StoryEditor
ForumNAPETA SITUACIJA:

TRUMP SE OBRATIO NACIJI I ZAPRIJETIO SLANJEM VOJSKE NA ULICE "Ja sam vaš predsjednik zakona i reda, naša nacija treba sigurnost, a ne anarhiju!"

Piše HINA
2. lipnja 2020. - 08:13
Trumo je zaprijetio je slanjem vojske na ulice američkih gradova ne uspiju li guverneri pojedinih saveznih država suzbiti demonstracije.Afp/twitter

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak navečer iz vrta Bijele kuće se obratio naciji povodom nasilnih prosvjeda diljem SAD-a nakon smrti crnca Georgea Floyda pod koljenom bijelog policajca u Minneapolisu. U kratkom govoru nakon kojega nije odgovarao na pitanja novinara zaprijetio je slanjem vojske na ulice američkih gradova ne uspiju li guverneri pojedinih saveznih država suzbiti demonstracije.

- Ja sam vaš predsjednik zakona i reda, ustvrdio je Trump nazvavši sebe 'saveznikom svih mirnih prosvjednika', ali odmah potom je krenuo s mnogo oštrijim, kontroverznijim i prijetećim porukama rekavši da 'nacija treba sigurnost, a ne anarhiju'.

Nasilne prosvjede okarakterizirao je kao 'čin domaćeg terorizma'.

- Snažno sam preporučio svakom guverneru da na ulice izvede dovoljan broj pripadnika Nacionalne garde kako bismo zadominirali na ulicama. Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti prevladavajuću prisutnost pripadnika snaga reda na ulicama sve dok nasilje ne bude obuzdano. Odbije li neki grad ili savezna država poduzimati mjere potrebne za zaštitu života i imovine svojih stanovnika, ja ću angažirati američku vojsku i brzo im riješiti problem, izjavio je Trump.

Dok je on držao govor, u neposrednoj blizini same Bijele kuće i u okolnim ulicama policija je, kako javlja Reuters, potpuno mirne prosvjednike nastojala rastjerati bacanjem suzavca i šok bombi te ispaljivanjem gumenih metaka. U američkim medijima te nevjerojatne prizore mnogi su opisivali kao nešto bez presedana i nadrealno.

Trump je nakon govora demonstrativno prošetao u društvu kćeri Ivanke i još nekoliko suradnika do obližnje crkve, koja je u ranijim nasilnim prosvjedima bila oštećena u požaru, i to prostorom s kojeg su netom prije uklonjeni mirni demonstranti, koji su, prema informacijama Washington Posta, rastjerani baš da bi predsjednik mogao doći do crkve pred kojom je kratko pozirao držeći Bibliju u ruci. Novinari su dovikivali brojna pitanja, ali odgovora nije bilo.

Američki mediji javljaju da je ovim potezom Trump očito želio dokazati da se ne skriva, nakon što je večer prije bio evakuiran u bunker ispod Bijele kuće.

Nešto ranije, Trump je u telekonferencijskom pozivu razgovarao s guvernerima svih američkih saveznih država zahtijevajući od njih da angažiraju Nacionalnu gardu u suzbijanju prosvjeda. Kako prenose sudionici razgovora, koji svjedoče da je za njih bio uznemirujući, predsjednik je uvredljivim tonom guvernere nazvao slabićima, govorio im je da će ispasti kreteni ako ne 'izdominiraju' prosvjednike.

Neredi diljem Amerike izbili su zbog spomenute smrti Georgea Floyda i traju već gotovo tjedan dana.

Obdukcija: Floyd žrtva ubojstva

George Floyd umro je od gušenja, pokazala je neovisna obdukcija, suprotno preliminarnom službenom izvješću da su među uzrocima smrti prilikom uhićenja bili i medicinski problemi potencirani zahvatom policajca.

"Autopsija pokazuje da gospodin Floyd nije imao zdravstvenih problema koji bi uzrokovali njegovu smrt odnosno koji bi joj pridonijeli", zaključio je liječnik Michael Baden.

"Bio je dobrog zdravlja", dodao je Baden, prebacujući time težište krivnje na policiju.

George Floyd umro je prošlog tjedna nakon što mu je policajac pri uhićenju gotovo devet minuta koljenom pritiskao vrat, držeći ga prikovanog za tlo unatoč vapajima da nema zraka.

"Dokazi upućuju na zaključak da je uzrok smrti mehanička asfiksija i da je posrijedi ubojstvo", kazala je doktorica Allecia Wilson sa Sveučilišta Michigan koja je također sudjelovala u izvođenju autopsije.

Neovisnu autopsiju zatražila je Floydova obitelj.

Zaključci dvoje liječnika suprotni su početnim zaključcima službene autopsije da su među razlozima smrti i bolest koronarnih arterija i visoki tlak. Završno službeno izvješće objavljeno je oko sat vremena kasnije i, za razliku od preliminarnoga, utvrdilo je da je Floyd žrtva ubojstva, odnosno da je umro od 'zastoja srca i pluća kao posljedice pritiska na zrak od strane policijskog službenika'.

"George je umro jer nije imao zraka, trebalo mu je zraka", naglasio je glavni odvjetnik obitelji Ben Crump.

Rasno motivirano nasilje

Smrt 46-godišnjeg Afroamerikanca prilikom uhićenja potaknula je val prosvjeda širom SAD-a, otvarajući iznova pitanje rasno motiviranog policijskog nasilja.

Prosvjednici uglavnom od policije zahtijevaju da prestane diskriminirati Afroamerikance, često uz slogan "Životi crnaca su važni".

Ponašanje policije u pojedinim gradovima, uključujući Minneapolis, pokazuje da ne slijede načelo stišavanja napetosti, a mjestimično su i brutalni prema prosvjednicima. Stotine su građana uhićene, a policija je ozlijedila i nekoliko novinara, podsjeća dpa.

U nekim pak slučajevima policija surađuje s prosvjednicima kako bi stišala napetosti, podržavajući čak njihove zahtjeve za reformama.

Bijeli policajac Derek Chauvin kojeg se na snimci vidi kako koljenom pritišće Floydov vrat optužen je prošlog tjedna za ubojstvo iz nehata, a trojica njegovih kolega dobila su otkaz.

Policijske trule jabuke

Guverner savezne države Minnesote u kojoj je Floyd umro izjavio je da "na našim ulicama drugu noć zaredom vladaju sigurnost i red", zamijenivši nasilje koje je vladalo prošlog tjedna.

"Imamo priliku, promijenili smo smjer kojim je sve ovo krenulo", kazao je Tim Walz, najavljujući i djelomičnu demobilizaciju Nacionalne garde. Predsjednik Donald Trump poručio je pak ranije u ponedjeljak guverneru da je njegova država "predmet sprdnje u cijelom svijetu" zato što nije dovoljno agresivno reagirala prve noći prosvjeda, izvijestio je CNN.

Trump se do večeras nije obraćao naciji zbog prosvjeda, ali je izrazio žaljenje zbog Floydove smrti.

Prošlog vikenda Bijela kuća opovrgnula je tvrdnje o sistemskom rasizmu u SAD-u, priznajući tek da u pojedinim policijskim odjelima ima "trulih jabuka".

Trump je u nizu objava na Twitteru za nerede optužio ekstremnu ljevicu i anarhiste, nastojeći ih povezati s Demokratskom strankom.

item - id = 1024254
related id = 0 -> 1145376
related id = 1 -> 1145212
27. studeni 2021 07:27