StoryEditorOCM
ForumHRVOJE PINTARIĆ

Ugledni liječnik za ‘Slobodnu‘ o mogućim uzrocima smrti pripadnika ATJ Lučko: ‘Ne izgleda mi kao nagla srčana smrt, evo što mu se vjerojatno dogodilo...‘

Piše Marija Vuković
6. rujna 2022. - 16:25

Ovoga ponedjeljka, 5. rujna Antiteroristička jedinica Lučko u svojem je kompleksu započela je s pripremama svojih pripadnika. Jutro je proteklo normalno, a onda se oko 15 sati u posljednjoj etapi priprema, kondicijskom trčanju, jedan od pripadnika potužio na slabost. Ubrzo je isti problem imao i njegov kolega. Prvu medicinsku pomoć pružio im je medicinski tim ATJ Lučko, a potom su prevezeni u Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje su hospitalizirani. Tijekom današnjeg dana javljeno je kako je od njih stabilno dok je drugi preminuo. 

Je li to bio srčani udar?

Kako su iz MUP-a ranije potvrdili, pripravnici su mahom mlađi ljudi visoke fizičke spreme koji su prije početka priprema prošli rigorozan pregled A kategorije. Riječ je pregledu koji obuhvaća detaljan tjelesni i psihički pregled za obavljanje najsloženijih poslova policijskih službenika. Baš iz tog razloga, nevjerojatnim nam se učinilo to da je dvojici mladića u naponu snage pozlilo zbog kondicijskog treninga trčanja. 

O tome koliki to napor treba biti za tijelo da dođe do ovakve tragične posljedice i što bi mogao biti uzrok smrti razgovarali smo s prof. dr. sc. Hrvojem Pintarićem, dr. med., specijalistom interne i hitne medicine te subspecijalistom kardiologije.

Budući da nije vidio nalaze preminulog mladića, ne može sa sigurnošću utvrditi što se točno dogodilo, ali ima općeniti dojam što bi moglo biti krivac za ovu preranu smrt. 

- Zašto dvojica? Je li to čista slučajnost? Je li to zato što je vrijeme takvo kakvo je bilo? Ako je otišao u bolnicu i preminuo tamo, vjerojatno nije riječ o nagloj srčanoj smrti. Ona bi izgledala tako da vi trčite, padnete i naglo više nažalost niste živi. Ako je on živ odvezen u bolnicu, meni je to nalik na infarkt ili nešto slično. Bavim se sportskom kardiologijom i dobro znam što me pitate, ali nažalost nemam točne podatke - rekao nam je jedan od autora knjige "Kardiologija rada i sporta".

- Ako je on doživio to što je doživio, pa bio odvezen u bolnicu i tako još neko vrijeme bio živ prije no što je nažalost preminuo, velika je vjerojatno to da je on doživio nešto. Sad, je li to srčani udar ili nije... - nastavlja naš sugovornik, te naglašava da govori načelno i na osnovu dugogodišnjeg iskustva, uz ogradu kako ne može govoriti konkretnije jer nije vidio medicinsku dokumentaciju preminuloga mladića. 

image

Na pripremama ATJ Lučko sudjelovalo je 29 pripadnika

Davor Pongračić/Cropix

Dvije vrste

Kako kaže, za svaki posao na svijetu, pa tako i onaj u MUP-u, svi prolaze pregled kod specijalsta medicine rada onoliko temeljit koliko to njihova pozicija zahtjeva. Naravno, opciju preforsiranja tijela velikim naporom ne isključuje. 

- Jučer je dan bio kao i danas, to nije baš najveća sreća za takav tip testiranja. Nagla srčana smrt je takozvana smrt sportaša i ona se dijeli po godinama. Osobe do 35 godine imaju jednu vrst i razlog zašto, a stariji od 35 obično imaju drugi razlog. Kod ovih starijih gotovo 80% ima neku od bolesti srčanih krvnih žila, koronarnu bolest, i oni umiru od toga jer su te žile bolesne. Oni mlađi obično umiru od prirođenih bolesti koje nisu otkrivene.

To da bi dečku koji je mlađi od 35 godina, a koji je utreniran i dosad funkcionirao normalno, preintezivan bio takav napor je pravo čudo. Ali, zna se da sportaši doživljavaju naglu srčanu smrt otprilike 2,5 puta češće od opće populacije - kazao je Pintarić koji dodaje kako ne zna čime se pripadnik ATJ-a sve bavio u životu pa govori općenito na principu prosječne osobe.

Ipak, siguran je da je mladić prošao jedan od najrigoroznijih pregleda prije pristupanja pripremama, ali ne isključuje ni mogućnost da je tragično preminuli mladić imao neku prirođenu manu zbog koje ga je dočekao ovakav mučan kraj. Dok iz MUP-a ne stigne službena potvrda, možemo samo nagađati...

 

07. svibanj 2024 13:03