StoryEditorOCM
ForumISKUSTVA LJUDI

U zemlju koja je bila omiljeno odredište brojnih Hrvata za kupovinu namirnica više se ne isplati ići: ‘Salame, sokovi, kave... su jeftiniji, ali kad se prebije s troškom...‘

Piše Dora Koretić/JL
24. studenog 2022. - 16:06

Sve više građana zbog inflacije muku muči s distribucijom kućnog budžeta, a mnogi se posljednjih dana upućuju i preko granice vjerujući kako tamo za znatno manje novca mogu kupiti znatno više proizvoda, piše Jutarnji.

Jedna takva rasprava ovih se dana povela u Facebook grupi Ženski recenziraj gdje je jedna korisnica ispričala svoje iskustvo shoppinga u Mađarskoj te zaključila, a podržale su je u tome i brojne druge korisnice - da se odlazak u kupovinu u ovu državu ne isplati.

"Potrošili smo oko 4500kn, ali kad oduzmemo gorivo, cestarine i vinjetu nismo puno uštedjeli", piše ona te napominje kako se iskustvo odlučila testirati još jednom kad je u Kaposvaru u trgovini potrošila 5500 kuna, no opet ostala razočarana.

"Odlučila sam da više neću ići. Nadam se da sam pomogla nekome tko je razmišljao o šopingu u Mađarskoj, a nije baš u pograničnom području", napisala je, a u tom joj se mišljenju pridružilo mnoštvo drugih korisnica sa sličnim iskustvom.

U grupi je potom objavila i račune iz kojih se vidi kako je kupovala čokolade, kave, paštete, bombone, mliječne proizvode, piletinu, sredstva za rublje, Nutellu, kozmetiku, wc papir i brojne druge artikle.

Mnoge stvari, piše, u Mađarskoj doista jesu jeftinije - salame, sokovi, kave, kozmetika ili piletina, ali kad se sve to prebije s troškom goriva i vinjete, zaključuje da ušteda nije dovoljno velika da bi opravdala odlazak u Mađarsku ako čovjek ne živi u pograničnom području.

Osim toga, korisnice otkrivaju kako je za dobar dio asortimana koji je u Mađarskoj povoljniji uvedena limitirana kupnja što znači da odjednom ne možeš kupiti više proizvoda te da iz tog razloga velik dio Mađara ovih dana u shopping odlazi u Sloveniju.

24. studeni 2022 17:10