StoryEditor
ForumPOSLJEDICE URAGANA

U poplavama u SAD-u najmanje 46 smrtno stradale osobe, u saveznim državama New York i New Jersey proglašeno izvanredno stanje

Piše Hina
3. rujna 2021. - 11:29
Kena Betancur/AFP

Broj smrtno stradalih u poplavama na sjeveroistoku SAD-a porastao je na 46, objavili su u četvrtak tamošnji dužnosnici, dok je američki predsjednik Joe Biden odobrio proglašenje izvanrednog stanja u saveznim državama New York i New Yersey.

Diljem velikih dijelova New Yorka, New Jerseya, Connecticuta i Pennsylvanije, stanovnici su proveli dan suočavajući se s poplavljenim podrumima, nestankom struje, oštećenim krovovima i pozivima za pomoć od prijatelja i članova obitelji, izvijestio je Reuters.

Najmanje 13 stanovnika New Yorka izgubilo je živote, dok je guverner New Jerseya Phil Murphy objavio na Twitteru da su od posljedica oluje u toj saveznoj državi smrtno stradale najmanje 23 osobe.

U srijedu navečer, uslijed snažnih bujičnih kiša koje su izazvali ostaci uragana Ida, jednog od najsnažnijih koji je pogodio američku zaljevsku obalu, prometnice su već u nekoliko minuta nalikovale riječnim bujicama, a u New Jerseyu poginula su najmanje četiri vozača, dok su u New Yorku između ostalog potopljene linije podzemne željeznice te prizemljeni zračni letovi.

Guverneri New Yorka i New Jerseya u srijedu su proglasili izvanredno stanje, a u četvrtak ga je odobrio i američki predsjednik Joe Biden te naložio pružanje savezne pomoći, kako bi se nadopunili napori lokalnog odgovora zbog uvjeta koji su posljedica ostataka uragana Ida, priopćila je Bijela kuća kasno u četvrtak.

item - id = 1124571
related id = 0 -> 1136293
related id = 1 -> 1135948
19. listopad 2021 21:53