StoryEditor
ForumSASTAVLJANJE VLADE

U HDZ-u slažu imena novih ministara: otpadaju Bedeković, Pavić..., a Tomo Medved osnažuje svoju poziciju. Turizam ide pod kapu kulture i Nine Obuljen?

Piše PSD
13. srpnja 2020. - 17:34
Bruno Konjević/HANZA MEDIA

Budući mandatar Andrej Plenković još nije do kraja prelomio koliko će točno biti ministarstava u njegovoj budućoj Vladi, no danas je potvrdio kako bi do četvrtka trebalo biti sve poznato: i tko će sjediti u Banskim dvorima i koji će se resori spojiti.

Konstituirajuća sjednica Sabora planira se održati već u srijedu 22. srpnja.

- Ima puno nagađanja, ali sve će biti dobro. Vlada će biti nešto manja, ali bit će funkcionalna – komentirao je Plenković uoči današnje sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Planira se spajanje Ministarstva gospodarstva i Ministarstva zaštite okoliša i energetike koje bi vodio Tomislav Ćorić, a na pitanje bi li to spajanje značilo da Hrvatska ne drži pretjerano do zelenih politika, Plenković je odgovorio kako je njegova Vlada snažno podržala "green deal".

- Da nema Covida, glavna globalna tema bila bi zelena politika i sve što ona nosi. Tema klimatskih promjena jest tema budućnosti, rekao je Plenković i dodao da se razgovara o nijansama te da postoji mogućnost da se spomenuta dva ministarstva spoje. Imamo rješenja za sve, ali nije u redu da vam na refule dajem informacije - poručio je Plenković

Nema spajanja: Medvedu ostaju branitelji 

U odnosu na prošlotjedne križaljke definitivno se odustalo od planiranog spajanja ministarstava obrane i branitelja. Na čelu braniteljskog resora čvrsto se usidrio Tomo Medved, a njegova pozicija u Vladi  trebala bi biti osnažena i funkcijom potpredsjednika.

Uz Medveda potpredsjednici Vlade bit će i Zdravko Marić (ministar financija), Davor Božinović (ministar unutarnjih poslova) te SDSS-ovac Boris Milošević koji će biti zadužen za društvena pitanja i ljudska prava.

SDSS je danas je službeno potvrdio da njihov kandidat Milošević, a Branko Bačić, dosadašnji predsjednik Kluba HDZ-a zadovoljan je njegovim izborom.

- Gospodin Milošević je već ranije bio pomoćnik ministra uprave, s jedne strane, a s druge, vodio je klub SDSS-a u Saboru, tako da sam s njime jako puno surađivao u proteklom mandatu. Boris jako dobro poznaje probleme koje je potrebno rješavati u vladi kad je u pitanju srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Ozbiljan je, sistematičan. Dobro je da je on budući potpredsjednik Vlade – izjavio je Bačić.

Još se pouzdano ne zna tko će nakon odlaska Damira Krstičevića biti ministar obrane, spekulira se s nekoliko imena, od bivšeg dužnosnika Petra Mihatova, preko Ivana Pokaza do bivšeg ministra gospodarstva Darka Horvata, ali ni za jednog od njih nema službene potvrde..

Nitko neće u fotelju Blaženka Divjak

Što se tiče ostalih ministarstava nije do kraja definirano ni hoće li doći do spajanja uprave i pravosuđa, na čijem bi čelu bio Šibenčanin Ivan Malenica, dok je vrlo vjerojatno da će se Ministarstvo državne imovine spojiti s graditeljstvom na čijem će čelu biti dosadašnji ministar imovine Mario Banožić.

Nije poznato ni tko će popuniti fotelju ministrice Blaženke Divjak u obrazovanju i znanosti, a za tu funkciju nije zainteresiran Radovan Fuchs.

Također se još vode rasprave oko turizma. Hoće li ga, i kojem resoru pripojiti, o tome će se Plenković još malo konzultirati, a prema jednoj od spekulacija, ako bi se turizam spajao onda bi to moglo biti s kulturom, a resor bi vodila Nina Obuljen Koržinek.

- U Italiji su primjerice turizam i kultura u istom resoru. To se isprepleće – govori nam izvor iz HDZ-a.

Od dosadašnjih ministara na svojim funkcijama ostali bi i Vili Beroš (zdravstvo), Gordan Grlić Radman (vanjski i EU poslovi), Oleg Butković (promet i infrastruktura) te Josip Aladrović (Ministarstvo rada, mirovinskog sustava obitelji i demografije). ​

Za ministarsku fotelju na čelu resora regionalnog razvoja i fondova EU-a, spominju se imena Nikoline Brnjac, državne tajnice u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova i Nataše Tramišak pročelnice Osječko-baranjske županije za investicije, razvojne projekte i fondove EU-a.

Do kraja nije otpisana ni ministrica poljoprivrede Marija Vučković, njezino imenovanje ovisit će o uspješnosti lobiranja 'Slavonaca' u drugim resorima.

Izdvojeno

09. ožujak 2021 10:46