StoryEditorOCM
ForumOGANJ PAKLENI

Trodnevna vatrena stihija u Ateni, stanovnici bježe s periferije, evakuiraju se sela, ljudima koji su izgubili imovinu hitna isplata 6000 eura

Piše PSD
6. kolovoza 2021. - 11:57
Šumski požar približio se Olimpijskoj akademiji u drevnoj Olimpiji, rodnom mjestu Olimpijskih igara, u zapadnoj GrčkojAFP

Vatrogasci se bore protiv požara diljem Grčke već treći dan zaredom, a jučer su snažni vjetrovi ponovno rasplamsali požare sjeverno od Atene.

Crvena buktinja obasjavala je noćnu panoramu grčke prijestolnice jučer navečer, stanovnici bježe s periferije, a vlasti su u petak upozorile na nove požare zbog najave olujnih vjetrova i visokih temperatura koje se kreću oko 40 stupnjeva Celzija, prema Reutersovu izvještaju piše Jutarnji list.

Dvanaest osoba je završilo u bolnici uključujući dva vatrogasca zbog opeklina zadobivenih u požaru.

image
Prizor požara blizu Olimpije
AFP

Premijer Kiriakos Micotakis izjavio je da su službe za izvanredne situacije imale tešku noć jer su ojačali vjetrovi sa zapada. Također je pozvao ljude da izbjegavaju putovanja koja nisu nužna te da slijede upute nadležnih službi.

- Ovo su nezapamćeni uvjeti, dugotrajni toplinski val pretvorio je našu zemlju u bure baruta, rekao je u izvanrednom obraćanju.

Uz požare u susjednoj Turskoj te poplave u zapadnoj Europi, ove godine imali smo prilike vidjeti brojne apokaliptične prizore diljem Europe.

image
Požar 5. kolovoza oko Kapandritija, na periferiji Atene
Louisa Gouliamaki/AFP

- Ako postoji samo nekoliko ljudi koji imaju sumnje po pitanju toga jesu li klimatske promjene stvarne, pozivam ih da dođu ovdje i uvjere se, poručio je grčki premijer iz Ilije, gdje su plamenovi zaprijetili drevnoj Olimpiji.

Na otoku Evia u blizini Atene u četvrtak su zazvonila crkvena zvona kao upozorenje na požare. Oko 25 sela na otoku već je evakuirano.

- Situacija je izvan kontrole. Plamen se diže u visinu do 40 metara, izjavio je lokalni gradonačelnik George Tsapourniotis.

Vatrogasci su jučer, uz pomoć kanadera i helikoptera, uspjeli staviti pod kontrolu požare u blizini Atene tijekom dana. No, visoke temperature su ih vratile u život, a vatra je prešla autocestu koja je povezivala Atenu i sjever zemlje i zaprijetila naseljenim mjestima.

image
Helikopter u bočnom manevru
AFP

Kasno u četvrtak vlasti su naredile evakuaciju predgrađa sjeverno od Atene i premjestile tražitelje azila iz obližnjeg prihvatnog centra za migrante Malakasa.

Više od 150 šumskih požara izbilo je diljem Grčke od utorka, uništavajući kuće, prisiljavajući na evakuacije desetke gradova i sela, spaljujući tisuće jutara šumske zemlje.

Uprava civilne zaštite izdala je "upozorenje od ekstremnih požara" za pola zemlje u petak uslijed toplinskog vala.

Ministarstvo financija najavilo je hitne isplate do 6000 eura ljudima koji su izgubili imovinu te je rečeno da će uslijediti i druge mjere, piše Jutarnji list.

image
Nekima je izazov i ovjekovječiti požar
Louisa Gouliamakii/AFP
30. rujan 2023 16:02