StoryEditorOCM
ForumSJAJAN ISHOD

Totalno ludilo u Liverpoolu, pročitani smo prvi: Let3 ide u finale Eurosonga! Prošla i Srbija! ŠČestitamo!

Piše Piše I.K., SCENA SD, JL
9. svibnja 2023. - 23:28

Hrvatska je je prva zemlja koja je proglašena finalistom! U Liverpoolu totalno ludilo, pročitani smo prvi! Dalje idu i Moldavija, Švicarska, Finska, Češka, Izrael, Portugal, Švedska, Srbija i Norveška. 10 zemalja od 15 koje su se natjecale večeras će proći u finale.

Završio je natjecateljski dio prve polufinalne večeri Eurosonga! Eurosong, 67. po redu, održava u Liverpoolu, a večeras, u prvom polufinalu, natjecalo se 15 zemalja. 

Rita Ora zabavila je publiku tijekom glasanja. Na pozornici Eurosonga pojavila se u crnom korzetu s odgovarajućim rukavicama bez prstiju, šlepom od šifona i čizmama na vezanje do koljena. Otpjevala je neke od svojih najvećih hitova.

Tijekom prvog - "Anywhere" - nježno je komunicirala s izbjeglicom iz Ukrajine, a zatim je nastavila s pjesmom "I Will Never Let You Down".

Nitko nije ostao ravnodušan nakon što su Rebecca Ferguson iz Liverpoola i ukrajinska pjevačica Aljoša u duetu otpjevali dirljivu verziju hita "Ordinary World" za ukrajinske izbjeglice, koji u originalu izvodi bend Duran Duran.

Aljoša, koja je svoju zemlju predstavljala na Eurosongu 2010., udana je za Tarasa Topolju, frontmena ukrajinskog benda Antitila. Kad je počeo rat, Aljoša je s njihovo troje djece i svekrvom pobjegla u New York, no Taras je morao ostati.

Nastup u polufinalu posvetila je izbjeglicama poput nje.

Reakcije na nastup Leta 3 pljušte iz cijelog svijeta, a na Twitteru je reagirala i kompanija Ryan Air.

U šaljivoj objavi objavili su i fotografiju naših predstavnika u kostimima i ispod napisali: Ovako će to izgledati kad naši piloti budu išli na momačku večer u listopadu.

Dok je Let 3 žario i palio pozornicom Liverpool Arene, pripadnici sedme sile uživali su njihovom nastupu. O tome svjedoče fotografije iz press centra koje je dobio Jutarnji.

image

Reakcije iz press centra tijekom nastupa Let 3

Finski reper, pjevač i tekstopisac Jere Pöyhönen, profesionalno poznat kao Käärijä, zaključio je natjecateljski dio prve polufinalne večeri Eurosonga s pjesmom "Cha Cha Cha".

Reper koji je glazbu otkrio kada je imao samo 3 godine i nabijao loncima po kuhinji ističe kako ga je za ovu pjesmu nadahnula grupa Rammstein, te otkriva da im je posvetio i svoju tetovažu.

Glazbenik, koji svoju pjesmu opisuje kao ludilo, zabavu i mrak, ime Käärijä uzeo je kako bi oslobodio svoju osobnost. Kako kaže, Jere je malo opušteniji i smireniji, on baš i ne voli biti u centru pažnje, dok Käärijä voli pažnju, posebno na pozornici. Käärijä čini stvari koje se Jere ne bi usudio učiniti.

Glazbeni kritičar BBC-ja ovu pjesmu proglasio je kombinacijom ‘žlice u blenderu, loših gitara, jeftinih synthesizera, blesavog euro-rapa i J-pop melodije koja se odmah uvuče u uho i lako osvaja publiku‘.

Mia Nicolai i Dion Cooper nastupili su 14. s pjesmom ‘Burning Daylight‘ koju im je napisao bivši eurovizijski pobjednik Duncan Laurence i predstavili Nizozemsku.

Michaja Nicolaï, odnosno Mia Nicolai, rođena je 1996. u Amsterdamu. Njezin je otac poznati nizozemski političar Peter Nicolaï, dok joj je majka ruska kompozitorica i glazbenica Marynka Nicolaï-Krylova.

Njen glazbeni partner Dion zbog ljubavi prema glazbi napustio je Studij međunarodnog poslovanja i menadžmenta. Pjesma ‘Burning Daylight‘ oproštaj je od starog načina života u kojem se ne osjećamo dobro.

Češku je predstavila Vesna s pjesmom "My Sister‘s Crown".

Slavenska božica proljeća koja promiče sestrinstvo i snagu žene inspirirala je članice benda koji su se okupile 2016. godine u Pragu da svoj bend nazovu Vesna.

Markéta Mužátková, Tereza Čepková, Bára Juránková, Tanita Yanková, Patricie Kaňok i Olesya Ochepovskaya nastupile su 13., i to u kostimima u čijoj su izradi i same sudjelovale.

Pjesmom "My Sister‘s Crown" žele podijeliti priču o sestrinstvu, a ona je ujedno i prosvjed protiv rodne nejednakosti.

TuralTuranX - braća blizanci Tural i Turan Bağmanov - nastupili su 12 i predstavili Azerbajdžan.

Njih se dvojica od djetinjstva bave glazbom, a njihova pjesma u kojoj ima glasovnih poruka, nježnih riječi i rapa zove se ‘Tell Me More‘.

Dvadesetdvogodišnjaci su interes za glazbu pokazali kao tinejdžeri, ali im je ‘Tell Me More‘ prvi singl, s kojim su čekali zbog teških životnih okolnosti.

Naime, nakon smrti njihova oca dva starija brata 2015. poginula su u teškoj prometnoj nesreći.

Zbog svega toga su, vele, napravili odmak od aktivnog stvaranja glazbe, iako ih je tadašnje slušanje poznatih sastava poput Pink Floyda, Queena te Guns N’ Rosesa dodatno oblikovalo kao umjetnike.

Favoritkinja na kladionicama Loreen iz Švedske nastupila je 11.

Lorine Zineb Nora Talhaoui, profesionalno poznata kao Loreen, pobijedila je na natjecanju za pjesmu Eurovizije 2012. sa svojom pjesmom ‘Euphoria‘, koja je bila na vrhu ljestvica u brojnim europskim zemljama.

Glazbeni kritičari ističu kako je "Tattoo" ‘žestoka trance himna koja vas pokupi poput orkana‘, mudro se referira na ABBA i ‘The Winner Takes It All‘.

Uspije li pobijediti upisat će se u anale Eurosonga kao prva dvostruka pobjednica (dvije pobjede dosad je odnio jedino irski kantautor Johnny Logan, i to 1980. i 1987. godine).

Loreen (40) se glazbom bavi već dvadeset godina, uz glazbenu karijeru radila je i kao televizijska voditeljica, producentica i redateljica reality showova, a pobjedom na Eurosongu u svojoj je zemlji pokrenula je trend nebrijanja i pokazivanja dlakavih pazuha.

Moldaviju predstavlja Pasha Parfeni s pjesmom Soarele si Luna.

Pasha Parfeni drugi je put na eurovizijskom glazbenom natjecanju - 2012. bio je na 11. mjestu na Eurosongu.

Skladbu ‘Soarele și luna‘ napisao je uz pomoć svoje supruge, a pjeva o kozmičkoj ljubavi, pri čemu je priča pjesme slična narodnoj bajci, kaže glazbenik, koji smatra da upravo narodne mudrosti skladbi daju autentičnost i ono nešto što povezuje ljude.

Izraelska pjevačica, glumica, plesačica i televizijska voditeljica Noa Kirel nastupila je deveta, izvela je pjesmu Unicorn, a nedavno otkrila kako će njen ukupni produkcijski budžet za Eurosong 2023. biti oko 900.000 dolara.

Oko dvije trećine proračuna pokriva tim Noe Kirel, a ostatak pokriva državna izraelska televizija KAN.

Noa je također izjavila da je ne zanima zarada od njezinog eurovizijskog nastupa, već samo želi predstaviti sebe u najboljem mogućem svijetlu i osigurati Izraelu vrhunski rezultat, s pjesmom ‘Unicorn‘ koji kritičare podsjeća na ‘Katy Perry nakon što popije previše votke s Red Bullom‘.

Odmah nakon Leta 3 nastupio je Remo Forrer, predstavnik Švicarske s pjesmom ‘Watergun‘. Forrer je 2020. godine pobijedio u show The Voice, 22-godišnjak je koji svira i harmoniku i klavir. Pop melodije su mu drage, dok Eda Sheerana, Jamesa Arthura i Lewisa Capaldija ističe kao svoje velike uzore.

Riječki rokeri Let 3 nastupili su sedmi. Tijekom nastupa publika je s njima uglas pjevala "ŠČ!", a nakon nastupa dvoranom se prolomio pljesak i vriskovi. Reporterka Jutarnjeg javila se iz dvorane: ‘Totalni delirij!‘

- Mama ŠČ! naglašava snagu ljubavi i jedinstva, s ciljem da svijet učine boljim mjestom za sve, bez obzira na rasu, vjeru, nacionalnost ili politička uvjerenja. Mi prenosimo poruku ljubavi i zajedništva, a što se tiče kontroverzi i rasprava vezanih uz naš nastup možemo samo reći kako su one uvijek vezane uz umjetnost - kažu naši ovogodišnji predstavnici, članovi grupe Let 3, koji se na Eurosongu bore protiv diskriminacije:

- Mi se zalažemo za ravnopravnost: ako mogu proći mlade ženske stražnjice, onda mogu i stare muške. Sve ostalo bi bilo licemjerje. Uostalom, dok nema guzice, nema ni komentara, znači da je guzica bitna stvar jer onda mozak proradi. Zbog guzice radi mozak, pa eto guzica - poručuje Let 3.

U Liverpoolu je i Ivanka Mazurkijević, Mrlina partnerica i pjevačica koja nam se javila ravno s mjesta događaja, a nastup Leta 3 komentirala je da je bio fenomenalan. 

Opisala nam je i atmosferu pred početak Eurosonga, kaže da je bila fantastična, ljudi genijalni, uzbuđenje na vrhuncu, svi znaju ‘Mamu ŠČ’ i sve je prepuno šljokica.

image
Paul Ellis/Afp

Tamo su i sve žene Leta 3 skupa s djecom, Mrline kćeri Eva koju ima s Ivankom i Roža koju ima iz prošlog braka, svi su došli dati podršku riječkim rockerima za koje se nadamo da će večeras proći u finale.

image

Let 3 sa šefom hrvatske eurovizijske delegacije Tomislavom Štenglom

Privatni album
image
Privatni album

Nakon Portugala Irska predstavlja Wild Youth s pjesmom We Are One. 

Nakon Latvije Mimicat je predstavila Portugal s pjesmom Ai Coracao.

Nakon Srbije nastupila je Latvija s pjesmom Aija koju izvodi Sudden Lights.

Treća je Srbija, predstavnik Srbije Luke Black izveo je pjesmu ‘Samo mi se spava‘. Na košulji nosi crnu traku za žrtve masakara u Srbiji.

- Konstrakta mi je velika podrška, rekao je ovogodišnji predstavnik Srbije, 30-godišnjak iz Čačka koji godinama živi u Londonu, a koji je u prvom polufinalu nastupio treći.

Bivši darker, koji je šokirao Beograd dok je na ulicama šetao vodeći na uzici jastoga, kaže da su ga za skladanje pjesme ‘Samo mi se spava‘ inspirirale videoigre i spavanje.

Pjesmom šalje poruku svijetu koji mu se ne dopada, zbog čega se on opredijelio za san. Na pozornicu je stoga sa sobom ponio veliki krevet u obliku cvijeta.

Druga je nastupila Malta. The Buskers su izveli pjesmu Dance (Our Own Party).

Natjecateljski dio polufinalne večeri otvorila je Norveška. Alessandra je izvela Queen of Kings. 

Podsjetimo, večerašnji domaćini su Ukrajina i Velika Britanija koja se ponudila biti domaćin s obzirom na rat u Ukrajini. Julia je uz Aleshu Dixon i Hannu Waddingham voditeljica ovogodišnjeg Eurosonga.

Emisija je počela promo filmom i sloganom "Ujedinjeni u glazbi". Nakon tog na stage je izašla Julia Sanina, ukrajinska pjevačica koja izvodi pjesmu Mayak. Scenografijom i energijom zapalila je atmosferu u dvorani uz svoj bend The Hardkiss.

image
Paul Ellis/Afp

Među 15 zemalja koje nastupaju večeras nalaze se: Finska, Švedska, Srbija, Irska, Švicarska, Nizozemska, Hrvatska, Azerbajdžan, Norveška, Malta, Latvija, Portugal, Izrael, Moldavija i Češka.

Ako večeras Let 3 uspije proći u finale, prekinut će dugi niz sušnih godina, jer Hrvatska svog predstavnika u finalu nije imala od 2017. i nastupa Jacquesa Houdeka s pjesmom "My Friend".

Ove godine pravila Eurosonga dobila su bitne promijene, naime u polufinalima će glasati samo publika, a žiri će svojim glasovima činiti 50 posto rezultata tek u samom finalu. Glasanje otvaraju voditelji nakon nastupa posljednje države svakog polufinala, a gledatelji će u razdoblju od 15 minuta moći poslati svoj glas putem poziva, SMS-a ili mobilne aplikacije.

Čitavo natjecanje uživo možete pratiti na HRT-u od 21 sat.

28. travanj 2024 15:55