StoryEditorOCM
ForumSTOŽER OBJAVIO

U protekla 24 sata zabilježeno je 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Najviše oboljelih u Zagrebu, na respiratoru 7 osoba

Piše Hina, PSD
17. srpnja 2020. - 12:50

U Hrvatskoj je potvrđeno 98 novih slučajeva zaraze koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1192,  izvijestio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

"Danas je 144. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata zabilježeno je novih 98 slučajeva, pa je broj trenutačno oboljelih, aktivnih slučajeva 1192, što je za dva više nego jučer", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije.

Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih je 4137, od kojih se do sada oporavilo 2825, što je 68,3 posto.  

Ukupno je testirano 100.851 uzoraka, samo u 24 sata njih 1437. Postotak pozitivnih nalaza je 4,1 posto. 

Hospitaliziranih pacijenata je 137 osoba, od kojih je sedam na respiratoru. Od jučer je jedna osoba više na respiratoru u Zagrebu. Umrlih nema te je ukupan broj i nadalje 120. 

Prosječna dob bolesnika je 47,16 godine. 

U protekla 24 sata iz bolnice otpušteno 14 više osoba, što daje broj od 994, a oporavljenih kod kuće je ukupno 1871, što je 76 više u odnosu na jučer.

U zdravstvenom sustavu je 87 aktivnih slučajeva, pet više nego jučer, a u samoizolaciji je 431 zdravstvenih djelatnika, 46 manje od jučer. 

Lokalni stožeri:

PRIMORSKO-GORANSKA ŽUPANIJA - 7

Tako je u zadnja 24 sata u Primorsko-goranskoj županiji zabilježeno je sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, javljaju iz županijskog Stožera za civilnu zaštitu. Kako ističu, među njima su tri kontakta ranije oboljelih koji su u samoizolaciji, potom jedan pomorac koji se testirao zbog odlaska na brod te tri osobe profesija koje se redovito testiraju prilikom povratka na posao, zbog izloženosti virusu prilikom obavljanja posla ili zbog kontakata s osjetljivim skupinama. 

Radi se o jednoj spremačici u dječjem vrtiću, zaposlenici socijalne institucije i policajcu.

ISTARSKA ŽUPANIJA - 10

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 104 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih je 10 pozitivnih.

Kod pet osoba radi se o kontaktu s već pozitivnim osobama, od toga je jedan dolazak iz Zagreba. Za ostalih pet osoba epidemiološka obrada je u tijeku, izvijestio je Dino Kozlevac, načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije.

U pulskoj Općoj bolnici ukupno je zasad hospitalizirano 19 osoba dok se njih 44 liječe izvan bolničkog sustava.

"Toj brojci treba pridodati i ovih deset novozaraženih, no treba još vidjeti hoće li oni biti hospitalizirani", istaknuo je Kozlevac.

U međuvremenu nakon što su u posljednja dva dana zabilježena prva dva slučaja zaraze koronavirusom u Buzetu, od srijede u samoizolaciji je i buzetski gradonačelnik Siniša Žulić koji je boravio u prostoriji odnosno na skupu zaposlenika komunalnog poduzeća "Park" s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na Covid-19. Riječ je o zaposlenici te buzetske javne ustanove.

"Premda na kratko vrijeme i pristojnoj udaljenosti, boravio sam u prostoriji s osobom kojoj je naknadno utvrđen pozitivan test na koronavirus. Iako postoji mala vjerojatnost zaraze, kako bih prije svega zaštitio zdravlje ljudi s kojima se susrećem po preporuci epidemiologa slijedeće ću razdoblje provesti u samoizolaciji", potvrdio je gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić. Dodao je kako je taj kontakt ostvaren na skupu djelatnika komunalnog poduzeća "Park" tako da i veći dio djelatnika, sljedećih nekoliko dana neće biti na svom radnom mjestu, radi prevencije i sigurnosti ostalih sugrađana.

"Bez obzira na situaciju sve aktivnosti i djelatnosti koje obavlja "Park" neće biti dovedene u pitanje. Nema mjesta panici, već se radi o pojačanoj odgovornosti za zdravlje svih nas. Stoga još jednom apeliram na sve da poštuju preporuke Stožera civilne zaštite RH. Čuvajte sebe i jedni druge", poručio je Žulić.  

VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA - 10

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 5 novih pozitivnih osoba na Covid-19. Ukupan broj oboljelih osoba od početka epidemije je 150, od kojih su 52 osobe izliječene. Trenutno su u županiji 4 osobe hospitalizirane zbog Covid-19 bolesti. U protekla 24 sata testirano je 135 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 3844. U samoizolaciji na području županije nalaze se 484 osobe. 

ZADARSKA ŽUPANIJA - 4

Četiri su novooboljele osobe zaražene koronavirusom na području Zadarske županije, izvijestio je Stožer Civilne zaštite Zadarske županije, javlja Zadarski.hr.

Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 114 uzoraka, a aktivni nadzor provodi se nad 469 osoba.

Na Covid odjelu Opće bolnice u Zadru hospitalizirano je šest bolesnika.

Prema izvješću Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Zadar nakon 14 dana, odnosno maksimalnog vremena inkubacije od vjenčanja kćeri generala Mladena Fuzula s kojim se povezuje veći broj oboljelih od Covida-19, epidemiološkim praćenjem i anketiranjem do sada je utvrđeno ukupno 36 Covid-19 pozitivnih osoba. Od toga su tri obiteljski kontakti osoba koji su bili na vjenčanju, a sami nisu prisustvovali događaju.

Raspon dobi Covid-19 pozitivnih osoba koji su bili nazočni na vjenčanju je od 23 do 47 godina, prosječna dob oboljelih jest 31 godina, medijan pozitivnih je 29 godina.

Svi zaraženi imali su blage simptome koji su u prosjeku trajali dva do tri dana, nije bila niti jedna hospitalizacija.

"Veći broj gostiju je prema preporukama koje smo dali kod pojave prve zaražene osobe otišlo u samoizolaciju. Zahvaljujući brzoj reakciji zdravstvenih službi, organizatora vjenčanja i medija uspjeli smo svim sudionicima vjenčanja prenijeti preporuke kojima se sprječava širenje ove infekcije na opću populaciju. Epidemiološkim ispitivanjem utvrđeno je da je vjenčanje održano po svim važećim preporukama HZJZ koje su taj dan bile na snazi, te broj sudionika nije prelazio dozvoljeni broj", izvijestili su epidemiolozi.

POŽEŠKO-SLAVONSKA ŽUPANIJA - 0

Požeško-slavonska županija ima 66 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom što je s jučerašnjim danom 17 osoba manje. Na testiranje je poslano 122 uzorka, a trenutno je gotovo 60 nalaza te trenutno nema novooboljelih osoba u Požeško-slavonskoj županiji.

Do sada u Požeško-slavonskoj županiji testirano je 3006 osoba, a u samoizolaciji na današnji dan nalazi se 235 osoba. Do kraja dana očekuju se rezultati preostala 62 nalaza.

Situacija u požeškoj kaznionici je pod kontrolom, jedan je zatvorenik pozitivan na koronavirus i nalazi se u izolaciji, a detektirani su svi njegovi kontakti, potvrdio je u petak ravnatelj požeško-slavonskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Matijević.

Matijević je to rekao na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite referirajući se na medije koji su prije dva dana izvijestili kako se koronavirus probio u Kaznionicu u Požegi, a pozitivan nalaz potvrđen je muškarcu privedenom u zbog prekršajnog postupka.

LIČKO-SENJSKA ŽUPANIJA - 0

Deveti dan zaredom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od COVID-19. Ukupno je oboljelo 30 osoba od COVID-19 od čega je 8 aktivnih slučaja,  21 osoba izliječena te jedna osoba preminula. U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad  9 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 781 osobom. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 40 osoba.

GRAD ZAGREB - 23

U Gradu Zagrebu danas su zabilježena 23 nova slučaja zaraze koronavirusom, javlja N1.

SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA - 9

U Splitsko-dalmatinskoj županiji od ukupno 286 obrađenih testova danas je 9 novooboljelih osoba pozitivno na Covid infekciju i to 7 osoba iz Splita, 1 osoba iz Sinja i 1 osoba iz Lokvičića.

Jedna osoba je kontakt prethodno oboljelih osoba dok se ostalih 8 osoba epidemiološki obrađuje.  Uz 9 novooboljelih osoba sa područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na covid infekciju je i jedna osoba iz Šibensko-kninske županije testirana na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ukupno 598 osoba nalazi se u samoizolaciji.

BRODSKO-POSAVSKA ŽUPANIJA - 4

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije četiri su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 140, dok je broj aktivnih slučajeva 74.

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA - 7

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 240 uzoraka od kojih je sedam bilo pozitivno na koronavirus. 

Od sedam novooboljelih, troje su djelatnici Klinike za unutarnje bolesti KBC-a Osijek, a četvero je pacijenata s iste Klinike. U suradnji s epidemiolozima zatvoren je navedeni dio Klinike i pacijenti su izolirani te se provode potrebne epidemiološke radnje.

U KBC-u Osijek hospitalizirana je 31 osoba oboljela od koronavirusa, a na respiratoru su i dalje 4 osobe.

ZAGREBAČKA ŽUPANIJA - 1

Na području Zagrebačke županije danas do 11 sati evidentirano je 213 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim koronavirusom. U odnosu na podatke od jučer radi se o jednoj osobe više, ali su i 2 osobe izliječene. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 56 slučajeva. Do sada je ukupno izliječeno 148 osoba, a 9 ih je preminulo.

ŠIBENSKO-KNINSKA ŽUPANIJA - 2

Na dan 17. svibnja 2020. u Šibensko-kninskoj županiji imaju dva nova slučaja oboljenja od zarazne bolesti COVID-19. Riječ je o mlađoj muškoj osobi i djetetu iz Kistanja, koji su obiteljski kontakt oboljelih od Covida-19, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

KRAPINSKO-ZAGORSKA ŽUPANIJA - 1

Na području Krapinsko-zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je jedna novozaražena osoba (Oroslavje). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području županije je 13. U samoizolaciji se nalazi 51 osoba.

KARLOVAČKA  ŽUPANIJA - 0

Iako još nisu pristigli svi nalazi za jučer testirane na COVID-19 u Karlovačkoj županiji, oni koji jesu, nose dobre vijesti: nitko nije pozitivan na virus!

U Karlovcu je, naime, testirano 52 ljudi, a do sad su stigli nalazi za 48 i svi su negativni na koronavirus.

VIROVITIČKO-PODRAVSKA ŽUPANIJA - 1

Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata, jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o ženi, srednje životne dobi, sa slabije izraženim simptomima na COVID-19, koja se zarazila na maturalnom zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na Covid-19. 

Iako još nisu pristigli svi nalazi za jučer testirane na COVID-19 u Karlovačkoj županiji, oni koji jesu, nose dobre vijesti: nitko nije pozitivan na virus!

U Karlovcu je, naime, testirano 52 ljudi, a do sad su stigli nalazi za 48 i svi su negativni na koronavirus.

Na području Virovitičko-podravske županije, u posljednja 24 sata, jedna je novooboljela osoba od koronavirusa, izvijestili su iz Stožera civilne zaštite Virovitičko-podravske županije. Riječ je o ženi, srednje životne dobi, sa slabije izraženim simptomima na COVID-19, koja se zarazila na maturalnom zabavi. Trenutno je u kućnoj izolaciji, a njeni kontakti su stavljeni u samoizolaciju i bit će testirani na Covid-19. 

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Treći je to dan bez novooboljelih na području županije.

Na današnji dan na području Sisačko-moslavačke županije nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti COVID-19, priopćio je županijski Stožer civilne zaštite. Treći je to dan bez novooboljelih na području županije.

02. svibanj 2024 02:21