StoryEditorOCM
ForumOKUPLJANJE

U Zagrebu traje ‘Hod za život‘, pjeva se ‘Moja Hercegovina‘ i podržavaju zdravstveni radnici s prizivom savjesti, a Željka Markić komentira slučaj Mirele Čavajde

Piše PSD, HINA
14. svibnja 2022. - 11:59

Više stotina sudionika sedme po redu povorke „Hoda za život“ okupilo se u subotu ispred zgrade Hrvatskog narodnog kazališta, odakle će krenuti prema Zrinjevcu, uz pozive na zakonsku i svaku drugu zaštitu nerođene djece i njihovi obitelji te na očuvanje prava na priziv savjesti.

Pjevaju se Thompsonove pjesme, “Moja Hercegovina”...  


Sudionici nose zastave, balone i majice s logom "Hoda za život" i poruke poput: "Zaštitimo najugroženiju manjinu u Hrvatskoj", "Svako ljudsko biće ima pravo na život", "Primijetio sam da su svi koji zagovaraju pobačaj već rođeni", "7 tjedana od začeća zijeva", "12 tjedna od začeća smije se" i sl.

image
Tomislav Kristo

Povorka pod geslom „Život je zakon“ krenut će od Trga Republike Hrvatske Frankopanskom ulicom i Ilicom do Trga bana Jelačića, te potom Praškom ulicom do Zrinjevca, gdje će se okupljenima obratiti liječnik koji se koristi prizivom savjesti i majka koja je u šestom mjesecu trudnoće doznala da je njezino nerođeno dijete teško bolesno, najavili su organizatori.

"I ove godine dajemo potporu svim doktorima, medicinskim sestrama i farmaceutima koji se pozivaju na priziv savjesti. Time rade svoj posao i brinu o oba pacijenta – i majci i djetetu", rekao je član organizacijskog tima Luka Holjevac u najavi događaja.
Ovogodišnji „Hod za život“ održat će se u 11 hrvatskih gradova. Nakon Varaždina, Vinkovaca i Slavonskog Broda, ove je subote na rasporedu Zagreb. U preostale dvije subote u svibnju i dvije subote u lipnju hodat će se u Splitu, Imotskom, Zadru, Pločama, Sisku, Osijeku i Rijeci.


N1 prenosi kako je na zagrebački Hod za život stigla je i Željka Markić. Osvrnula se na slučaj Mirele Čavajde kojoj hrvatsko zdravstvo nije omogućilo prekid trudnoće u visokom stadiju, iako za njeno dijete nijedan liječnik nije dao prognozu spojivu sa životom.

image
Tomislav Kristo

"Grga ima pravo na život, ima pravo svoj život, koliko god da on traje, proživjeti u dostojanstvu, moramo pružiti zaštitu Grgi i njegovoj mami."

"U okolnostima u kojima imamo saborske zastupnike koji žele da se život nerođenog djeteta može prekinuti do porođaja, da ga se može usmrtito do poroda, potrebno je promijeniti zakon star 45 godina i postaviti novi zakonski okvir na temelju znanosti koja kaže da život počinje začećem. Što se tiče prava na život. Što se tiče gradončelnika, svjetonazori su različiti, ali obveze prema građanima su vrlo jasne. Nametanje jedog svjetonazora se zove jednoumlje i nadam se da se to više neće ponavljati", rekla je Markić govoreći o odluci gradonačelnika Tomislava Tomaševića da zabrani isticanje zastava Hoda za život jer se ne slaže s takvim pogledom. 

19. travanj 2024 01:08