optimističnom svrakom. Reodor radi kao serviser bicikla, iako većinu svojeg vremena provodi izmišljajući neke druge, čudne stvari.

Jednog dana trojac otkriva da je jedan od bivših Reodorovih pomoćnika, Rudolf Blodstrupmoen, ukrao njihov dizajn motora trkaćih automobila i postao svjetski prvak u vožnji Formule 1...

Christian von Koenigsegg ugledao se u Reodora Felgena, a nekoliko desetljeća kasnije – Mate Rimac u njega.

SAMO ZA ELITU Automobili Koenigsegg stižu i u Hrvatsku

Mate Rimac najavio je Supercar Owner‘s Circle (SOC), najekskluzivnije svjetsko okupljanje kolekcionara automobila, koje stiže u Hrvatsku. Među brojnim automobilima vrijedi izdvojiti i Koenigsegg Regeru te Koenigsegg Ageru R i X te njihov CCR.

Recimo i to – kad je Regera lansirana 2016., cijena osnovnog paketa tog automobila bila je 1,9 milijuna dolara. Proizvedeno ih je samo 80!


Trodnevni događaj započet će ovog petka u 15 sati kod HNK-a Zagreb, gdje će se superautomobili okupiti, a nakon toga idu u povorci do Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gdje će se nadmetati u ubrzanju. Potom povorka ide prema Opatiji. "Ulaz je slobodan za sve", rekao je Mate, i pozvao sve posjetitelje.


"Ponosni smo što smo partneri Supercar Owner‘s Circleu ove godine, gdje će deseci najekskluzivnijih automobila na svijetu doći u Hrvatsku...", rekao je, između ostaloga, Mate Rimac u najavnome videozapisu ovog spektakla.

18. travanj 2024 01:17