StoryEditorOCM
ForumDOGURALA DO TUŠKANCA

Uhićena Piruška Canjuga sa suprugom, nekad moćnim HDZ-ovcem, u tišini je gomilala milijune, njihove vile ne bi se posramile ni holivudske zvijezde

Piše PSD.
16. studenog 2021. - 22:45

Gotovo kad su ljudi već lagano počeli zaboravljati na aferu Agrokor koja se već četiri godine poteže po medijskim stupcima i istražiteljskim stolovima, u istom danu stigla nam je vijest o povlačenju optužnice te hapšenju društvanca za koje tužitelji smatraju kako su upetljani u nezakonite marifetluke. Uhićena je Mirela Puklin Alerić koja je bila jedna od triju tužiteljica u slučaju Agrokor, njezin suprug Goran Puklin i dalmatinske gore list 56-godišnja Piruška Canjuga, rođena Dinarina koja je bila optužena s Todorićem u aferi "mali Agrokor", a potom nepravomoćno oslobođena optužbi.

Tužiteljica Puklin Alerić je navodno preko supruga odavala informacije iz istrage i stanju predmeta Piruški Canjugi, nekadašnjoj drugoj najmoćnijoj ženi Agrokora i dugogodišnjoj bliskoj suradnici Ivice Todorića.

Piruška Canjuga rodom je iz Glavica pokraj Sinja, mjesta s nešto više od tri tisuće duša iz kojeg među ostalim potječe i aktualni predsjednik države Zoran Milanović kao i pokojna braća Marko i Vladimir Veselica. Upravo je Vlado Veselica, 1994. godine bio kum na vjenčanju Piruške Dinarine i tadašnjeg HDZ-ovog moćnog političara Zlatka Canjuge. Bračni par Canjuga se godinama prije raspada Agrokora dosta uspješno držao podalje od medija. Radili su u tišini i zgrtali silno bogatstvo. Nakon Tuđmanove smrti Canjuga se bacio u privatni biznis. Vodio je tvrtke koje su se bavile proizvodnjom papirnate ambalaže, a Piruška je bila visokopozicionirana menadžerica u Agrokoru. Njihova su mjesečna primanja premašivala i 100 tisuća kuna.

image
Goran Mehkek/Cropix

Na početku Zlatkove političke karijere zajedno su živjeli u stanu u zagrebačkoj Dubravi, a danas imaju raskošnu vilu u elitnom zagrebačkom naselju Tuškanac koje se ne bi posramile ni najplaćenije holivudske zvijezde. Vila od 400 kvadrata procjenjuje se na preko 15-ak milijuna kuna. Jutarnji list je pisao kako je vila s gornje strane u potpunosti sakrivena od znatiželjnih pogleda, a kompletan život unutar vile odvija se na tri podzemne etaže koje gledaju na šumu Tuškanac. Do njih se spušta liftom, dok se iz prostranog dnevnog boravka gleda u unutarnji bazen. 

Prilikom prvog uhićenja Piruške Canjuge 2017. godine kamere su uhvatile na vratima vile i njihovu kućnu pomoćnicu u besprijekorno ispeglanoj bijeloj pregači poput onih osoblja iz Downton Abbeya. Ako već ne u državi 'stališe' je Canjuga uspio provesti u vlastitoj kući.

"Prvi i po mnogočemu najelitniji hrvatski stališ je Hrvatska vojska, sa svim svojim časnicima, generalima i ostalim visokim dužnosnicima. Drugi hrvatski stališ čine redarstvenici, treći državni činovnici, a četvrti plemstvo, koje je komunistički sustav uspio uništiti kao nešto 'kontrarevolucionarno', ali u tome nije uspio. Peti hrvatski stališ čine više i niže svećenstvo, a onda, kao najmasovniji stališi, slijede seljaštvo i radništvo – dio je poznatog govora Zlatka Canjuga na Saboru HDZ-a. 

image
Davor Pongracic/Cropix
image
Davor Pongracic/Cropix

Politički uspon

Početkom devedesetih Zlatko Canjuga, skroman profesor iz Ivanca radio je kao referent za kulturu, a onda se hitro poput vjeverice penjao na društvenoj ljestvici. Za njegov politički uspon najzaslužniji je bio Ivić Pašalić koji ga je 1994. godine predložio za tajnika HDZ-a. Osim po besmislenoj teoriji stališa, Canjuga je ostao zapamćen i po neslavnoj epizodi u Dinamu, tadašnjoj Croatiji gdje je kao predsjednik kluba provodio Tuđmanove naputke u nogometu. Posprdno su ga nazivali Crna Guja. Paralelno s njegovim političkim usponom rastao je i utjecaj njegove supruge. U Agrokorovu upravu Piruška Canjuga ušla je upravo u vrijeme dok je njezin suprug bio glavni tajnik HDZ-a. HDZ-ovci su pričali kako je Piruškin odlazak u Agrokor omogućio Franjo Gregurić koji je bio dobar s Todorićem.

Piruška Canjuga završila je Agronomski fakultet u Zagrebu, gdje je nakon diplome radila kao znanstvena asistentica. Prije afere Agrokor povezivalo ju se i s aferom Agram. Kad se istraživala ta afera, dio istrage bio je usmjeren i na Ivicu Todorića. Njegovo ime se povezivalo sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem i to ponajviše oko prenamjene gradskog zemljišta. Izvanrednu upravu na čelu s Antom Ramljakom, Piruška je dočekala na poziciji izvršne potpredsjednice za poslovanje i poslovni razvoj. 

image
Goran Mehkek/Cropix

"Mali Agrokor"

U aferi 'mali Agrokor' Piruška Canjuga prvi je put uhićena u listopada 2017. godine. Nju, Ivicu Todorića, Antu Huljeva i Nicole De Rossi teretilo se da su 2013. zlouporabili svoj položaj te da su na štetu Agrokora omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske savjetodavne tvrtke Siggman AG, znajući da savjetničke usluge nisu niti će biti obavljene u korist Agrokora. Tri godine kasnije, sud je presudio kako ni iz jednog dokaza u optužnici, niti iz obrana optuženih i iskaza svjedoka ne proizlazi da su oštetili Todorićev koncern. Dok je Canjuga oslobođena u ovom slučaju, uz Todorića i ostale optužena je za malverzacije u glavnom slučaju, odnosno da je sudjelovala u izvlačenju oko 1,2 milijarde kuna iz Agrokora. Ova optužnica protiv Ivice Todorića i suradnika podignuta je lani u rujnu i to nakon dvije i pol godine istrage u kojoj su probijeni svi zakonski rokovi. Danas je pak povučena, kako su naveli iz DORH-a „radi boljeg razjašnjenja“.

07. svibanj 2024 19:45