StoryEditor
ForumIZBJEGLIČKA KRIZA

U napuštenim kućama blizu granice s Hrvatskom pronađena velika skupina ilegalnih migrantskih obitelji s više od stotinu djece

Piše Hina
5. prosinca 2020. - 12:06
Robert Fajt/Ilustracija/Cropix

U pograničnom području s Hrvatskom inspektori Službe za poslove sa strancima BiH ovog su tjedna pronašli veliku skupinu ilegalnih migranata među kojima je bilo više od stotinu djece.

Svi su premješteni u prihvatne centre u Unsko-sanskoj župniji gdje će dobiti potrebnu skrb, potvrđeno je u subotu iz sjedišta ove službe u Sarajevu.

Kako je pojašnjeno u priopćenju, inspektori Službe za poslove sa strancima provode pojačani nadzor nad teritorijem uz međudržavnu granicu, a u mjestu Bosanska bojna u napuštenim su kućama zatekli desetke migrantskih obitelji.

Identificirali su 53 obitelji sa 199 članova od kojih su 105 djeca. Pronađeno je i dvoje djece bez roditelja.

U objektima u kojima su ih zatekli nije bilo ni minimuma uvjeta za njihov boravak tijekom zime pa su svi migranti u koordinaciji sa Međunarodnom organizacijom za migrancije (OPM) premješteni u privremene prihvatne centre "Borići" u Bihaću i "Sedra" kod Cazina koji su predviđeni za smještaj obitelji te žena i djece.

Migrantima je uz smještaj osigurana i medicinska trijaža a oni su nakon toga izdvojeni u izolacijski dio ovih centara sukladno epidemiološkim mjerama za sprječavanje širenja koronavirusa.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH istaknuli su kako su smještajni kapaciteti u migrantskim centrima na području Unsko-sanske županije u potpunosti popunjeni te da tamo trenutno boravi više od 3200 migranata. 

Najmanje još toliko migranata smješteno je u dva prihvatna centra u okolici Sarajeva a procjena je Ministarstva sigurnosti BiH kako u toj zemlji trenutačno boravi do osam tisuća migranata.

item - id = 1062086
related id = 0 -> 1146088
related id = 1 -> 1146017
26. studeni 2021 19:42