StoryEditorOCM
ForumBEZ SIRA I ČOKOLADE

Tko se dosad dočepao posla u Švicarskoj, uhvatio je Boga za bradu: u 2023. Hrvatima opet uvode restrikcije za pristup tržištu rada. Zanimljivi su i razlozi takve odluke

Piše D.K.
17. studenog 2022. - 19:59

Tko se od našijenaca dosad dočepao radnog mjesta u Švicarskoj, uhvatio je Boga za bradu: vlada u Bernu odlučila je u 2023. ograničiti broj Hrvata pristiglih na rad u njihovu zemlju.

Manje od godinu dana nakon što su hrvatski državljani po prvi put dobili neograničeni pristup švicarskom tržištu rada u sklopu participacije Švicarske u sporazumu o slobodnom kretanju osoba Europske unije, tamošnji birokrati su se pokajali što su nam širom otvorili vrata.

Kako javlja portal swissinfo, višejezična platforma za vijesti iz ove zemlje, vlada se u ograničavanju hrvatskih radnika u idućoj godini pozvala na ‘zaštitnu klauzulu‘ zbog navodno prevelikog broja zainteresiranih. Dolasci Hrvata na rad u Švicarskoj u tekućoj su godini ‘naglo porasli‘, objašnjava swissinfo, te su premašili prag definiran sporazumom i omogućili aktivaciju ‘zaštitne klauzule‘.

image

Sportaši će i dalje lako u Švicu

Kirill Kudryavtsev/Afp

Prag hrvatskih doseljenika u Švicarsku nije određen numerički, ali je sporazumom limitiran na godišnji porast od 10 posto u odnosu na prosječni broj radnih dozvola izdanih u prethodne tri godine. Od siječnja do listopada ove godine u Švicarskoj je, prema službenim podacima, izdano 2.413 petogodišnjih radnih dozvola za hrvatske državljane koji su najvećim dijelom zaposleni u prerađivačkoj industriji, građevinarstvu, ugostiteljstvu, trgovini i agencijama. Nakon uvođenja zaštitnih kvota u 2023., Hrvati će u Švicarskoj moći računati na samo 1150 petogodišnjih dozvola i na još oko tisuću sezonskih, tj. kratkoročnih.

Iako je Hrvatska u EU ušla još 2013., Švicarska je sve do ove godine oklijevala potpuno otvoriti granice toj balkanskoj državi, piše swissinfo. Još 2016. švicarska vlada i parlament odobrili su uključivanje Hrvatske u sporazum o slobodnom kretanju, ali su svejedno odlučili nastaviti ograničavati useljavanje naših državljana prema “prijelaznim odredbama”. Nakon što su Hrvate ove godine ipak pustili da nešto nesmetanije osjete blagodati rada u njihovoj zemlji, iznova su nam odlučili pritvoriti vrata i ograničiti pristup u zemlju satova i čokolade. Pravo švicarskog pozivanja na zaštitnu klauzulu istječe krajem 2026. godine.

image

Teško će i naše hostese na Geneva Motorshow

Sebastien Feval/Afp

Švicarsku osjetljivost prema radnim imigrantima već desetljećima brusi tamošnja desničarska Švicarska narodna stranka. I prije 2 mjeseca, u rujnu, izašli su pred birače sa svojim prijedlogom referenduma o ukidanju sporazuma o slobodnom kretanju i tražili onemogućavanje bilo kakvih novih ugovora kojima se osigurava radni aranžman za strane državljane u Švicarskoj.

Punih 20 godina nakon potpisivanja ovoga sporazuma, njegovi kritičari uporno dovode u pitanje ekonomske prednosti slobodnog kretanja za Švicarsku. Švicarska je europska zemlja s ponajvećim udjelom državljana EU u svom radnom stanovništvu(gotovo 20 posto). Godine 2002., kada je sporazum o slobodnom kretanju s EU zemljama stupio na snagu, u Švicarskoj je živjelo manje od 900.000 EU državljana, a njihov broj od tad je porastao za 60 posto, na više od 1,4 milijuna ljudi.

24. travanj 2024 17:03