StoryEditorOCM
ForumSADA I GAMA SOJ...

U BiH potvrđen prvi slučaj zaraze ‘brazilskom‘ varijantom koronavirusa: gama soj u stanju je lakše ‘prevariti‘ imunitet kod ljudi

12. srpnja 2021. - 20:15

U Bosni i Hercegovini otkriven je prvi slučaj zaraze gama odnosno "brazilskom" varijantom koronavirusa, potvrdio je u ponedjeljak lokalnim medijima Teufik Goletić, voditelj laboratorija za molekularno genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog fakulteta u Sarajevu.

U tom se laboratoriju provodi sekvencioniranje uzoraka uzetih od osoba kod kojih se sumnja na zarazu s ciljem detektiranjaa moguće pojave novih varijanti.

Goletić je za portal "Dnevnog avaza" kazao kako je gama soj otkriven kod jednog stranog državljanina koji je boravio na području Hercegovine.

Tamo su ranije otkriveni i prvi slučajevi zaraze delta varijantom u BiH, a prenositelji su ponovo bili stranci koji su boravili u Međugorju.

Dosadašnjim istraživanjima utvrđeno je kako je gama varijanta koronavirusa u stanju lakše "prevariti" imunitet kod ljudi koji je nastao nakon infekcije ili cijepljenja, no zdravstveni stručnjaci i i u ovom slučaju preporučuju cijepljenje kao jedinu učinkovitu zaštitu od težih oblika infekcije.

20. travanj 2024 18:20