StoryEditorOCM
ForumPROPALI PREGOVORI 

U četvrtak novi prosvjed radnika Wolta: traže da im poslodavac poveća cijenu rada za minimalno 30 posto

Piše Hina
1. ožujka 2023. - 18:38

Predstavnici radnika Wolta najavili su u srijedu da će u četvrtak, 2. ožujka, održati novi prosvjed, nakon neuspjelih pregovora s Upravom o većoj cijeni rada.

Predstavnik radnika Wolta Silvio Šimić izjavio je na konferenciji za novinare na Markovu trgu da će radnici ponovno iskazati nezadovoljstvo politikom Uprave Wolta i cijenom naknade za dostavu.

"Prisiljeni smo na ove akcije nakon propalih razgovora, s obzirom da je Uprava Wolta išla na opciju da nas diskreditira. Pregovora više nema", rekao je.

Radnici traže porast cijene rada za minimalno 30 posto, da im se omogući rad putem obrta, izmjene Zakona o radu (ZOR) u segmentu rada na digitalnim platformama te Zakon o suzbijanju neprijavljenog rada.

Dostavljači pozivaju i svoje kolege, koji su došli iz drugih zemalja, da im se pridruže jer je i njihov položaj izrazito nepovoljan. Inicijativa podržava i prosvjed koji je najavljen za 10. ožujka, a uključuje radnike svih digitalnih platformi.

Potporu najavljenim prosvjedima pružili su saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović i predsjednik Novog sindikata te predstavnik Inicijative za radnički ZOR Mario Iveković.

Peović je ocijenila kako je Uprava Wolta prevarila radnike obećavši im pregovore nakon prosvjeda ispred uprave Wolta, održanog sredinom veljače.

U Hrvatskoj je preko 80 posto radnika zaposleno preko agregatora, odnosno tvrtki posrednika, a radnici ih često prijavljuju za kršenje radničkih prava, jer ne poštuju radne uvjete, ne pružaju zaštitu na radu, a radnike otpuštaju bez upozorenja.

"Upozoravali smo u proteklih godinu dana na štetne odrednice ZOR-a u dijelu rada digitalnih platformi, gdje se one amnestiraju, a odgovornost prebacuje na agregatore" rekla je Peović i najavila da će zatražiti veći nadzor inspektorata, bolje radne uvjete i izmjene ZOR-a.

Predstavnik Inicijative za radnički ZOR Mario Iveković rekao je da su izmjene ZOR-a, kojim je Vlada "uredila" rad digitalnih platformi u Hrvatskoj, dovele do kulminacije nezadovoljstva radnika već nakon dva mjeseca od stupanja na snagu.

"Dok god je platformama dopušteno da se odriču odgovornosti za radnička prava, neće biti promjene. Radnici rade za digitalne platforme, a ne za agregatore, oni su samo posrednici", istaknuo je Iveković.

Borba radnika Wolta s poslodavcima prisutna je u puno europskih država, gdje se zakonska rješenja također odgađaju. "Tamo gdje je problem došao do sudova, radnici su uglavnom došli do presuda u svoju korist", kaže Iveković.

06. lipanj 2023 03:55