StoryEditorOCM
ForumZNANSTVENA ANALIZA

Učinak smrtonosnih naleta vozila na životinje ‘daleko je šokantniji‘ nego što se to ranije mislilo, evo što se dogodilo na ulazu u Zadar...

Piše HINA
19. ožujka 2023. - 10:44
Zadar, 120209. Na samom ulazu u Zadar iz pravca Murvice doslo je do prometne nesrece u kojoj je automobil marke Hyundai naletio na velikog vepra (divlju svinju). Na automobilu je nastala materijalna steta, a vepar (divlja svinja) nije prezivio.Vladimir Ivanov/Cropix/Cropix

Na samom ulazu u Zadar iz pravca Murvice doslo je do prometne nesrece u kojoj je automobil marke Hyundai naletio na velikog vepra (divlju svinju). Na automobilu je nastala materijalna steta, a vepar (divlja svinja) nije prezivio. Dogodilo se to 2009. godine, ali puno je sličnih nesreća još bilo...

Učinak smrtonosnih naleta vozila na životinje "daleko je šokantniji" nego što se to ranije smatralo, upozorili su britanski znanstvenici temeljem analize životinjskih populacija diljem svijeta, objavila je Hina.

Pokazalo se da je sudar s vozilima na cestama najčešći uzrok stradavanja gotovo trećine (28 posto) od 150 proučavanih životinjskih populacija - češći od bolesti, lova i grabežljivaca.

Znanstvenici kažu da njihovo otkriće, nedavno objavljeno u časopisu Biological Reviews, upućuje na to da bi neke od populacija sisavaca mogle doseći "prekretnicu", kritični prag čije bi prelaženje moglo imati nepovratne posljedice.

"Opseg smrtonosnih naleta vozila na životinje je daleko šokantniji nego što smo ranije zamišljali i jasno je da upućuje na moguću prekretnicu za neke divlje populacije", rekla je glavna istraživačica Lauren Moore sa Sveučilišta Nottingham Trent.

"Premda se neobrađeni podaci o broju ubijenih životinja ponekad mogu činiti relativno niskima, smrtonosni naleti vozila na životinje izravno i neizravno doprinose stopama smrtnosti koje su veće od stopa razmnožavanja, što populacije čini ranjivima", dodala je.

Moore i njezine kolege su proučile 83 studije koje su se bavile smrtnošću 69 vrsti sisavaca.

Dva istraživanja, koja su se usredotočila na Ujedinjeno Kraljevstvo, otkrila su da su ceste razlog 29-postotne smrtnosti tvorova i 25-postotne smrtnosti ježeva.

Moore je kazala da istraživanje o tvorovima pokazuje da su vrijeme, novac i napori uloženi da se izliječe bolesne ili ozlijeđene životinje "poništeni cestama" i da "će napori da se pomogne i ponovno uvedu (u okoliš) ugrožene vrste biti ograničeni cestama".

Vrste za koje je u svijetu najvjerojatnije da će nastradati na cestama uključuju tasmanijske vragove (izvorno iz Australije), američke naboruše, otočne sive lisice (izvorno iz Kalifornije), afričke divlje pse (izvorno iz Supsaharske Afrike) i Bryantove vjeverice (izvorno iz Sjeverne Amerike).

Skupina je također otkrila da je u nekim populacijama životinja i do 80 posto smrtnosti izazvano sudarima s vozilima.

19. ožujak 2023 10:46