StoryEditorOCM
ForumOTKRIVENO GROBLJE NOVIH BMW-a VRIJEDNIH 150 MILIJUNA EURA!

Tri tisuće ih već godinama trune na jednoj ledini i ne mogu se prodati. Evo i zašto...

Piše JL
23. rujna 2019. - 16:10
bmw

Nakon što smo nedavno pisali o 9000 novih Mercedesa koji su zbog nedostataka u proizvodnji dovezeni na aerodrom u blizini Bremena u Njemačkoj i koji još čekaju da gazde iz Stuttgarta odluče što će s njima, sada Jalopnik donosi priču o još jednom masovnom „umiranju” luksuznih njemačkih automobila koji se nikada neće prodati, smještenih na nekom mega parkiralištu. Ovaj je put riječ o modelima BMW-a.

Cijela priča počinje 2015. godine kada je kanadsku luku Halifax pogodilo veliko zimsko nevrijeme, kada se tamo u procesu transporta s broda na željeznicu i ceste prema salonima i dalje do krajnjih kupaca, zateklo 2966 naručenih novih BMW-a i Minija.

Utovar se zbog vremenskih (ne)prilika značajno odužio, a pritom je automobile more dobro „zasolilo”.

Za regulatorno tijelo kanadske Vlade za transport - Transport Canada nije bilo dvojbe: zbog snažne izloženosti pogubnom utjecaju slane morske vode, BMW je dobio nalog kako tih 2966 vozila mora povući s tržišta.

Jalopnik/littlerascalsracing Instagram

 

U Münchenu se tada odlučilo da se isporuka vrijedna oko 150 milijuna eura ne isplati vraćati u tvornicu jer bi prepravke koje je propisalo tijelo kanadske vlade, stajale više od vrijednosti kontingenta.

Nakon službenog opoziva za BMW i Mini modele iz slučaja Halifax u kojem se spominje „rizik od nastanka korozije na vitalnim dijelovima za pokretanje motora te potencijalnim problemima s podmazivanjem zbog izloženosti morskoj vodi” kupci su dobili druge, nove automobile, a modele iz opoziva više nitko nije spominjao.

Portal Jalopnik kojima se javio jedan čitatelja s fotografijama otkriva što se dogodilo s tih gotovo tri tisuće luksuznih automobila - već više od četiri godine jednostavno stoje na otvorenoj ledini aukcijske kuće Adesa u kanadskom Vancouveru gdje propadaju.

Modeli koje je čitatelj fotografirao su Serija 3, sportski coupe M4 te nekoliko primjeraka luksuznog sportskog coupea M6.

Jalopnik/littlerascalsracing Instagram

 

Cijela lista od 2966 primjeraka obuhvaća modele serije 2, 3, 4, 5, 6 i 7, električni i3, hibridni i8 te X1 i Z4. Na velikoj livadi mogu se vidjeti i brojni primjerci Minija Coopera, Cabrija i Pacemana.

Ovim povodom urednici Jalopnika obratili su se direktno BMW-u Canada odakle su dobili odgovor kako oni ne mogu znati ništa o tim automobilima bez broja šasije...

Na koncu, sve upućuje na to kako je riječ o automobilima iz slučaja Halifax koji su jednostavno prepušteni propadanju jer nemaju dozvolu za prodaju u Kanadi, kao ni u trećim državama...

U svijetu automobilskog biznisa ovo je još jedan tipičan primjer kontroliranog troška...

16. travanj 2024 11:46