StoryEditorOCM
ForumOPSEŽAN ZAHVAT

U Hrvatskoj ‘pao‘ prvi čovjek klana Osmani, u jednoj od najvećih akcija Europola razbijena je kokainska mreža albanske mafije...

Piše Hina
20. veljače 2022. - 10:39

Bashkim Osmani, Albanac s hrvatskom putovnicom, uhićen je u velikoj akciji Europola kojom je razbijena kolosalna mreža za krijumčarenje kokaina, a on negira optužbe baš kako je to činio i prije, piše u nedjelju Jutarnji list.

Čovjek zbog kojeg je Europol pokrenuo jednu od najvećih policijskih operacija u posljednje vrijeme, a uslijed koje je razbijena kolosalna mreža za krijumčarenje kokaina u Europi, mirno čeka sudsku odluku u ćeliji pulskog zavora.

Bashkim Osmani (56) želi što prije napustiti Hrvatsku. U Španjolskoj će, uvjeren je, razjasniti cijelu "zbrku" oko svog uhićenja.

Premda je svoj luksuzni apartman na vrhu porečkog hotela Palazzo, čiji je vlasnik, naprasno zamijenio zatvorskom ćelijom u pulskoj kaznionici, gdje su ga u srijedu poslijepodne doveli pravosudni policajci, kako doznaju, nije pretjerano uznemiren zbog novonastale situacije.

Osmaniju su u utorak rano ujutro, oko 7 sati, u porečki hotel upali hrvatski policajci kojima su se pridružila i dvojica španjolskih kolega. Počela je pretraga koja je, prema riječima pulskog odvjetnika Matije Miloša, jednog od dvojice branitelja Bashkima Osmanija, trajala sve do 18.30 sati.

Španjolski dnevnik Diario de Mallorca, pozivajući se na policijske izvore, tvrdi da je policija u hotelu u Poreču zaplijenila 56.000 eura, nekoliko kompjutora i mobitela i dva pištolja.

U pretrazi njegove vile u Španjolskoj, navodi spomenuti list, istražiteljima je trebalo dosta vremena da otvore sef. U njemu su pronašli neznatne količine novca, nakita i dokumenata. U kupaonici, međutim, pronašli su svežnjeve od nekoliko tisuća eura sakrivene u paketu uložaka.

U pretrazi su, prema španjolskim medijima, sudjelovali i agenti američkog FBI-a. Mediji u Španjolskoj i Njemačkoj izvještavaju da su dvije osobe uhićene i u poznatoj hamburškoj četvrti St. Pauli.

Ovom je akcijom razbijena jedna od najmoćnijih mreža za krijumčarenje kokaina koju je organizirala albanska mafija. U akciji je sudjelovalo sedam zemalja, a većina operacija odvijala se u Belgiji i Španjolskoj. Pretresi su izvršeni na 80-ak lokacija i uhićeno je 45 osumnjičenih. Niz paralelnih akcija odvijao se i u Hrvatskoj, Njemačkoj, Italiji i Nizozemskoj.

Osumnjičeni su navodno uvozili kokain iz Latinske Amerike u razne europske luke, a drogu su prevozili avionima, brodovima, automobilima i kamionima. Drogu su zatim prodavali na veliko. Novac su prali kroz niz tvrtki u raznim zemljama, uključujući Hrvatsku i Španjolsku, piše novinar Jutarnjeg lista Dušan Miljuš.

25. travanj 2024 02:43