StoryEditor
ForumFOTO: KUJUNDŽIĆ NE SMATRA DA SNOSI ODGOVORNOST ZA SMRT MLADIĆA U ZAPREŠIĆU, VRATA MINISTARSTVA ZASUTA JAJIMA

"U ovom trenutku ne prepoznajem da sam odgovoran za smrt mladića u Zaprešiću"

Piše PSD
14. kolovoza 2018. - 19:10
bbimagehandler.ashx

Ministar zdravstva Milan Kujundžić dao je u utorak izjavu koju je čekala cijela javnost, a odnosi se na tragičnu smrt 21-godišnjaka u Zaprešiću, kojeg Hitna pomoć nije uspjela spasiti budući da su, među ostalim, do njega najprije došli bez liječnika, prenosi Slobodna Dalmacija.
Mladić je imao astmu i pozlilo mu je na ulici, gdje su ga do dolaska Hitne pokušavali spasiti sugrađani. Danas je netko vrata zgrade Ministarstva zdravstva zasuo jajima.

Ministar je izrazio sućut zbog smrti mladića. Kaže da tim u takvim slučajevima čine liječnik, medicinska sestra ili medicinski tehničar i vozač.
- Manji je problem cijena, a veći je problem što nemamo liječnika - kaže Kujundžić. Trendovi su u svijetu da mladi sve manje idu studirati, dodaje, a i bogate zemlje uzimaju liječnike iz Hrvatske.
Na pitanje hoće li zbog ovog slučaja podnijeti ostavku, rekao je da ne prepoznaje da je odgovoran, prenosi N1.
- Ako prepoznam da sam odgovoran, dat ću ostavku. U ovom trenutku to ne prepoznajem - rekao je ministar zdravstva.
Inspekcija je na terenu, brojni segmenti sustava funkcioniraju dobro, vidjet ćemo je li bilo slabosti pa ćemo, kad budu gotova izvješća, postupiti sukladno tome, kaže Kujundžić.
Na pitanje treba li nakon ovog nešto mijenjati, Kujundžić je najavio da će hitne službe, županijske ili gradske, biti u istim zgradama.
- Godine 2016. smo popravili sustav u Zagrebačkoj županiji kad smo ubacili 15 novih timova, ali na osnovu ovog slučaja, morat ćemo još ulagati - kazao je.
- Ja ne diskutiram nikada na razini dnevne politike i prebacivanja loptica - rekao je na pitanje o odgovornosti.
- Odgovornost je svih nas u državi. Svi Hrvati su odgovorni za zdravstveni sustav i ja držim da ga svi trebamo popravljati i čuvati - tvrdi ministar. Novinari su mu rekli da svi izdvajamo za zdravstvo, a da ovdje nije bilo liječnika.
- Za pet minuta je stigla pomoć, ali nažalost se dogodilo to što se dogodilo. Tim 2 je bio za pet minuta, a Tim 1 je bio za 15 minuta - kazao je.
Na pitanje gdje je logika da Hitna pomoć iz Jastrebarskog ide u Zaprešić koji je 40 kilometara udaljen, ministar kaže da Hitna funkcionira po principu da onaj tko je slobodan dolazi.
- Nije udaljenost 40 kilometara, nego 29, ali to je manje bitno. Ulijeću timovi koji su najbliži slobodni. Jučer je ulijetao prvi slobodni tim i stizao drugi. U Zaprešiću je tim koji je trebao reagirati reanimirao mladu djevojku - kazao je.
Navodno najavljne tužbe obitelji nije htio komentirati.

Izdvojeno

28. studeni 2020 21:15