StoryEditorOCM
ForumUSUSRET NAGRADAMA

U utrci za Oscara su i filmovi rađeni na temelju poznatih romana. Teme su od rata do šokantne priče iz Bolivije

Piše Jasenka Leskur
17. veljače 2023. - 19:57

Filmski svijet iščekuje tko će odnijeti kipić Oscara kući, najprestižniju nagradu američke Akademije filmske umjetnosti koja će svoj sud objaviti na glamuroznoj priredbi 13. ožujka.

Za to vrijeme filmofili imaju priliku u hrvatskim kinima pogledati naslove koji su ušli u krug nominiranih, razmijenjivati komentare i preporuke po društvenim mrežama. Oni pak koji jednako dijele strast prema čitanju imaju mogućnost usporediti koliko su se filmski scenariji držali književnog predloška po kojem su rađeni, a neke će možda upravo film potaknuti da uzme knjigu u ruku.

NA ZAPADU NIŠTA NOVO

Za početak, prošlogodišnji "Na Zapadu ništa novo /All Quiet on the Western Front" treća je po redu filmska adaptacija jednog od najvećih anti ratnih romana, E.M. Remarquea iz 1929. godine, ovaj put u njemačkoj produkciji. Priča o idealističnom mladom njemačkom vojniku kojemu se u ratnoj stvarnosti razbijaju nade da će postati heroj, bazirana je na književnikovom vlastitom ratnom iskustvu. Roman je bio spaljen nakon što je Hitler preuzeo vlast, zbog veličanja razočaranih njemačkih vojnika i uopće negativnog predstavljanja Njemačke.

image

Žene govore

Profimedia

ŽENE GOVORE

Za razliku od ratne muške priče, knjiga "Žene govore/Women Talking" istaknute kanadske književnice Miriam Toews dolazi iz ženskog svijeta ali je bez sumnje jednako potresna.

Knjiga se temelji na istinitoj priči o menonitskoj koloniji u Boliviji, gdje su od 2005. do 2009. godine stotine žena drogirane životinjskim anestetikom u spreju i silovane. Uvjerene da ih noću zlostvaljaju demoni koji ih kažnjavaju zbog njihovih grijeha budile su se u bolovima, modricama i krvi. Skupina od osam muškaraca zlostavljala je gotovo sve ženske članice kolonije a one odlučne da zaštite sebe i kćeri od seksualnih napada odlučile su progovoriti.

Film vjerno prati predložak u kojem se osvjetljava menonitska zajednica, vrlo slična amiškoj, u kojoj je u djetinjstvu živjela kanadska književnica. Stanovnici žive izolirani od modernog svijeta, bez struje, po svojim drevnim pravilima i ima ih oko dva milijuna u svijetu.

"Women Talking" potpisuje redateljica Sarah Polley, glumačka skupina uključuje poznata imena poput Claire Foy, Mare Rooney i Frances Mc Dormand.

GUILLERMO DEL TORO‘S PINOCCHIO

U filmu "Guillermo del Toro‘s Pinocchio" Oscarom nagrađen filmski redatelj Guillermo del Toro koristi klasičnu priču za djecu Carla Collodija iz 1883. godine o drvenom lutku koji oživi kako bi usrećio drvodjelca Geppetta.

Ovaj otkačeni mjuzikl prati nestašne avanture Pinocchia u njegovoj potrazi za mjestom u svijetu, no priča je pomalo mračna i smještena je u vrijeme kada Italiju preplavljuje fašizam. U filmu su angažirana blistava glumačka imena poput Ewana McGregora, Cate Blanchett i Tilde Swinton.

image

Tiha djevojčica

Profimedia

TIHA DJEVOJČICA

"Tiha djevojčica/The Quiet Girl "debitantski je film irskog redatelja Colma Baireada, baziran na kratkoj noveli "Foster" spisateljice Claire Keegan. Riječ je o priči o ljetu devetogodišnje šutljive Cait, okružene neempatičnim starijim sestrama, trudnom majkom i nezainteresiranim emotivno zaostalim ocem. Djevojčicu pošalju da živi s udomiteljima na farmi u ruralnoj Irskoj, a da ne zna kada će se vratiti kući. U kući stranaca pronalazi toplinu i ljubav kakvu prije nije poznavala i polako počinje cvjetati pod njihovom brigom. A onda se otkriva tajna i ona shvaća koliko je krhka njena idila.

DJEČAK, KRTICA, LISICA I KONJ

"Dječak, krtica, lisica i konj"/The boy, the Mole the Fox and the Horse" ilustrirana je knjiga Charlieja Mackesyja iz 2019. koja je prevedena i u Hrvatskoj. Priča je to o odnosima, strahovima, nadama, hrabrosti i dobroti, o prijateljstvu između četvero protagonista iz naslova.

Knjiga je adaptirana u kratki animirani film a u njemu glasove likovima daju, između ostalih, Jude Coward Nicoll, Tom Hollander, Idris Elba i Gabriel Byrne.

LIVING

Među scenaristima filmova koji su u nominacijama niz je uglednih književnica, kao što je Kazuo Ishiguro za film "Living", o državnom službeniku veteranu koji nakon liječničke dijagnoze odluči preseliti na jug i dobiti malo zabave u svojim zadnjim danima. Ishiguro je britanski pisac, rođen u Nagasakiju. Četiri je puta bio nominiran za nagradu Booker, a 1989. godine je osvojio Nobela za roman "Ostaci dana/The Remains of the Day" koji je 1993. adaptiran u istoimeni film.

image

Duhovi otoka

Afp

DUHOVI OTOKA

Za nominirani film "Duhovi otoka"/The Banshees of Inisherin" scenario je napisao britansko-irski dramatičar i redatelj Martin Mc Donagh, jedan od najpriznatijih europskih dramatičara i autor nekoliko drama nominiranih za Tonyja prije nego je započeo uspješnu drugu karijeru, filmskog scenarista i i redatelja.

Oscarom nagrađen njegov kratki "Six Shooter" (2006.) i nominacija za "In Bruges" (2008.) etablirali su ga kao jednog najtalentiranijih glasova u međunarodnom filmu.

"Fabelmanovi/The Fabelmans" je napisao američki pisac i dramatičar Tony Kushner, poznat po brojnim filmskim suradnjama sa Stevenom Spielbergom. Godinu ranije nominaciju za Oscara zaradio je njegov "West Side Story", a potpisao je scenarije za "Lincolna", "Munich" i niz drugih. Nagrađen je Pulitzerovom nagradom i nagradom Tony za kazališni hit "Anđeli u Americi".

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

20. travanj 2024 04:17