StoryEditorOCM
ForumOBILNE KIŠE

U izlijevanju Kupe poplavljeno više kuća i zatvorene neke ceste: kod Karlovca se postavljaju barijere

Piše Damjan Raknić/JL, Hina
17. rujna 2022. - 10:54

Hrvatske su vode za N1 Televiziju rekle da vatrogasci u mjestima Koritinja i Brodarci postavljaju vodene barijere kako se Kupa ne bi izlila na ceste.

U mjestu Koritinja kraj Karlovca barijere se postavljaju u duljini od 500-tinjak metara, piše Jutarnji.hr.

Nakon što je jučer zbog naglog izlijevanja rijeke Kupe u Gorskom kotaru poplavljeno više kuća i cesta, vodeni val sada ide prema Karlovcu, javlja HRT. U Karlovačkoj se županiji zbog toga ušlo u mjere obrane od poplave s tendencijom daljnjeg rasta vodostaja.

Tomislav Novosel iz Glavnog centra obrane od poplava Hrvatskih voda rekao je za HRT da je vodostaj Kupe u Karlovcu u 6 sati iznosio je +629 cm s tendencijom daljnjeg porasta i uvođenjem redovnih mjera obrane od poplave danas oko podneva.

- Vrh vodnog vala rijeke kupe u Karlovcu očekuje se oko ponoći, ali ne veći od +750 cm, što je referentna razina za uvođenje mjera za obranu od poplava - rekao je Novosel.

- Na području Karlovca spremni smo i za više vodostaje, s obzirom na to da su prigradska naselja Mala Švarca i Logorište zaštićena novoizgrađenim nasipima. Teoretski su najugroženija naselja nizvodno od Karlovca: Gradac, Vodostaj, Kobilić i Donje Mekušje, ali tek iznad razine +800 cm, što se u ovom trenutku ne očekuje - zaključio je Novosel.

Vodostaj Kupe u kupskoj dolini pao je za 50-tak centimetara. Cesta prema Brod Moravicama je prohodnija iako je Hrvatski autoklub i dalje vodi kao zatvorenu. HRT navodi da na cesti ima pijeska i granja.

Brojni stambeni i drugi objekti u Brodu na Kupi poplavljeni su, a promet od Broda na Kupi do mjesta Hrvatsko prekinut je zbog izlijevanja pritoka Kupe i odrona zemlje.

- Sad se javljaju podzemne vode i te podzemne vode se pojavljuju i daleko dublje, odnosno dalje i kuće koje nisu kao ugrožene postaju ugrožene ili će poplaviti kompletno podrumske prostorije - rekao je predsjednik Mjesnog odbora Broda na Kupi Davorin Klobučar.

Vodostaj Kupe u roku od 6 sati porastao je čak četiri metra. Voda je ušla i u muzej Kaštel Zrinskih, ugroženi su vrijedni eksponati.

HRT javlja da se potrebiti mogu javiti djelatnicima Crvenog križa.

- U slučaju potrebe za isušivačima, znači isušivanje podrumskih prostorija, kuća, stanova i, recimo, ovdje je najviše možda i stradao ogrjev, i da vidimo kako im u tom obliku možemo pomoći. U nabavi prehrambenih namirnica i lijekova za sada nemaju nikakvih potreba - rekla je ravnateljica Crvenog križa Delnice Snježana Krizmanić.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković uputio je apel građanima da ne pokušavaju sami sanirati štetu od poplava i nevremena te da se na svakom koraku obrate relevantnim službama, piše Jutarnji.hr.

Iz Međimurske županije u Karlovačku poslana tri vatrogasna vozila

Zbog obilnih oborina na gornjem toku Kupe i porasta vodostaja te ulaska u mjere obrana od poplava, iz Međimurske su županije dislocirana u Karlovačku tri vatrogasna vozila i sedam vatrogasaca, izvijestili su u subotu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Zbog plavljenja prometnica i objekata na području Petrinje angažirano je šest timova za poplave i tri DVD-a, a u pripravnosti su i ostala dobrovoljna vatrogasna društva s područja županije.

Izvanredna dislokacija vatrogasnih snaga poslana je i u Bjelovarsko-bilogorsku županiju temeljem zapovijedi glavnog vatrogasnog zapovjednika, a zbog sanacije nevremena koje je pogodilo tu županiju 15. rujna. Ukupno 32 vatrogasaca i 12 vatrogasnih vozila iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Karlovačke županije, Koprivničko-križevačke, Varaždinske županije i Grada Zagreba, s domicilnim snagama, radi na uklanjanju posljedica nevremena. Samo tijekom jučerašnjeg dana odrađeno je 70 vatrogasnih intervencija koje su se većinom odnosile na sanacije krovišta te ispumpavanja vode. Intervencije sanacije štete se nastavljaju i tijekom jutra.

Vatrogasci i u ostalim županijama rade na sanaciji posljedica nevremena pa je tako u posljednja 24 zabilježeno 138 tehničkih intervencija u kojima je sudjelovalo 411 vatrogasaca sa 166 vozila iz Sisačko-moslavačke, Virovitičko-podravske, Karlovačke, Zagrebačke i Primorsko-goranske županije.

Prema prognozama, padaline i rast vodostaja se očekuju i tijekom današnjeg dana stoga vatrogasne snage nastavljaju s pripravnošću i preventivnim radnjama kako bi spriječili plavljenje objekata i prometnica, navodi se u priopćenju. (Hina)

23. travanj 2024 02:09