StoryEditorOCM
ForumNOVI PROBLEMI ZA 'AGROKOR'

Trgovački sud srušio odluku o izboru novih savjetnika u koncernu; 'Ne isplaćujte im ništa!'

Piše Frenki Laušić / SD
2. svibnja 2018. - 21:08
agrokor

Trgovački sud je 2. svibnja ukinuo odluku privremenog vjerovničkog vijeća o angažiranju pravnih i financijskih savjetnika za vijeće vjerovnika, a koje plaća Agrokor, javlja Slobodna Dalmacija.

Sud navodi kako je "privremeno vjerovničko vijeće predložilo izvanrednom povjereniku, pored postojećih savjetnika  izabranih od strane izvanrednog povjerenika, angažman dodatnih financijskih i pravnih savjetnika, inozemnih i domaćih,  koji bi na trošak redovnog poslovanja u postupku izvanredne uprave, pružali usluge savjetovanja svakodobnim članovima vjerovničkog vijeća, polagali račun vjerovničkom vijeću i odgovarali vjerovničkom vijeću".

Jednako tako je sud ukinuo odluku privremenog vijeća vjerovnika kojom je ovlastilo izvanrednog povjerenika da s novopredloženim savjetnicima dogovori financijske i druge uvjete njihovog angažmana i sklopi odgovarajuće ugovore. Stoga je sud dao uputu izvanrednom povjereniku da, do dana pravomoćnosti ovog rješenja, ne zaključuje ugovore i ne vrši isplate po navedenoj Odluci privremenog vjerovničkog vijeća.

Podsjetimo, financijski vjerovnici su predlagali da Agrokor plaća pravne i financijske savjetnike Vijeću vjerovnika, a ne da svaka grupa vjerovnika plaća svog savjetnika, a na koncu je ipak prihvaćen stav financijskih vjerovnika.

U savjetnički tim Vijeća vjerovnika izabrani su PJT Partners, koja je do prosinca bila zastupnik Knighthead Capital Managementa u privremenom vijeću vjerovnika, međunarodna pravna savjetnička kuća Aking Gump, konzultantska tvrtka McKinsey (bivša kompanija Fabrisa Peruška) koja bi trebala raditi ocjenu plana održivosti poslovanja Agrokora i njegovih tvrtki, savjetnička tvrtka FTI koja će biti zadužena za usluge ocjene efikasnosti menadžmenta Agrokora, dok bi kompanija Egon Zehnder trebala na tržištu pronaći kadrove za predsjednika i članove uprave budućeg koncerna Agrokor i članove nadzornih odbora.

Od domaćih tvrtki, savjetnici su biti tvrtka Caper u vlasništvu Željka Perića, Odvjetnički uredi Buterin & Posavec, te Madirazza i Partneri. Ukupan trošak njihovih usluga se kreće od 12 do 125 milijuna eura, javlja Slobodna Dalmacija.

24. travanj 2024 17:35