StoryEditorOCM
ForumODLUKA JE PALA

Novi ministar obrane bit će moćni slavonski HDZ-ovac Ivan Anušić. Već u četvrtak Sabor bi ga trebao potvrditi

Piše Vijesti Sd, Anita Belak Krile
13. studenog 2023. - 14:42

- Novi ministar obrane bit će osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić. Potvrdio je to upravo predsjednik Vlade Andrej Plenković. 

"Odžali smo konzultacije. Kandidat za ministra obrane je Ivan Anušić. Dobio je podršku HDZ-a i koalicijskih partnera. On je 6.5 godina župan, bio je načelnik, branitelj je i dragovoljac i jedan od potpredsjednika HDZ-a. On je na to pristao i spreman je pripremiti se na saslušanje u saborskom odboru", rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Banskim dvorima.

Premijer je kazao kako očekuje da će se u srijedu sazvati saborski odbor.

"Što se tiče glasanja na plenarnoj sjednici, to je predviđeno za četvrtak. Ne želimo da prođe više od nekoliko dana dok imamo ovaj privremeni režim. Proces je iznimno brz i učinkovit. Već u četvrtak popodne će Anušić biti na funkciji", kazao je Plenković.

Anušića će na mjestu župana mijenjati Mato Lukić.

"Mi smo izabrani u istom timu, taj najuži tim koji ima veliku potporu HDZ-a, u njemu su i Medved, Butković, Branko Bačić i Zdravka Bušić... To što nekad imamo različita stajališta ne znači da ne surađujemo dobro. Ivan ima sve reference da bude ministar obrane i uklopit će se u tim", kaže Plenković.

"Vidjet ćemo kakvi će biti dogovori s Milanovićem. On je na najvulgarniji način vrijeđao Banožića, HDZ i mene, govorio da vodi ispostavu naci stranke. Koristio je najgrublje diskvalifikacije. To što ste vi navikli i tolerirate to je velik problem za hrvatsko društvo i pitanje za vas, ne za HDZ", kaže Plenković.

Novinari su pitali Plenkovića je li bio upoznat s tim da je Banožić navodno prije nesreće bio na fešti u Iloku. "Ne znam za to", kaže Plenković. "Pitajte nadležno ŽDO oko alkohola i brzine", rekao je. Novinari su ga pitali i za navodnu prometnu nesreću koju je Banožić imao nekoliko godina prije ove. "Ne znam ništa o tome, prvi put čujem za to", rekao je.

 

02. svibanj 2024 16:31