StoryEditor
ForumTJEDNIK NOVOSTI POZVAO JAVNOST

Udruga "U ime obitelji" želi nas ugasiti, to je opasan nacionalistički i ksenofobni udar na slobodu medija i prava nacionalnih manjina u Hrvatskoj!

23. veljače 2017. - 22:50
Screenshot_1_novosti

Tjednik Novosti u četvrtak je pozvao javnost, domaće i međunarodne institucije, strukovne organizacije i organizacije civilnog društva da stanu u zaštitu slobode medija i zajamčenih prava nacionalnih manjina, nakon što je udruga U ime obitelji zatražila ukidanje tog tjednika i kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača.

Udruga U ime obitelji održala je u ponedjeljak konferenciju za novinare ispred Hrvatskog sabora i poslala Vladi, Saboru, Savjetu za nacionalne manjine, Uredu za državnu reviziju i Državnom odvjetništvu svoj "Izvještaj o zloupotrebi proračunskog novca namijenjenog srpskoj nacionalnoj manjini", u kojem traži gašenje tjednika Novosti u izdanju Srpskog narodnog vijeća i kazneni progon njegovih novinara, urednika i izdavača.

Neistinite i zlonamjerne optužbe

"Na konferenciji i u 'Izvještaju' iznesene su neistinite i zlonamjerne optužbe da tjednik Novosti svojim pisanjem vrijeđa Hrvatsku i 'širi mržnju, netoleranciju i nesnošljivost prema većinskom hrvatskom narodu'", stoji u priopćenju tjednika.

Novosti podsjećaju da su članovi U ime obitelji idućih dana ponovili svoje optužbe u brojnim hrvatskim medijima, a 20. veljače pokrenuli online peticiju za ukidanje Novosti "te tisućama automatskih e-mailova zagušili sustav Savjeta za nacionalne manjine, u okviru čijih programa se Novosti financiraju".

Redakcija tjednika smatra kako je riječ o "opasnoj i orkestriranoj difamacijskoj kampanji s nacionalističkih i ksenofobnih pozicija, kojom se novinare tjednika Novosti želi u hrvatskoj javnosti označiti kao državne neprijatelje i nacionalne izdajnike te usmjeriti bijes na Srpsko narodno vijeće, krovnu organizaciju srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, pa tako i na srpsku nacionalnu manjinu u cjelini".

Široki udar na medije i civilno društvo

Taj grubi napad na slobodu medija i Ustavom zajamčena prava nacionalnih manjina odvija se u kontekstu širokog nacionalističkog udara na medije, civilno društvo, kulturne i nezavisne institucije u Hrvatskoj, kojemu svjedočimo u proteklih godinu dana, upozoravaju Novosti.

Podsjećaju da su slične kampanje već pokretane protiv Agencije za elektroničke medije, Hrvatskog audiovizualnog centra i neprofitnih medija, čiji je model financiranja ukinut upravo na inicijativu udruge U ime obitelji.

"Ista je udruga posljednjih godina svojim agresivnim kampanjama najviše doprinijela širenju homofobne atmosfere u Hrvatskoj, što je rezultiralo nedavnim napadom suzavcem na pripadnike LGBT zajednice u Zagrebu", kaže se u priopćenju. 

Također se podsjeća da su Novosti dobile priznanje i podršku medijskih stručnjaka iz cijele regije, a najnoviji napad na njih osudila je i krovna profesionalna organizacija, Hrvatsko novinarsko društvo, koje je prozvalo udrugu U ime obitelji zbog širenja mržnje prema pripadnicima nacionalnih i ostalih manjinskih skupina, te upozorilo da je riječ o hajci koja je vrlo opasna po demokratske vrijednosti u hrvatskom društvu.

item - id = 470253
related id = 0 -> 1124611
related id = 1 -> 1119422
22. listopad 2021 21:19