StoryEditorOCM
ForumGUŠENJE U SMEĆU

U Hrvatskoj su proizvedeni prvi ekološki lampioni na svijetu, a na grobljima ćemo ovih dana zapaliti 15 tisuća tona plastičnih! Pa jel‘ to žalosno?

Piše Olgica Ivić Grizelj
30. listopada 2022. - 15:30

Još prošle godine u ovo vrijeme kod nas se koristio podatak da se u Hrvatskoj oko Dana mrtvih na grobljima stvori i sakupi više od 15 tisuća tona plastike. Jasno je da je riječ o plastičnim lampionima koje krajem listopada nosimo na groblja, a koji se uglavnom ne recikliraju.

No odnedavno imamo rješenje kojim se može spriječiti gomilanje plastike od lampiona. I, ako niste znali, prvo i jedino rješenje na svijetu ponudila je tvrtka “Primax” iz Zadubravlja blizu Slavonskog Broda.

– Da, prvi lampion izrađen u cijelosti od papira na svijetu je naš. Neki drugi pokušaji su zapravo imitacija ekologije ili tzv. green washing, stvaraju privid ekološkog proizvoda, a zapravo su bitno veći teret za okolinu od klasičnih rješenja, često potpuno bez mogućnosti da se recikliraju – rekao nam je Robert Pandža, inženjer strojarstva, vlasnik i direktor tvrtke “Primax”, koja proizvodi Ecolant lampione, ekološke lampione izrađene od negorivog papira.

image
PRIVATNI ALBUM

O lampionima Ecolant zna se i izvan hrvatskih granica jer su svjetsku premijeru imali već prije u Amsterdamu, u sklopu sajma PLMA Private Label. Ecolant je tu bio i pobjednik natječaja sajma u kategoriji “inovacija godine” te je posebno bio izložen na središnjem dijelu manifestacije. Ecolant je osvojio i Green Prix za najbolju zelenu inovaciju na hrvatskom nacionalnom Greencajt festivalu. Na natječaj je tu apliciralo više od 160 inovacija, a Ecolant lampion, prema riječima organizatora, dobio je uvjerljivo najviše glasova.

– Ekološke lampione napravljene od negorivog papira proizvodimo dvije godine. Razvoj proizvoda je trajao tri godine. Zaključno s ovom godinom prestaje pokusna proizvodnja, a počinje serijska – objašnjava Pandža.

Negorivi papir

Pitamo ga i za cijenu.

– Svjesni smo da i ekologija ima ograničenje u pogledu cijene koju su kupci spremni platiti. Pri dizajnu proizvoda to je bila jedna od važnih smjernica, da se ponudi velika dodatna vrijednost uz minimalno ili nikakvo povećanje cijene. Cijene su vrlo konkurentne, provjerite, poručuje naš sugovornik ističući kako je ekološki lampion, napravljen od negorivog papira samo je jedan u nizu njihovih ekoloških proizvoda.

- Svi naši proizvodi su ili od recikliranih ili obnovljivih sirovina, to je naša odrednica od samih početaka tvrtke. Naši klasični lampioni također su od 100 posto recikliranog PVC-a. Ipak, htjeli smo naš proizvod dodatno učiniti održivim i ekološkim, odatle ideja za ekolampion.

Zanima nas i tehnologija i što je to značilo za tvrtku po pitanju ulaganja.

– Tehnologija je inovativna kao i sam proizvod, odnosno nije postojala tehnologija za izradu ovog proizvoda. Mi smo s vlastitim timom razvili proizvodne linije u suradnji s dobavljačima strojeva. Bilo je vrlo izazovno naći suradnike na projektu. Ulaganja su bila i još uvijek jesu vrlo velika, iznos je gotovo 20 milijuna kuna.

Cijeli projekt, od proizvodnih linija, sastavnica do proizvoda, inovacija je tvrtke “Primax”. U tijeku je postupak patentiranja Ecolant lampiona – zadovoljan je Robert Pandža.

Jasno je koliko je ekolampion važan za okoliš, ali koliko je proizvodnja skuplja od proizvodnje plastičnih lampiona?

– Samim time što je proizvod prvi takav, i postupci proizvodnje su prvi put definirani, to se naziva razvoj. Takav početak je uvijek jako skup, sama proizvodnja je skuplja, ali pravi trošak je ulaganje u pokretanje takve proizvodnje, to je enormno skupo. Ipak, teret smo ublažili jer smo dobili sredstva EU-a kao potporu projektu. Zahvaljujemo na tome, to nam je bitno olakšalo.

Dvjestotinjak pokusa

Tko je najzaslužniji za ove lampione, možda neki zaposlenik koji je rekao: “Hajdemo raditi ovakve lampione”? – pitamo Roberta Pandžu.

– Ideju sam dobio na poslovnom putovanju, no sama ideja nije dovoljna. Ova ideja je uspješna zato što je svima stalo da se tako nešto super, novo, inovativno prvi put u svijetu napravi. Kako je ideju odlično prihvatio cijeli tim, svi su konstantno sudjelovali u razvoju i donosili nove ideje poslije svakog neuspjeha.

image

Tim ‘Primaxa’ na svečanoj dodjeli nagrada
 

PRIVATNI ALBUM

Ideje nikad nisu prestale dolaziti i tako tri godine poslije, te 200-tinjak pokusa, proizvod je napokon tu. Kad velim svi, onda mislim na sve. Od ženskog dijela “Primaxa”, koje su bile “teški” kritičari i tražile savršenstvo, do nas inženjera koji smo pokušavali udovoljiti zahtjevima. Mislim da je ta sinergija dovela ovaj proizvod s velikom dodatnom vrijednošću do finalne faze.

Ekološki proizvod podrazumijeva i ekološke sirovine, koje će sutra, ako budu zaboravljene i ostavljene u okolišu, s vremenom same nestati. No u ovoj tvrtki mislili su na sve.

– Svi materijali koje koristimo kao sastavnice proizvoda redom su ekološki, a neki su specijalno razvijeni za naše potrebe. Situacija s materijalima i nestašicom nije zaobišla ni nas. Teško nas je usporila i odgodila masovnu proizvodnju. Ipak neke sirovine nam dolaze i nadamo se da ćemo imati dovoljno sirovina u budućem razdoblju.

I sad ono najvažnije, Ecolant bi mogao drastično smanjiti količinu odbačene plastike nakon što napustimo groblja poslije dana Svih svetih.

– Papirni lampion je napravljen s namjerom da bude biorazgradiv, dakle ostavljen u prirodi će se razgraditi, osim poklopca koji se može reciklirati. To je velika prednost, a još veća bi bila da se recikliraju. Jasno, trebalo bi ih prikupiti. Tako bi se sirovina ponovno koristila, a resursi očuvali. S tom idejom smo uostalom i dizajnirali proizvod.

Dobavljačka stabilizacija

Ima li sada kraja plastičnim lampionima?

– Lampioni su duboko u tradiciji našeg puka, ali čini se da je običaj ipak snažniji kod starijih. Realno se može očekivati smanjenje potrošnje s protekom vremena, no zasigurno ne u cijelosti. Nove generacije koje dolaze trebaju dodatni poticaj i to je jedan od razloga zašto smo razvili proizvod s vrijednostima koje su cjenjenije kod mlađe populacije.

Mislimo i vjerujemo da ova revitalizacija proizvoda donosi značajnu prilagodbu i unaprjeđenje kategorije proizvoda i proširuje domenu kupaca, ovaj put na održivi način. Otpad od plastičnih lampione se, nažalost, ne obrađuje ni blizu adekvatno, s papirnim lampionom možemo doskočiti ovome problemu, to je glavni povod ovom proizvodu.

image

Na proizvodu se radilo mjesecima

PRIVATNI ALBUM

Što sada planiraju u slavonskobrodskoj tvrtki?

– Projekt je zamišljen ambiciozno i smjelo. Primjećujemo naznake stabilizacije dobave, a to je ključno za naš proizvod. Sve sirovine ovog proizvoda su inovativne, novijeg datuma, a time najprije postanu deficitarne. Kako se dobava popravlja, planiramo snažno pokrenuti proizvodnju i distribuciju. Interes je vrlo velik i nadamo se da će i realizacija biti velika – kaže na kraju Pandža.

04. svibanj 2024 11:00