StoryEditorOCM
ForumUŽIVO

U Hrvatskoj potvrđeno 39 novooboljelih od koronavirusa, ukupno 481 slučaj zaraze, na respiratoru je 14 pacijenata, jedan kritično

Piše Zadarski.hr
26. ožujka 2020. - 09:20
Zagreb, 250320. Konferencija za medije Nacionalnog stozera civilne zastite oko korona virusa odrzana je u Ravnateljstvu civilne zastite. Na fotografiji:Krunoslav Capak, Davor Bozinovic.Goran Stanzl/pixsell

U Hrvatskoj je potvrđeno 39 novooboljelih od koronavirusa, rekao je ministar Vili Beroš. Ukupno je u našoj zemlji potvrđen 481 slučaj zaraze, a na respiratoru je 14 pacijenata. Dosad su 22 osobe ozdravile i otpuštene iz bolnice.

- Situaciju još uvijek držimo pod kontrolom. Važno je da su svi zdravstveni djelatnici u KBC-u Sestre milosrdnice, a koji su bili u kontaktu sa zaraženim pacijentom, negativni na koronavirus, otkrio je Beroš.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak kaže kako je dobni prosjek zaraženih 49 godina. Više od 18.600 ljudi je u samoizolaciji, a intenzivno se nadzire 2437 kontakata. Ukupno je u cijeloj Hrvatskoj 546 zdravstvenih djelatnika koji su u samoizolaciji.

- Jučer smo dobili od epidemioloških službi potvrdu da imamo prva dva slučaja policijskih službenika koji su zaraženo koronavirusom. Ali, moram istaknuti da su naši službenici, zajedno sa zdravstvenim djelatnicima, u najizloženiji pa smo radili redovite testove, rekao je glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

- Imamo nekoliko slučajeva za koje ne možemo utvrditi kako su se zarazili, rekao je Capak.

- Oko 80 posto pacijenata koji su na respiratoru imaju kronične bolesti što je u skladu u onim što je poznati u svijetu. Prosjek je oko 61-62 godine jer mi imamo većinu zaraženih mlađe srednje dobi. To je očekivano jer sad očekujemo da će biti više zaraženih starije životne dobi pa će i taj prosjek biti veći, kaže ravnateljica Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević' Alemka Markotić.

- Imamo jednog pacijenta koji je u kritičnom stanju, rekla je Markotić.

18. travanj 2024 11:50