StoryEditorOCM
ForumNADREALNA SCENA

Uhićen bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković, onaj s prevelikim bazenom u stanu

Piše VIJESTI SD
29. veljače 2024. - 19:41

Poduzetnik, bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković uhićen je danas po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja.

- Sumnja se da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima Europske unije - otkrivaju iz EPPO-a.

A kako neslužbeno doznaje Jutarnji, riječ je o subvenciji za sadnju tulipana koji nikada nisu posađeni.

Vojković posljednjih godina nije bilo pretjerano eksponiran u medijima, ali Jutarnji list je 2021. zabilježio zabavnu crticu, kada su radnici iz njegovog stana u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu izvukli šest metara dugu i više od tone tešku grdosiju od plastike i metala.

Radilo se o luksuznom unutarnjem bazenu koji se nalazio na najvišem katu zgrade na kućnom broju 16, a zbog njegove veličine i težine nije bilo druge nego da to izvedu kroz krov.

image

Izvlačenje Vojkovićeva bazena iz stana u Dalmatinskoj ulici u Zagrebu

Kako su tada ispričali stanari, koji su pomalo nadrealan prizor i fotografirali, prvo se pojavio veliki kamion koji su metalnim šipkama "uzemljili" na cestu, a onda je krenula delikatna operacija izvlačenja uz pomoć dizalice.

Od susjeda se tada doznalo da su i bazen i stan u vlasništvu Hrvoja Vojkovića, koji je prodaju istog prostora oglašavao još 2019. godine. Kako se tada pisalo, bila je riječ o dvoetažnom stanu ukupne površine 486 kvadrata koji ima deset soba, wellness zonu, u kojoj je bazen i bio smješten, a tada se nudila i mogućnost kupnje cijele zgrade. Cijena - 3,3 milijuna eura.

Gigantski bazen koji je tada odvezen inače je "endless pool". Funkcionira slično traci za trčanje jer simulira plivanje guranjem vode suprotno od smjera u kojem se pliva, što plivaču stvara otpor. Cijene takvih luksuznih bazena, barem one dostupne na internetu, kreću se od 12 do 33 tisuće eura, ovisno o dodacima koje imaju, osvjetljenju, trakama za trčanje u vodi i slično.

Susjedi s kojima je Jutarnji tad razgovarao rekli su kako je razlog micanja bazena bio taj što je oštećen. Pokazali su i mrlje na fasadi zgrade i to baš na mjestu gdje je bazen stajao. Očito je iz njega iscurila veća količina vode. Zgrada je, inače, starija od stotinu godina, a nakon dva potresa u godinu dana voda iz bazena dodatno ju je oštetila.

Za što ga točno terete

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, Europsko tužiteljstvo tereti Hrvoja Vojkovića da je krivotvorio dokumentaciju za tri natječaja u poljoprivredi, koja je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a ukupan iznos zatraženih sredstava iznosio je oko 370.000 eura. Međutim, s obzirom na to da su već u prethodnoj kontroli njegovih zahtjeva otkrivene nepravilnosti, sredstva mu nisu odobrena, tako da je unaprijed spriječeno da nastupi financijska šteta.

Kako je priopćio EPPO, zatražena sredstva odnosila su se na nasade tulipana kojih uopće nije bilo. No, kako doznajemo iz neslužbenih izvora, Vojković je na posjedu u Istri, kad je shvatio da bez tulipana neće biti ni poticaja, ipak zasadio tulipane na manju površinu kako bi mogao potkrijepiti svoj zahtjev. No navodno se radilo o nasadu koji nije nalikovao ni vrtnom, a kamoli ozbiljnom uzgoju ove vrste cvijeća.

image

Hrvoje Vojković (snimljen 2009.)

Goran Mehkek/Cropix

Vojković je uhićen na sjeveru Istre i tijekom dana će ga prepratiti u Zagreb u sjedište europskog tužitelja gdje će dati svoj iskaz.

Na istarskoj adresi pored Livada reporteri Jutarnjeg lista zatekli su samo jedan osobni automobil pulskih registarskih oznaka. Nije jasno jesu, napominju, jesu li istražitelji tada bili u kući zajedno s bivšim ministrom ili Vojković više nije u svom domu. Ispred kamene vile jedino su se okupili novinari.

image

Kuća Hrvoja Vojkovića u zaseoku Golubići

Goran Sebelic/Cropix
image

Kuća Hrvoja Vojkovića u zaseoku Golubići

Goran Sebelic/Cropix
image

Kuća Hrvoja Vojkovića u zaseoku Golubići

Goran Sebelic/Cropix

Nedaleko od obiteljske vile nalazi se i polje gdje su trebali biti zasađeni božuri i tulipani. Polje je iskrčeno i nivelirano. Na ulazu u parcelu stoji znak na kojemu piše nasad cvijeća koji treba podignuti gospodarstvo Naša farma sa sjedištem u zaseoku Golubići. Partneri na projektu su Iris MBM i OPG Ledinski.

image

Parcela u vlasništvuHrvoja Vojkovića na kojoj je trebao zasaditi božure i tulipane

Goran Sebelic/Cropix
image

Parcela u vlasništvuHrvoja Vojkovića na kojoj je trebao zasaditi božure i tulipane

Goran Sebelic/Cropix
image

Parcela u vlasništvuHrvoja Vojkovića na kojoj je trebao zasaditi božure i tulipane

Goran Sebelic/Cropix

Karijerni put

Podsjetimo, Vojković je karijeru počeo 1990. s poslovnim partnerom Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tvrtka Rubikon bavila se marketingom i financijskim inženjeringom.

Bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine. Također je bio član IO ogranka u više mandata, predsjednik Ogranka Podsljeme, potpredsjednik Gradskog vijeća Zagreb, član Malog vijeća HSLS-a, a u veljači 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a.

Ispred HSLS-a obnašao je dužnost ministarstva gospodarstva. Nakon što je napao Darinka Kosora, te rekao za šefa HSLS-a da na svijet gleda "isključivo materijalno", izašao je iz stranke te je smijenjen s čela Croatia osiguranja.

Uz Vojkovića su se svojevremeno vezale afere povezane uz poslovanje Croatia osiguranja i bespravnu gradnju vikendice unutar Parka Prirode Žumberak, podsjeća RTL Danas.

Vojkovića je i bivša supruga optužila za psihičko, fizičko i ekonomsko nasilje, što je on žestoko demantirao.

26. travanj 2024 21:00