StoryEditorOCM
ForumDALMACIJU OČEKUJE INVESTICIJSKI BUM

U ovih 20 hotela ulaže se gotovo tri milijarde kuna!

16. prosinca 2016. - 13:22
hotel_hyatt30-220916

Od najavljenih gotovo 4,5 milijardi kuna investicija u nove hotele ili njihove rekonstrukcije, više od polovice je u Dalmaciji koja će u iduću turističku sezonu ući s oko tisuću potpuno uređenih ili novoizgrađenih hotelskih soba kategorije četiri ili pet zvjezdica, odnosno oko dvije tisuće hotelskih postelja najviše kategorije.

U tijeku je tako najveći turistički investicijski "bum" u posljednjih 20 godina s kojim bi Dalmacija trebala u iduću turističku poslovnu godinu ući s dvadesetak hotela više, ali i kongresnim centrom te pratećom turističkom infrastrukturom. Tako će iduće godine nakon dugo godina u kojima je Istra bila lider s najvećim hotelskim investicijama, više od polovice svih velikih investicija u turizam biti na području od Zadra do Dubrovnika.

U tim projektima koji su u punom zamahu prednjači Splitsko-dalmatinska županija s investicijama u hotele od oko 1,3 milijarde kuna, slijedi Zadarska županija s ulaganjima od oko 900 milijuna kuna, u Šibensko-kninskoj županiji hotelijeri investiraju više od 300 milijuna kuna, dok se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji iznos investicija u hotele za 2017. penje na nekoliko stotina milijuna kuna.

Kada je nedavno ministar turizma Gari Cappelli najavio 800 milijuna eura investicija u turizam u sljedećoj godini, kazao je kako se 300 milijuna odnosi na investicije u javnom sektoru, dok će više od pola milijarde eura investirati privatni sektor otvaranjem 40 novih ili novoobnovljenih hotela.


Splitsko-dalmatinska županija jedno je od najvećih turističkih gradilišta u Hrvatskoj, jer se na tom prostoru građevinari već bore s rokovima po kojima bi se na tržište u 2017. godini stavilo novih desetak hotela čija gradnja je u tijeku.

Kada se tome broju dodaju i ulaganja u rekonstrukciju nekih postojećih hotela i njihovo podizanje kvalitete, jasno je kako bi srednja Dalmacija u 2017. godini trebala barem djelomično nadoknaditi veliki nedostatak hotelskih postelja.

Tako je najavljena gradnja hotela i apartmana u sklopu turističkog kompleksa "Romana", što je investicija vrijedna 230 milijuna kuna.

Boutique hotel "Bačvice" na Bačvicama već dobiva konture budućeg izgleda, a njegova vrijednost je oko 112 milijuna kuna.

U hotel "Porta Salona" u Solinu tvrtka "Dolis inženjering" ulaže oko 45 milijuna kuna, dok će na mjestu nekadašnjeg odmarališta Hrvatskih željeznica u Kaštel Lukšiću niknuti mali luksuzni hotel u koji se ulaže 30 milijuna kuna.

"Milna hoteli i marine" jedna je od većih investicija u županiji u koju "Waterman Grupa" ulaže na Braču oko 105 milijuna kuna. Nakon rekonstrukcije, dobit će se boutique hotel s četiri zvjezdice.

Isto toliko zvjezdica će imati i budući "Madora resort" u Podgori u koji "Hoteli Podgora" kao vlasnici investiraju 150 milijuna kuna.

Jedna od najvećih investicija na Makarskoj rivijeri je rekonstrukcija hotela "Jadran" u Tučepima u koju "Bluesun Hoteli" ulažu nešto manje od stotinu milijuna kuna, a kojom će od svibnja iduće godine hotel "Jadran" poslovati s pet zvjezdica na fasadi i 160 novih soba.

Isto tako, hotelska grupacija u vlasništvu Jake Andabaka ulaže i u rekonstrukciju hotela "Berulia" u Brelima oko 10 milijuna kuna koji će ubuduće imati četiri zvjezdice i novih 45 soba.

Planirana je i gradnja malog hotela s pet zvjezdica u Dućama, te nekoliko manjih hotela u Splitu.

Danko Končar u hotel "Medena" planira uložiti oko 60 milijuna kuna kako bi dosegnula razinu četiri zvjezdice i novu tržišnu poziciju.



U Zadarskoj županiji zima se koristi za velike građevinske zahvate u turizam, a najveća investicija je ona "Dogus grupe" u Hotel "Hyatt Regency Zadar Maraska" sa 130 soba. Osim hotela, planirana je i gradnja 115 luksuznih rezidencija te komercijalni dio s ekskluzivnim trgovinama i ugostiteljskim sadržajima u ukupnoj vrijednosti od 100 milijuna eura.

Zabavni park Mirnovec pokraj Biograda, investicija je tvrtke Mirnovec koja ulaže 15 milijuna eura u "hrvatski Gardaland" koji će se prostirati na 45.645 četvornih metara. Završetak radova se očekuje u veljači, a Zabavni bi se park trebao otvoriti u svibnju 2017. godine, kažu nam u TZ-a Zadarske županije.

Tamo će se do veljače otvoriti i Kneževa palača koja će obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada. Time će Zadar dobiti vrhunski i najsuvremenije opremljeni gradski kulturni kompleks, te novu turističku atrakciju, a ujedno će to biti završetak prve faze u ostvarenju konačnog cilja - projekta Baštinskog muzeja.

Do početka predsezone trebala bi biti dovršena i investicija od oko 15 milijuna kuna u Turističko informativni centar u prostoru palače Cedulin u kojem će TZ grada Zadra i TZ Zadarske županije imati svoje urede.

Područje Šibensko-kninske županije od iduće će godine biti bogatije za novi objekt u sklopu hotela "Olympia" u Vodicama u koji se ulaže 150 milijuna kuna. Hotel će biti završen do početka predsezone, prve goste primit će u svibnju 2017. godine, a zanimljivo je da je zanimanje za njega takvo da su mu već sada kapaciteti skoro u potpunosti rasprodani.

Isto tako, u Otok mladosti Obonjan strani investitori ulažu novih 50 milijuna kuna, dok je u tijeku obnova Palače Divnić u luksuzni boutique hotel s pet zvjezdica i osam soba, a investicija je vrijedna 26 milijuna kuna.

"Amadria Grupa" koja je novi brend u čijem sastavu je osam hotela "Milenij" iz Opatije i šibenskog "Solaris Resorta" ulaže u novi kongresni centar, najveći u Hrvatskoj 58 milijuna kuna. Taj će konvencijski centar biti na šest tisuća četvornih metara i imati 11 dvorana, a moći će primiti 1,5 tisuća sudionika.

Godinu dana nakon završetka obnove hotela "Kompas" vlasnici hotelske kompanije Jadranski luksuzni Hoteli, Lukšić Grupa, nastavlja investicijski ciklus rekonstrukcijom i dogradnjom hotela "Excelsior" u Dubrovniku, za što će prema dostupnim informacijama biti uloženo oko deset milijuna eura.

U tijeku su i obnova hotela "More" i hotela "Park" u Dubrovniku te "Importane resorta", pa će tako i hotelska ponuda šireg dubrovačkog područja dodatno povećati kvalitetu u 2017. kada se svemu dodaju i milijunske investicije u hotele u Rovinju te hotele na crikveničkoj rivijeri te gradnja nekoliko manjih hotela u Zagrebu, dolazi se do brojke od 4,5 milijardi kuna koliko će biti ukupno uloženo u hotelske kapacitete za 2017. godinu.


'Park' u Rovinju

U Rovinju kreće ambiciozan projekt gradnje novog "Parka", u što će "Adris grupa" uložiti oko 600 milijuna kuna. Radi se o luksuznom hotelu od pet plus zvjezdica. Novi hotel će imati oko 200 smještajnih jedinica, uključujući dvadesetak luksuznih apartmana, a imat će i male privatne bazene na terasi.

Projekt uključuje i uređenje šetnice, prilaznih cesta te hortikulturnog uređenja cijele zone. Otvorenje novog hotela "Park" planiraju za 2018. godinu.

16. travanj 2024 17:04