StoryEditor
ForumSTRATEŠKI CILJ

U Schengen ulazimo već za nekoliko mjeseci? Plenković: ‘Spremni smo, bilo bi to sjajno‘

Piše JL
24. svibnja 2021. - 19:04
Andrej Plenković i Charles MichelOlivier Matthys/pool/afp

Predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković sudjeluje na summitu EU u Bruxellesu, a na marginama tog sastanka je vodio i razgovore o ulasku Hrvatske u Schengen i Eurozonu, što su dva glavna strateška cilja od kada je Hrvatska postala članicom Europske unije.

Plenković se prije početka summita sastao s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, a potom i s povjerenicom EU za unutarnje poslove Ylvom Johansson.

Na sastanku s Michelom Plenković je razgovarao o mjerama u borbi protiv covida-19, ulasku Hrvatske u Schengen, procesu proširenja Unije i reformi izbornog zakona u BiH.

Plenković je nakon ovog sastanka rekao da je Michel iskazao snažno razumijevanje za ulazak Hrvatske u Schengen i Eurozonu. Rekao je kako je Hrvatska ispunila sve uvjete za to što je i potvrdila Europska komisija. Članstvo u Schengenu je i za Hrvatsku i za EU ključno i zbog provedbe strategije u borbi protiv ilegalnih migracija, a Hrvatska sa preko 6000 policajaca čuva vanjske granice Europske unije.

Plenković je rekao kako misli da je moguće da još za vrijeme slovenskog predsjedanja unijom ulazak Hrvatske u Schengen bude na dnevnom redu jer je Hrvatska ispunila sve tehničke kriterije.

- Gledajući sjajne odnose koje imamo s Republikom Slovenijom bilo bi dobro da naš ulazak u Schengen bude upravo u vrijeme slovenskog predsjedanja unijom - rekao je Plenković i najavio da će nastaviti razgovarati o tome i sa svim državama članicama kako bi se dobila i politička potpora za nešto za što su ispunjeni svi potrebni kriteriji.

Plenković je rekao da su na sastanku s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom osudili prisilno prizemljenje civilnog zrakoplova u Minsk.

– Moram priznati da je nezapamćeno da se jedan let iz jedne države članice Europske unije prema drugoj državi Europske unije prisilno prizemlji i iz njega izvuče dvoje putnika - rekao je Plenković i najavio mjere Europske unije koje će biti tema i na ovom summitu.

Ovaj čin Bjelorusije se nametnuo kao jedna od ključnih tema razgovora lidera EU, a brojni su čelnici zatražili hitne sankcije protiv režima Aleksandra Lukašenka, uljučujući i zabranu letova za nacionalnog bjeloruskog avioprijevoznika te zabranu letova iznad ove države.

item - id = 1101024
related id = 0 -> 1137115
related id = 1 -> 1137108
27. listopad 2021 20:57