StoryEditorOCM
ForumVIRUS U BIJELOJ KUĆI

Trump helikopterom prevezen u vojnu bolnicu, poslao je poruku javnosti: Mislim da sam prilično dobro, ali želimo se pobrinuti da sve prođe u redu

Piše JL, Hina
3. listopada 2020. - 08:09

00:36 - Trump se kratkim videom putem Twittera obratio javnosti:

- Želim zahvaliti svima na velikoj potpori. Idem u bolnicu Walter Reed. Mislim da sam prilično dobro, ali želimo se pobrinuti da sve prođe u redu. I prva dama je dobro. Stoga, hvala vam svima, neću zaboraviti ovu potporu.

00:30 - Trumpov helikopter sletio je pred Bolnicu Walter Reed, a predsjednik je odšetao u bolnicu. Opet nije pričao s novinarima.

00:20 - Trump je ušao u helikopter bez obraćanja novinarima i kreće za bolnicu.

00:10 - Sin Donalda Trumpa, Eric Trump, na Twitteru je napisao da se ponosi ocem kojeg je nazvao "ratnikom".

- Donald Trump je ratnik, on će se boriti protiv ovog istom snagom i uvjerenjem kojim se bori za Ameriku svakog dana. Pozivam vas da mi se pridružite u molitvi za njegov oporavak - napisao je Eric Trump.

Javio se i Trumpov prethodnik Barack Obama koji je predsjedniku i njegovoj supruzi poslao "najbolje želje".

Alyssa Farah iz službe za komunikacije Bijele kuće rekla je za CNN da nije došlo do prijenosa vlasti.

'Predsjednik i dalje obnaša vlast', rekla je. 

Zamjenik glasnogovornice Bijele kuće, Judd Deere rekao je da 'apsolutno neće doći do prijenosa vlasti'.

Potpredsjednik Mike Pence trenutno se nalazi u Washingtonu, a njegovo je zdravlje trenutno dobro.

00:03 - Predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa Nancy Pelosi nije zaražena koronavirusom, odnosno njezin test bio je negativan, objavio je u petak na Twitteru njezin glasnogovornik Drew Hammill.

U slučaju da američki predsjednik nije u stanju obavljati dužnost, predsjednica Zastupničkog doma je treća u liniji sukcesije, iza potpredsjednika Mikea Pencea, koji je već objavio da je bio negativan na testu za covid-19.

Pitanje sukcesije postavilo se nakon što je u petak objavljeno da je predsjednik Donald Trump zaražen covidom-19.

23:19 - Prema izvještaju iz Bijele kuće na koji se poziva CNN, Donald Trump se uputio u bolnicu Walter Reed. Na travnjak Bijele kuće je sletio helikopter Marine One kako bi predsjednika prevezao u bolnicu. Zbog opreza, a na preporuku liječnika i medicinskih stručnjaka, Trump će u idućih nekoliko dana raditi iz predsjedničkog ureda u bolnici Walter Reed, priopćeno je iz Bijele kuće.

22:52 - Donald Trump od jutros ima povišenu temperaturu, kaže za CNN osoba upoznata sa situacijom i dodaje da predsjednik ima blage simptome koronavirusa. Liječnik iz Bijele kuće opisao je Trumpovo stanje rekavši da je on 'umoran'.

CNN javlja i da je Trump dobio dozu lijeka Regeneron kao mjeru predostrožnosti. Radi se o koktelu antitijela, lijeku koji je u kliničkim ispitivanjima, ali još uvijek nije dobio regulatorno odobrenje. Uz to, on uzima još i cink, vitamin D, famotidin, melatonin i aspirin, prenosi Jutarnji.

Prva dama Melania Trump ima glavobolju i malo kašlje, a ostatak Prve obitelji osjeća se dobro i negativni su na koronavirus. 

Testirao se i Trumpov protukandidat na predsjedničkim izborima Joe Biden, no njegov je nalaz negativan. Sve su Trumpove aktivnosti u predsjedničkoj kampanji zbog bolesti za sada odgođene.

22:50 - Predsjednica Zastupničkog doma američkoga Kongresa Nancy Pelosi se također testirala na koronavirus, a test je negativan. Ona se na testiranje odlučila nakon kontakta sa Steveom Mnuchinom, koji je prethodno bio u kontaktu s predsjednikom Trumpom. 

image
Jim Watson

21:33 - Bliski suradnici američkog predsjednika Donalda Trumpa nisu nosili zaštitne maske tijekom višednevnih priprema prve predsjedničke debate, izjavio je u petak jedan od njih, a obitelj predsjednika ih je skinula u dvorani tijekom televizijskog duela s Joe Bidenom.

"Ne, nitko nije nosio masku u dvorani kada smo pripremali predsjednika", izjavio je jedan od njegovih savjetnika za debatu, Chris Christie, nakon objave da je Donald Trump pozitivan na covid-19. 

Bivši guverner New Jerseya je objasnio da je dio skupine od "pet do šest osoba" koja je pripremala američkog predsjednika za debatu protiv demokratskog kandidata za predsjedničke izbore 3. studenoga. 

On ga je redovno posjećivao u Bijeloj kućiI "od subote poslijepodne do sredine utorka", precizirao je. U ekipi za pripremu je bio i bivši gradonačelnik New Yorka Rudy Giuliani.  

Chris Christie je rekao da kod predsjednika nije primijetio simptome, koji se obično javljaju pet dana nakon zaraze, iako to trajanje može biti duže ili kraće, ali rijetko prelazi 12 dana.

Oboljeli postaju zarazni dva dana nakon pojave prvih simptoma, što bi u slučaju Donalda Trumpa bio u utorak ili srijeda, ako su se prvi simptomi pojavili u četvrtak i li petak. 

Američki predsjednik (74) i njegov demokratski protivnik Joe Biden (77) su se sučelili u utorak navečer u Clevelandu, obojica bez maske, ali na udaljenosti kojom su poštivali potreban razmak. 

U dvoranu je obitelj Donalda Trumpa stigla s maskama, kao i obitelj Joea Bidena, ali su ih Trumpovi uskoro skinuli, ispričao je u petak moderator Chris Wallace.

"Svi u dvorani su bili negativni na testiranju", precizirao je on na kanalu Fox News.

Zdravstvene vlasti su preporučile da svi u zatvorenom nose maske, osim dvojice kandidata i moderatora.  

"Melania Trump je nosila masku kada je ušla ali ju je skinula kad je sjela. Svi ostali članovi obitelji, uključujući Ivanku i Tiffany nisu nosili masku kada su sjeli, izjavio je.

No supruga demokratskog kandidata Jill Biden je zadržala masku na licu tijekom cijele 90-minutne debate.

25. travanj 2024 04:51