StoryEditorOCM
ForumPRED "ESPLANADOM"

U Zagrebu napadnut kontroverzni poduzetnik Hrvoje Petrač, navodno ima potres mozga, a slomljene su mu i obje noge; Policija identificirala napadača, potraga u tijeku

Piše Jutarnji.hr
13. listopada 2019. - 11:14
Petrač napad

 

Kontroverzni poduzetnik Hrvoje Petrač, koji je prije desetak godina bio osuđen zbog otmice tada maloljetnoga sina bivšega generala Vladimira Zagorca, brutalno je pretučen u subotu oko 22:30 sati ispred poznatoga zagrebačkoga hotela Esplanada, javlja Jutarnji list.

Točne okolnosti napada još uvijek nisu poznate, a prema neslužbenim informacijama Petrač je napadnut dok je izlazio iz svojega automobila ispred hotela, te je u napadu navodno zadobio frakture kostiju obje noge te potres mozga. Petrač je prevezen u KBC Zagreb gdje mu je odmah ukazana liječnička pomoć.

Kako neslužbeno doznajemo policija je identificirala osobu koju smatra odgovornom za napad te se za tom osobom intenzivno traga.

Dok je Petrač prije desetak godina punio stupce medija, jer se protiv njega vodio postupak zbog otmice bivšega pomoćnika ministra obrane, Vladimira Zagorca, o njegovim interes za njegove aktivnosti nakon odsluženja zatvorske kazne je splasnuo. Poznato je samo da se kao njegov bivši prijatelj Zagorec, i on vratio u posao trgovanja vojnom opremom, i to kao zastupnik filijale jedne svjetski poznate izraelske tvrtke.

Premda nikada nije službeno radio za državu, Petrač je za vrijeme rata i u vrijeme osamostaljenja Hrvatske bio osoba koja je imala veliki utjecaj u tadašnjem političkom establišmentu. Iz toga vremena seže i njegovo, sada bivše prijateljstvo, s generalom Vladimirom Zagorcem, koji je tijekom rata obnašao dužnost pomoćnika obrane za logistiku, odnosno bio osoba operativno zadužena za nabavku oružja u vrijeme UN-ovog embarga.

Petrač se također okušao u i u bankarskim vodama te je u devedesetima, zajedno s unukom predsjednika Franje Tuđmana, Dejanom Košutićem bio suvlasnik Kaptol banke.

U veljači 2004. Petrač je osumnjičen kao organizator otmice tada maloljetnoga Zagorčevoga sina, a pred policijom i Uskokom je najprije pobjegao u Izrael gdje se skrivao dvije godine. Nakon toga je uhićen u Grčkoj te je na ponovljenome suđenju osuđen na 6 godina zatvora. Iznoseći svoju obranu na suđenju, prokazao je međutim Zagorca za krađu 5 milijuna dolara vrijednih dragulja, a na osnovi Petračeva iskaza državno odvjetništvo je na kraju optužilo i Zagorca, koji je za krađu dragulja osuđen na 7 godina zatvora.

Nakon što je odslužio veći dio kazne Petrač je 2011. pušten na uvjetni otpust, međutim ubrzo se utvrdilo da tijekom otpusta putuje u Azerbajdžan gdje je sudjelovao u sklapanju poslova tamošnjeg ministarstva obrane i nekoliko hrvatski proizvođača vojne opreme.

16. travanj 2024 19:14