StoryEditor
ForumMJERE POMOĆI

Ugostitelji nezadovoljni rezultatima sastanka s Marićem: ‘Vlada uopće ne zna što će s nama ako zatvaranje potraje!‘. Bujas napustio zgradu

Piše PSD
30. studenog 2020. - 13:17
Ministar Zdravko MarićŽeljko Puhovski/Cropix

Završio je sastanak ministara Marića, Aladrovića i Ćorića s poduzetnima i ugostiteljima. Ministar financija stao je prek kamere i govori što je Vlada stavila na stol, a reporter N1 televizije je rekao kako je Hrvoje Bujas iz Glasa poduzetnika nezadovoljan napustio zgradu.

Zdravko Marić je nakon sastanka rekao:

- Kratko ću referirati što je bilo raspravljeno u petak i danas. Govorimo o djelatnostima koje su odlukama ili u potpunosti zatvorene ili je dobrim dijelom onemogućen njihov posao, restoran može obavljati neku vrstu dostave, na tragu te djelatnosti one su bile ključni predmet razgovora. To su mjere koje su znane, očuvanje radnih mjesta, 4 tisuća kuna po kriterijima Upravnog vijeća Zavoda za zapošljavanje. Model i dalje funkcionira i nema razloga očekivati da neće nastaviti i dalje.

Tema koja je otvorena na proljeće, to je problematika covid kredita. Hamag Bicro i resorno ministarstvo će učiniti sve da se ubrzaju procedure, namaknuti određena sredstva. Imamo 1,3 milijarde kuna na raspolaganju. Išli bismo u kompenzaciju i pokrivanje ili dijela ili fiksnih troškova, krenuvši od troška najma, zakupa, struja, voda plin, čistoća, osnovni troškovi koji se plaćaju svaki mjesec uključujući i dodatne. Plaća se i HRT pristojba, spomenička renta, naknada ZAMP-u.

Sve što ide pod kategoriju fiksnih troškova, oni koji ostvare pad prihoda u mjesecu prosincu, na koji smo fokusirani, u isto razdoblje prošle godine, to će se gledati. Naš je prijedlog bio da svi koji ostvare pad prihoda veći od 70 posto, apel od sugovornika je da se taj postotak smanji, a nakon 60 posto pada će se stupnjevati kako će se troškovi pokrivati. Što se tiče administriranja, taj dio će voditi porezna uprava. Komunikacija će ići putem sustava e-porezna, to će biti dodatno administrativno opterećenje, to je naša zadaća i uloga. Plaćanja će ići po dokazanim fakturama. Na taj način je uobličen cjelokupni paket mjera koje se tiču našeg dijaloga i diskusije - kazao je Marić.

- Nadamo se dogovoru u smislu konstruktivnog pristupa. Mislim da se svi slažemo da s jedne strane covid i sve vezano uz epidemiološki i zdravstveni sustav je nešto na što možemo uperiti prstom. Okolnosti su specifične, a taj cijeli dijalog koji vodimo je bio usmjeren da se jasno pokaže i dokaže da nitko drugoj strani ne okreće leđa - kazao je Marić te dodao da je ključni prioritet očuvanje radnih mjesta.

- Što se tiče snižene stope PDV-a ta tema je i danas spomenuta i raspravljena, ali kao što smo rekli u petak, fokus ovih mjera vidite i sami koji je. Ne govorimo samo o ugostiteljstvu u smislu onih koji su pogođeni ovim mjerama. Kako će se dalje razvijati epidemiološka slika moramo biti spremni odgovoriti na izazove koji su stavljeni pred nas. Fokusiramo se na mjere, što se tiče ukupne porezne politike stvar je više nego izrečena u smislu Vlade. Cijelo vrijeme radimo porezno rasterećenje s boljim efektima na samo gospodarstvo, od rasterećenja izravnih i neizravnih poreza - kazao je Marić odgovarajući na pitanje je li se pričalo o smanjenju PDV-a.

Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre, nakon sastanka je iskreno rekao:

- U ime udruge koju zastupam mogu reći da smo više potreseni nego zadovoljni s razgovorom. Epidemiološka situacija možda nije jasna, ekonomska je jasna. Na dnu EU smo 30. godina, bojim se da ćemo tamo ostati. Mjere koje su donesene jesu minimum minimuma da se ugasi požar, ali se bojim da su rezultat PR-a, a ne ekonomske aktivnosti. Mjere idu isključivo za radna mjesta koja su ugrožena zatvaranjem, kao ugostitelj i poduzetnik mogu reći da se bojim - kazao je.

- Imamo situaciju Vlade, gospodina Čačića koji je svemu kumovao koji je rekao da je 50 posto obeštećenja u redu ali PDV nije. Apeliram premijeru da danas na sjednici Vlade jasno kaže, da da ljudima nadu i vjeru u budućnost jer nemamo nade i vjere da ovaj posao radimo dalje. Kad smo pitali što će biti ako se nastavi zatvaranje istih nas u novoj godini, o tome ćemo raspravljati drugi put. Oni ne znaju što će biti dalje. Ne vidim puno svjetla na kraju tunela niti vidim planove na način s najvišim porezima na svijetu - kazao je Marin Medak, predsjednik Udruge ugostitelja.

Inače, ugostitelj prosvjeduju i pale lampione ispred zgrade Ministarstva financija.

U 11.59 sati su krenuli prema Ministarstvu, gdje su nešto iza 12 sati odložili desetke zapaljenih lampiona, javlja N1. Na snimkama se vidi kako prosvjednici nose maske, no ima ih više od 25, koliko je aktualnim mjerama dopušteno na okupljanjima. 

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) očekuje da vlada danas, u ponedjeljak, predstavi konkretne mjere za pomoć dijelu gospodarstva kojem je zbog borbe protiv širenja pandemije koronavirusa "zaustavljeno" poslovanje, pri čemu inzistiraju da se prihvati jedan od dva predstavljena modela obeštećenja.

Predstavnici HUP-a u petak su nazočili sastanku u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na kojem su, uz ministre iz gotovo svih gospodarskih resora, sudjelovali i predstavnici Hrvatske gospodarske komore (HGK), Hrvatske obrtničke komore, Udruge Glas poduzetnika te Udruženja ugostitelja Zagreba.

Iz HUP-a navode da je ovaj vikend za njih bio radan te da su tijekom njega i dalje slali svoje prijedloge vladi, koji uključuju protumjere za sve kojima je obustavljeno poslovanje, a uz ugostitelje to su i fitness centri, teretane te priređivači igara na sreću.

13. svibanj 2021 20:03