StoryEditorOCM
ForumKONKRETAN PRIJEDLOG

U srijedu će se znati otvaraju li se granice: čak 75 posto Austrijanaca i Nijemaca želi na ljetovanje, a njih 65 posto želi doći u Hrvatsku!

Piše Barbara Ban/JL
11. svibnja 2020. - 17:03

Europska komisija u srijedu će izaći s konkretnijim prijedlogom otvaranja granica, izvijestio je danas Povjerenstvo za turizam Istarske županije istarski europarlamentarac Valter Flego na današnjoj sjednici gdje se razgovaralo kako spasiti sezonu i je li Istra spremna za prihvat turista. Bivši zastupnik u EP Ivan Jakovčić, koji je također član ovog povjerenstva, kazao je pak da je jedno istraživanje koje je provedeno među Nijemcima i Austrijancima, pokazalo da njih 75 % želi otići na ljetovanje, a od kojih čak 65 % želi doći upravo u Hrvatsku.

Na sjednici je bilo govora i o mogućnostima za dolazak avio-gostiju, posebice u slučaju letova nisko budžetnih aviokompanija, čime se bavi Hrvatska turistička županija, dok je TZ Istarske županije zadužen za komunikaciju s tvrtkom Easy JET. Nadalje, govorilo se i o mjerama postupanja na plažama, te je rečeno kako će kontrolu vršiti u prvome redu Državni inspektorat, a potom i komunalni redari te sami koncesionari plaža, uz ophodnje policije i Stožera civilne zaštite.

Čelni čovjek Stožera civilne zaštite Dino Kozlevac kazao je pak da trenutno u Istru nije moguće doći u turistički obilazak.

- Pri ulasku u državu više ne postoje zdravstvene mjere, poput one samoizolacije, ali turistički dolazak trenutno nije moguć. Trenutno je omogućen ulazak državljanima iz EU i trećih zemalja poput BIH i Srbije, i to u slučaju posjedovanja nekretnine u Hrvatskoj, u slučaju posjedovanja registriranog poduzeća ili gospodarske djelatnosti čiji je strani državljanin vlasnik ili član uprave, na poziv poslovnog subjekta iz Hrvatske radi poslovnog razgovora, u slučaju prisustvovanja posljednjem ispraćaju ili radi posjeta bolesnoj osobi, naveo je.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović dodao je da u Istri već 23 dana nema niti jedne zaražene osobe. Također, u slučaju pokretanja turizma, pulska Opća bolnica imat će dovoljno kapaciteta u slučaju zaraze gostiju.

Osvrnuo se i na dva dokumenta koja su Zavodu stigla na pregled proteklog tjedan, a to su prijedlozi epidemioloških postupanja u lukama nautičkog turizma - marinama, odnosno putničkim agencijama.

Oba dokumenta su usuglašena s epidemiolozima te spremna za dostavu nadležnim ministarstvima i Stožeru CZ RH. Tijekom dana će biti pregledan letak koji se odnosi na prilagodbu turističke animacije pravilima Stožera, te prijedlog protokola za otvaranje vodenih parkova.

04. svibanj 2024 13:53