StoryEditorOCM
ForumVRUĆA TEMA

Troje liječnika u Norveškoj završilo u bolnici s krvnim ugrušcima, i u Hrvatskoj se prijavljuju slučajevi, ali stav ostaje: Nema obustave cijepljenja

Piše PSD, Hina
14. ožujka 2021. - 08:53

Troje zdravstvenih djelatnika u Norveškoj koji su nedavno primili AstraZenecino cjepivo protiv covida-19 liječe se u bolnici zbog krvnih ugrušaka, priopćile su u subotu norveške zdravstvene vlasti, a prenosi Hina.

Norveška je u četvrtak zaustavila primjenu tog cjepiva, nakon sličnog poteza Danske. Island je kasnije slijedio njihov primjer.

- Ne znamo jesu li slučajevi povezani s cjepivom, rekao je Sigurd Hortemo iz Norveške agencije za lijekove, na konferenciji za novinare koju su održali zajedno s Norveškim institutom za javno zdravstvo.

Sve tri osobe mlađe su od 50 godina. Europski regulator za lijekove EMA istražit će tri incidenta, dodao je.

Prije koraka koji su učinile Danska i Norveška, Austrija je zaustavila uporabu cjepiva iz pošiljke AstraZenece, dok istražuje smrtni slučaj zbog poremećaja zgrušavanja i slučaj plućne embolije.

EMA je ipak u četvrtak rekla da su koristi od cjepiva veće od njegovih rizika i da bi se cjepivo moglo i dalje primjenjivati.

Dvanaest posto prijava ocjenjeno ozbiljnima

Europa se bori za to da se ubrza primjena cjepiva nakon kašnjenja isporuka Pfizerovih i AstraZenecinih pošiljki, premda je veliki porast broja zaraženih zbog zaraznije varijante virusa pokrenuo nova zatvaranja u državama poput Italije i Francuske.

N1 je večeras emitirao prilog, u kojemu su razgovarali sa sinom gospođe koji sumnja da je njegova majka zadobila moždani udar nakon cjepiva AstraZenecom. Pronašli su je bez svijesti nakon što nije odgovarala na telefonske pozive. 

- Našli su joj ugrušak krvi i u tom momentu su odmah pitali koje lijekove uzima i što je moglo biti. Mi smo odmah predočili da je 25. veljače bila na cijepljenju s AstraZeneca cjepivom.

Za moju mamu je prekrasno, ona je u kritičnom stanju, nepokretna i ne može govoriti, kazao je za N1 gospodin Zlatko koji je slučaj prijavio i Halmedu.

Kako javlja N1, u Halmedu je 12 posto prijava ocijenjeno ozbiljnim, za to vrijeme obustave cijepljenja nema. 

16. travanj 2024 15:31