StoryEditor
ForumVIDEO: POGLEDAJTE KAKO POLICAJCI ODVODE OSUMNJIČENOG

U velikoj akciji uhićeno više od deset ljudi koje terete za krijumčarenje migranata

Piše JL
6. prosinca 2018. - 19:45
krijumcar

U koordiniranoj akciji policije i USKOK-a razbijena je još jedna organizirana skupina krijumčara migranata s područja Bosne i Hercegovine preko Hrvatske u druge zemlje Europske unije. Uz prethodno ishođene odgovarajuće sudske naloge, policijske ekipe u četvrtak rano ujutro 'pokucale' su na vrata desetak osumnjičenih osoba, uglavnom na zagrebačkom području.

Iako u ovoj fazi kriminalističkog istraživanja nije bilo moguće dobiti nikakve službene podatke, neslužbeno doznajemo da je privedeno više od deset osoba od kojih su najmanje tri strana državljana, dok su ostali hrvatski državljani. Tijekom četvrtka obavljeni su pretresi stanova i drugih prostora u kojima su osumnjičene osobe boravile. Ekipa Jutarnjeg uspjela je snimiti odvođenje jednog osumnjičenog stranca iz stana u Ulici Andrije Žaje na zagrebačkoj Trešnjevci, gdje je prethodno obavljen pretres.

 

Privedene osobe sumnjiči se za počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja i protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma u sastavu zločinačkog udruženja. Koliko su osoba ilegalno prebacili i u kojem periodu te koliko su naplaćivali svoje 'usluge', zasad nije poznato.

Kako doznajemo, policija je već neko vrijeme istraživala i nadzirala pripadnike ove krijumčarske skupine. Međutim, dok su izvidi još bili u punom jeku došlo je do neočekivanog zapleta. U utorak navečer dogodilo se nešto što je iznenadilo istražitelje. I umalo dovelo do propadanja akcije. Naime, jedan domaći portal objavio je priču o pakistanskom državljaninu Sameeru Parvezu Khanu, kao jednom od organizatora lanca krijumčarenja migranata iz BiH u Sloveniju i Italiju. Osim informacija o spomenutom 20-godišnjem Pakistancu, kojega su povezivali s jednim pakistanskim diplomatom u Italiji i s pakistanskom tajnom službom, objavljena su i imena navodnih vozača, Hrvata koji su za tu organizaciju prebacivali migrante preko državnih granica.

Facebook

Sameer Pavez Khan

Facebook

Sameer Pavez Khan

 

Imaju li spomenuti hrvatski državljani ikakve veze s ilegalnim prebacivanjem ljudi, te je li Khan stvarno povezan s diplomatskim krugovima više je nego upitno. Međutim, činjenica je da je upravo Sameer Parvez Khan već neko vrijeme bio na meti hrvatske policije kao jedan od pripadnika skupine za koju su postojale određene indicije da zarađuje na ilegalnom prebacivanju migranata, mahom osoba s Bliskog istoka, u zemlje Zapadne Europe. A objava tih informacija u medijima mogla je navesti ne samo njega nego i s njim povezane osobe u ovom ilegalnom poslu, da 'pakiraju kofere', odnosno da unište moguće dokaze i daju se u bijeg. No, to se na koncu ipak nije dogodilo.

Za pretpostaviti je da je policija odmah po spomenutoj objavi na portalu poduzela određene mjere kako bi spriječila mogući bijeg osumnjičenih osoba, posebno stranih državljana. U svakom slučaju, u četvrtak ujutro Sameer Parvez Khan je priveden, kao i navodno sve druge osobe koje se sumnjičilo, a među kojima su bili i neki njegovi sunarodnjaci. Ovaj mladi Pakistanac inače se na društvenim mrežama volio pohvaliti fotografijama na kojima vozi ili stoji uz skupe automobile, poput Mercedesa, BMW-a i Porschea, ali i skupim ručnim satovima.

Po završetku kriminalističkog istraživanja svi osumnjičenici su predani pritvorskom nadzorniku, a potom su odvođeni na ispitivanje u USKOK. Očekuje se da će USKOK po završetku ispitavanja za neke od osumnjičenih osoba zatražiti određivanje istražnog zatvora, o čemu će odlučivati sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu.

Strance najčešće ilegalno prebacuju hrvatski državljani

Imajući u vidu podatke o otkrivenim kaznenim djelima ilegalnog prebacivanja stranaca preko državnih granica RH, posve je jasno da su počinitelji najčešće hrvatski državljani. U proteklih godinu dana policija i USKOK proveli su ukupno šest sličnih akcija.

USKOK je u tim predmetima otvorio istragu protiv ukupno 29 osoba. Većina okrivljenih osoba, njih 26, hrvatski su državljani. Jednom je istragom obuhvaćen jedan državljanin Bosne i Hercegovine, dok su u jednom slučaju procesuirana dva Afganistanca.

No, nešto ranije, u rujnu prošle godine, imali smo i slučaj kada su organizatori bili dva pakistanska državljanina, koji su u međuvremenu optuženi da su tijekom prošlog ljeta za 1000 eura po osobi prebacivali migrante iz Srbije do Zagreba, pa onda dalje u Sloveniju. (Željko Petrušić)

item - id = 578606
related id = 0 -> 1136010
related id = 1 -> 1136009
19. listopad 2021 19:37