StoryEditorOCM
ForumBURNA NOĆ

U tajnosti organizirali "Norijadu": Čak 2000 vinkovačkih maturanata napravilo tulum, desetak pijanih policija izvlačila iz jezera

Piše JL
24. svibnja 2020. - 22:21

U noći između petka i subote na kupalištu vinkovačkog jezera Banja, umjetnom jezeru nastalom iskopavanjem gline za obližnju tvornicu opeke i crijepa, nekoliko stotina maturanata slavilo je kraj srednjoškolskog školovanja. Policija navodi kako ih se okupilo šestotinjak, no u Športsko-ribolovnom društvu Jezera Banja tvrde da ih je bilo 2000, javlja Glas Slavonije.

To okupljanje organizirano je u tajnosti, a ne kao prijašnjih godina kada su Grad Vinkovci i srednje škole i udruge mladih sudjelovali u organiziranju proslave za maturante. To nam je potvrdio i jedan od organizatora "tajne norijade", ali je zamolio za anonimnost.

"Sve je počelo spontano kada je nas nekoliko razmišljalo kako proslaviti kraj školovanja, a znali smo da službeno nećemo dobiti odobrenje za skup zbog svega ovog oko koronavirusa. Odlučili smo se okupiti negdje na Bosutu gdje i inače nekada provodimo večeri uz pivo kupljeno u trgovini, ali kako smo se raspitivali kod drugih maturanata što oni planiraju, krug se počeo širiti, da bi na Banji bilo, kažu neki, možda i dvije tisuće mladih. Neću reći da smo bili baš najtrjezniji, neki su i pretjerali, ali, srećom, nitko nije nastradao niti, koliko znam, završio u bolnici. Policajci su došli pa smo prvo pomislili da su nas došli otjerati, ali oni su pazili na nas jer bilo je nekih, nakon nekoliko popijenih piva i rakija, koji su se poželjeli okupati u jezeru. Svaka čast policiji, dobro je obavila posao", kaže naš sugovornik.

Jedna sudionica norijade na svome je Facebook profilu napisala: "U 5 popodne rečeno nam je od strane policije da odemo na Banju jer nas tamo nitko neće dirati."

Sudeći prema komentarima, Vinkovčani ne osuđuju maturante i shvaćaju da mladima treba provod, ali su stigle kritike na "kućni odgoj".

"Prošle noći nismo mirno spavali. Ne zbog smeća, mogućeg oštećenja sadržaja na Banji, buke ili bilo čega drugoga, nego zbog činjenice da se na Banji okupilo gotovo 2000 mladih, koji su na neosvijetljenom i za mnoge nepoznatom prostoru, uz dva jezera i kanal Nevkoš imali neorganiziranu, nenajavljenu, spontanu norijadu", kažu u ŠRD-u Jezera Banja, koji upravljaju kupalištem i održava ga.

"Kada smo vidjeli da se okuplja velik broj mladih na Banji, alarmirali smo gradonačelnika i policiju koji su odmah poduzeli odgovarajuće mjere! Zahvaljujemo djelatnicima PU vukovarsko-srijemske (temeljna, krim i interventna policija) koji su prošle noći svojim angažmanom spasili mnoge mlade živote! Policajci su iz jezera na Banji tijekom noći izvukli i spasili od sigurnog utapanja najmanje desetak alkoholiziranih djevojka i mladića. Broj bi bio i veći da policajci nisu neprestano bili uz mlade i pijane i pazili na njih i upozoravali ih na opasnosti! Zahvaljujući djelovanju policije, ovo veliko neorganizirano okupljanje prošlo je bez velike tragedije te se jutros pričalo samo o odbačenom smeću, a ne o mladim utopljenicima. Nadamo se da više nikome neće pasti na pamet da okupi ovoliki broj mladih na Banji, po mraku, bez osiguranja djelatnika PU-a, bez vozila hitne medicinske pomoći, bez sanitarnih čvorova, bez redarske službe, a uz velike količine alkohola! Smeće su djelatnici tvrtke ‘Nevkoš‘ do podneva pokupili. Još jednom hvala svima koji su reagirali na naš poziv, spriječili tragediju i otklonili posljedice ove spontane norijade!" navodi se u priopćenju što ga je ŠRD Jezera Banja u subotu stavio na svoj službeni profil na Facebooku.

Mate Vukušić, ravnatelj vinkovačke Tehničke škole "Ruđer Bošković", kaže kako nema informaciju da su na norijadi bili i učenici njegove škole i dodaje kako maturanti ove škole završavaju u utorak s nastavom.

Policija: Na jezerima Banja maturanti slavili bez narušavanja javnog reda i mira

Vukovarsko-srijemska policija izvjestila je u nedjelju kako tijekom okupljanja maturanata na vinkovačkim jezerima Banja u petak, nije bilo narušavanja javnog reda i mira niti događaja koji bi ugrožavali sigurnost.

Reagirajući na pisanje pojedinih hrvatskih medija kako se na vinkovačkim jezerima Banja u petak u sklopu spontane proslave završetka srednje škole okupilo nekoliko tisuća vinkovačkih maturanata te je policija neke morala u alkoholiziranom stanju izvlačiti iz jezera, iz PU vukovarsko-srijemske opovrgnuli su takve medijske navode.

"U pojedinim razdobljima na području oko jezera bilo je okupljeno i do 600 osoba. Policijski službenici nisu zabilježili narušavanje javnog reda i mira niti druge događaje koji bi ugrožavali sigurnost ili ukazivali na nedopušteno ponašanje", izvijestila je policija. (Hina)

19. travanj 2024 14:59