StoryEditorOCM
ForumPREOKRET U KAMPANJI, EVO TKO JE SADA U PRVOM REDU

U trenutku kada se našla pred zidom, Kolinda Grabar Kitarović odlučila je iskoristiti 'joker zovi'

Piše M. Karlović Sabolić
27. prosinca 2019. - 20:09
PXL_191219_27251486

U trenutku kada se našla pred zidom, Kolinda Grabar Kitarović odlučila je iskoristiti "joker zovi".

I pozvati Milijana Brkića da joj pomogne učiniti nemoguće. U nepunih desetak dana kampanje anulirati zaostatak pred Zoranom Milanovićem i u drugom krugu osigurati pobjedu nad nezgodnim suparnikom. Koji krupnim koracima grabi prema Pantovčaku.

A Brkić kao Brkić, nije mogao reći "ne".

Dijelom zbog toga što za njega svaka bitka protiv nekog SDP-ovog kandidata, čak i ako izgleda unaprijed izgubljenom, prerasta u mitski rat protiv komunizma. Brkić sebe smatra autentičnim hrvatskim desničarom. Pa i sraz s bivšim premijerom koji je u Vukovar uveo ćirilične ploče i forsirao "Lex Perković" gleda kao na pitanje časti.

Dijelom i zbog toga što mu je ovo prilika da se, nakon što je godinu dana zbog USKOK-ovih optužbi bio "na ledu", na velika vrata vrati u vrh HDZ-a.

A najvećim dijelom što će – u slučaju da Kolinda Grabar Kitarović na koncu ipak pobijedi – on biti heroj koji joj je osigurao pobjedu. On, a ne Plenković. Što, u trenutku unutarstranačkog raspleta u HDZ-u, može odigrati važnu, možda i presudnu ulogu.

- Brkiću je to rizik u kojem može više profitirati nego izgubiti - kaže nam jedan HDZ-ov dužnosnik koji ne spada u Plenkovićev tabor.

Ako Kolinda Grabar Kitarović izgubi, ističe naš sugovornik, Plenković može reći da su se za nju svi založili, ali da naprosto nije išlo. Pritom i Brkić ima dobar alibi: da je u priču ušao u posljednji trenutak i da je pomogao koliko je mogao.

- No ako ona ipak pobijedi, Brkić će sebi pripisati sve zasluge. A veliko je pitanje koliko će to Plenkoviću biti drago – upozorava ovaj HDZ-ovac.

On je uvjeren da će, unatoč općoj mobilizaciji koja slijedi unutar HDZ-a, "biti gusto". I da će odlučivati i sučeljavanja, i bitka za Škorine glasače. Ali i to koja će strana izvesti više birača koji u prvome krugu nisu glasali.

- Najveća greška Kolinde Grabar Kitarović je što je ona istrgnuta iz svojeg staništa. Prije godinu dana izgubila je dio birača HDZ-a koji nisu fanovi Andreja Plenkovića i njegove politike. Ali i onih koji nisu članovi HDZ-a, ali koji su je podržavali jer je kritizirala Vladu. Te dvije skupine su otpale, i tu se otvorila mogućnost za Škoru - ističe jedan HDZ-ov zastupnik.

Da je vrijeme da se ona vrati na stari kolosjek, smatra HDZ-ov dalmatinski veteran Drago Krpina. On je uvjeren da za Plenkovićevo micanje nije nužan poraz Kolinde Grabar Kitarović. Odnosno, da i njezina pobjeda na predsjedničkim izborima može biti zalog budućem premijerovom porazu.

- Iako je vrijeme vrlo kratko, Kolinda Grabar Kitarović mogla bi se nametnuti kao odlučujući čimbenik u predstojećem preslagivanju karata na hrvatskoj političkoj sceni. Prikladnim, ali iskrenim političkim manevrom ona bi mogla ostvariti pobjedu u drugom izbornom krugu predsjedničkih izbora, a da istovremeno njezina pobjeda olakša postizanje cilja onima koji snažno priželjkuju Plenkovićev unutarstranački poraz - ističe Krpina u svojoj nedavnoj objavi na Facebooku.

On smatra da okretanje leđa Plenkoviću ne bi bilo ni malo nekorektno jer ju je upravo Plenkovićeva politika, uvjeren je Krpina, dovela na rub poraza na predsjedničkim izborima.

- Kolinda Grabar Kitarović bi ovaj manevar mogla izvesti bez ikakve opasnosti po svoje političke izglede, zato jer ona ne samo da više ne ovisi o Plenkoviću već joj je on postao glavni i nepremostivi politički uteg. Svako distanciranje od njega i njegove politike progresivno bi povećavalo njezine izglede za pobjedu u drugom krugu – uvjeren je Krpina.

Drugim riječima, da se Kolinda Grabar Kitarović vrati staroj dobroj desnici koja ju je prije pet godina i izabrala za predsjednicu. Čime bi, smatra Krpina, "zaštitila hrvatske građane od petogodišnjeg Milanovićeva ljevičarsko anarhoidnog maltretiranja". Ali i otvorila "nezaustavljiv proces kadrovskih i ideoloških promjena u HDZ-u".

Što je, dakako, eufemizam za Plenkovićevu smjenu.

"Brkićev angažman se mistificira, on sam ne može donijeti pobjedu"

Ministar prometa i potpredsjednik HDZ-a Oleg Butković izjavio je u petak da se ulazak Miljana Brkića u izborni stožer HDZ-ove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović "previše mistificira", ističući kako je bitan angažman sviju u stranci jer Brkić ne može sam donijeti pobjedu.

"Bitan je angažman sviju i nije samo Brkić bitan, on şam ne može donijeti pobjedu nikome", rekao je Butković novinarima uoči sjednice Vlade i dodao kako ulazak Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a, u stožer ne znači da njegov voditelj Ivan Anušić kampanju ne vodi dobro.

Ocijenio je kako se Brkića i njegov angažman "previše mistificira", da je sve "predimenzionirano", navodeći kako je Brkić bio aktivan i do sada te da svi u stranci moraju "zapeti" u idućih desetak dana do drugog izbornog kruga 5. siječnja.

Upitan hoće li Brkić biti dodatan vjetar u leđa kampanji Grabar-Kitarović odgovorio je kako bi joj to svakako trebalo pomoći, napominjući da Brkić prije pet godina na predsjedničkim izborima najprije nije bio pa je formalno postao šef stožera i ostvarena je pobjeda.

Medved: Sudjelovanje u kampanji je obveza svih nas

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako je Brkić i do sada sudjelovao u izbornoj kampanji, što je "obveza svih nas" koji očekuju da će Grabar-Kitarović biti i buduća hrvatska predsjednica. "U to nema sumnje", poručio je Medved.

Novinari su ga pitali i kako gleda na učinjeno u njegovu resoru u protekloj godini, na što je odgovorio kako uvijek može bolje, ali da je uloženo jako puno napora, pokušali su realizirati sve planirane aktivnosti i u najvećoj su mjeri, tvrdi, u tome i uspjeli. 

"Ono što nismo, pred nama je za realizirati u idućem razdoblju", kazao je Medved i dodao kako je zadovoljan postignutim.

Kao prioritet u narednom razdoblju naveo je skrb o zdravlju hrvatskih branitelja "zbog iznimno visokog pobola i smrtnosti". "To stavljam poglavito u ove dane kao najvišu razinu prioriteta, iako smo pokrenuli čitav niz mjera i preventivne preglede.

U sljedećem razdoblju intenzivirat ćemo taj proces i usmjeriti se na kvalitetu zdravlja hrvatskih branitelja i druge mjere koje imamo u planu, najavio je ministar.

18. travanj 2024 21:56