StoryEditorOCM
ForumŠOKANTAN SLUČAJ

Tri sestre na spavanju ubile oca, sada cijela država traži da ih se pusti na slobodu! "‘Znate li što im je manijak sve radio!?"

Piše JL/BBC
14. svibnja 2020. - 10:42

Istraživački odbor Ruske federacije (Sledkom) odbija odustati od optužnice protiv sestara Angeline, Marije i Kristine Kačaturijan koje se tereti da su svoga oca koji ih je fizički i seksualno zlostavljao ubile dok je spavao, piše BBC.

Ured Državnog odvjetništva zaključio je početkom ove godine da je Mikhail Kačaturijan (57) svoje kćerke podvrgnuo dugotrajnom zlostavljanju te da se na čin njegovog ubojstva treba gledati kao na "nužnu samoobranu", što je taj slučaj trebalo i zaključiti. No odvjetnik jedne od sestara rekao je za BBC da je Sledkom odbacio stajalište Državno odvjetništva.

Sestre Angelina, Marija i Kristina Kačaturijan uhićene su u srpnju 2018. godine zato što su svoga oca Mikhaila napale nožem, čekićem i suzavcem.

Kristina je tada imala 19, Angelina 18, a Marija 17 godina. Sestre su kasnije posvjedočile da ih je otac dugo zlostavljao te praktički pretvorio u taokinje u njihovome domu.

Dvije starije sestre, Kristina i Angelina, mogle bi biti kažnjene zatvorskom kaznom od najviše 20 godina ako slučaj u konačnici završi na sudu. Majka sestara Aurelija koja je bila prisiljena pobjeći iz doma obitelji kako bi se zaštitila rekla je za BBC da se više puta žalila policiji, ali da su njezini vapaji ignorirani. Navela je i da su se druge osobe također apelirale na snage reda i sigurnosti, ali da policija ni tada nije reagirala.

"Formalno, Sledkom je proveo dodatnu istragu, ali je došao do istog zaključka kao i prije", rekao je odvjetnik Aleksej Lipser, što znači da se ostaje pri prvoj optužnici u kojoj su sestre optužene za ubojstvo s predumišljajem. "Čini se da naredba s vrha ostaje ista."

No, kako nema novih dokaza, Lipser vjeruje da ni Državno odvjetništvo neće promijeniti svoje stajalište da se ubojstvo Mikhaila Kačaturijana treba tretirati kao nužna samoobrana. "Ili će se Sledkom složiti s Državnim odvjetništvom pa će se optužnica promijeniti ili će se nastaviti ovo prebacivanje odgovornosti", dodao je odvjetnik Lipser.

Slučaj sestara Kačaturijan doveo je do prosvjeda i potpisivanja peticije kojom im se željela dati potpora te poziva da se donese novi zakon protiv obiteljskog nasilja.

Državno je odvjetništvo u siječnju zaključilo da je Mikhail svoje kćerke tukao i konstantno sramotio te da im je prijetio" i da ih je zlostavljao - što fizički, što seksualno. Ti njegovi postupci doveli su do toga da su sestre razvile "defanzivnu" reakciju. Nadalje, Odvjetništvo je ustvrdilo da ih je to iskustvo natjeralo da se zaštite "bilo kojim sredstvom", no Sledkom sada tu tezu odbaciju.

Sestre se ne mogu pojaviti pred sudom dok se Odvjetništvo i Sledkom ne dogovore oko optužnice.

Angelina, Marija i Kristina trenutno žive odvojeno u Moskvi i nije im dopuštena međusobna komunikacija.

26. travanj 2024 04:26