StoryEditorOCM
ForumZDRAVI, A...

U Hrvatskoj je 150.000 građana preboljelo koronu i neko vrijeme su imuni. Međutim, i za njih vrijede stroge mjere opreza. Stručnjak objašnjava zašto

Piše Tanja Gattin/SD
18. prosinca 2020. - 20:30

Dio onih koji su preboljeli Covid-19 smatraju da se na njih ne bi trebale odnositi neke od epidemioloških mjera, pa tako i zabrana među županijskog kretanja.

Zato smo upitali stručnjaka mogu li osobe koje su preboljele koronu (i stekle imunitet) ponovo biti nosioci virusa ako s virusom dođu u kontakt.

- Za sada nemamo jasnih podataka o tome koliko dugo traje zaštita od preboljene korone. Naime, neke osobe koje prebole virus u asimptomatskom ili blažem obliku uopće ne razvijaju protutijela, što bi značilo da nemaju nikakav zaštitni imunitet te da mogu oboljeti ponovo.

Kod drugih je zabilježena niska razina protutijela koja su brzo gotovo potpuno nestala, i to unutar par mjeseci nakon obolijevanja. Sadašnji stav je da preboljena korona ne znači zaštitu od ponovnog zaražavanja, i zato je i dalje imperativ pridržavati se mjera – kaže prof. dr. Ozren Polašek, pročelnik Katedre za javno zdravstvo i voditelj Centra za globalno zdravlje Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Splitu.

Iako se nije konkretno referirao na Mariju Selak Raspudić, zastupnicu Mosta nezavisnih lista, koja je danas (u petak) u Saboru kazala da treba revidirati epidemiološke mjere za osobe koje su preboljele koronu s obzirom na to da, kako je navela, "imaju imunitet barem šest mjeseci i nisu zarazni", to bi i njoj mogao biti odgovor.

image
Marija Selak Raspudić
Damjan Tadić/Cropix

Zastupnica Selak Raspudić u saborskoj raspravi na slobodnu temu također je kazala da ako bi se prihvatile "činjenice koje je navela", da bi to onda moglo imati pozitivan utjecaj u smislu "svjetla na kraju tunela" i poboljšanja mentalnog zdravlja nacije.

Upravo je Marija Selak Raspudić jedna o onih koji su preboljeli koronu, te je razvila blage simptome bolesti, a kako je to krajem listopada na Tweeteru objavio Most nezavisnih lista. Njen suprug i saborski zastupnik Nino Raspudić također je prebolio koronu, nakon kojeg iskustva je u medijima ispričao da, iako je 45-godišnjak izvrsnog zdravlja i nepušač, završio sam na kisiku u bolnici.

Selak Raspudić u Saboru je kazala da je u Hrvatskoj oko 150.000 ljudi preboljelo, a 186.963 ih je oboljelo od koronavirusa.

- Pokazalo se da su oni koji su preboljeli koronavirus i oni koji nisu, s pravnog stajališta jednaki, iako medicinska istraživanja pokazuju drugačije, jer ne podliježu samoizolaciji – tvrdi zastupnica.

Pozvala se na oxfordsko istraživanje koje pokazuje da se zdravstveni radnici, koji su razvili antitijela, nisu ponovno zarazili koronavirusom "te se sugerira zaključak da imaju imunitet najmanje šest mjeseci".

-Oni očito ne predstavljaju toliku prijetnju okolini kao oni koji još uvijek nisu preboljeli koronavirus. Kada bi se revidirale mjere i uvažila posebnost onih koji su preboljeli koronavirus, to bi bilo višestruko korisno - smatra Selak Raspudić.

Stečeni imunitet ne znači da osoba nije zarazna za druge

Ministar zdravstva Vili Beroš u petak je upozorio da osobe koje su preboljele covid-19, kao i asimptomatski bolesnici, mogu prenijeti koronavirus drugim osobama, istaknuvši da samo cijepljenje može dovesti do kolektivnog imuniteta.

"Važno je znati da i oni koji su preboljeli covid mogu zaraziti druge osobe", odgovorio je Baroš na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite na upite kako bi se trebale ponašati osobe nakon bolesti.

Pojasnio je i da izliječeni od covida stječu imunitet, što znači da se oni vjerojatno neće razboljeti u idućem razdoblju, no to ne znači da  virus ne mogu prenijeti drugima.

"Moramo misliti jedni na druge. Nošenje maski je od osnovne važnosti, kao i cjepivo. Da bismo postigli kolektivni imunitet, moramo o tome razmišljati jer cijepljenjem ne štitimo samo sebe nego i druge. Samo zajedno možemo spriječiti širenje ovoga virusa i epidemije", poručio je.

Istaknuo je i važnost pooštravanja epidemioloških mjera uoči božićno-novogodišnjih blagdana zbog asimptomatskih bolesnika.

"Određeni dio inficiranih je asimptomatski. Oni u neznanju odlaze svojim obiteljima, druže se sa starijima i tako im mogu prenijeti virus", objasnio je ograničavanje kretanja građana za blagdane.

Beroš je odgovorio i na pritužbe zdravstvenih djelatnika koji tvrde da ovoga mjeseca nisu dobili obećani dodatak na plaću zbog rada s covid-pacijentima.

Sve su bolnice dobile obavijest kako obračunati taj dodatak. No, neke od njih do tada su već izvršile obračun plaća i zato nisu uključile dodatak,  objasnio je.

"Onim zdravstvenim radnicima kojima nije sada isplaćen dodatak, dobit će s plaćom za prosinac dodatke i za studeni i prosinac. Niti jedan zdravstveni djelatnik koji radi s oboljelima od covida, neće ostati bez svog dodatka", poručio je Beroš. (Hina)

19. travanj 2024 18:00