StoryEditorOCM
ForumNIZ SLUČAJNOSTI

Uhićeni Damir Škugor napredovao je u Ini nakon što je sklopio nepovoljan ugovor o prodaji plina: Danas ga nitko iz redova vladajućih ne poznaje

Piše Marina Karlović-Sabolić/SD
1. rujna 2022. - 07:42

Riječ je, uvjeravaju s Markova trga, o slučajnosti.

Od kada je HDZ-ovac Damir Škugor završio u Remetincu, svi akteri najviše vlasti u zemlji javno su se kleli da ga ne poznaju.

No onda su u medijima osvanule njegove fotografije. S premijerom Andrejom Plenkovićem, s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, s bivšim ministrom gospodarstva Tomislavom Ćorićem. Nasmiješeni, ponegdje i zagrljeni, a koji put i zajedno za stolom, poziraju na nekom stranačkom domjenku s čovjekom kojega danas istražitelji sumnjiče da je u Ini organizirao “pljačku stoljeća” tešku više od milijardu kuna.

- Fotografija je nastala tijekom događaja koji je organizirao Područni odbor HDZ-a Maksimir Grada Zagreba u studenom 2017. godine. Na taj događaj gospodin Jandroković pozvan je kao predsjednik Hrvatskoga sabora i tadašnji glavni tajnik Hrvatske demokratske zajednice. Tom prigodom fotografirao se s članicama i članovima Područnog odbora HDZ-a Maksimir. Radi se o uobičajenoj praksi i takve fotografije nastaju s brojnim građanima i članovima stranke koji se žele fotografirati s predsjednikom Hrvatskoga sabora - poručili su iz Jandrokovićeva ureda.

image

Zagreb, 160222.
Markov trg.
Sabor.
Redovita sjednica Hrvatskog sabora.
Na fotografiji: Gordan Jandrokovic, predsjednik Hrvatskog sabora.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Goran Mehkek/Cropix

Sasvim slučajno, isti taj Škugor avansirao je u Ininoj hijerarhiji. I to nakon što je 2007. godine sklopio sličan, za Inu prilično nepovoljan ugovor o prodaji plina jednoj talijanskoj tvrtki za nekoliko puta nižu cijenu od one koja je u to vrijeme vladala na tržištu.

O tome kako su smjenjivani direktori u Ini kako bi se prostor otvorio za kadrove poput Škugora ovih je dana javno progovorio nekadašnji predsjednik Nadzornog odbora Damir Vanđelić. Odjel ljudskih resursa ove naftne kompanije upozoravao je da su dotadašnji menadžeri bolji od onih koje predloži Uprava, no sve je bilo uzalud. Škugor je napredovao u hijerarhiji, no i to je, očito, bila samo slučajnost.

image

Damir Vanđelić

Goran Sebelic/Cropix

Slučajno je i Škugor član baš HDZ-a. A slučajno je i da je Ćorić, tadašnji ministar gospodarstva, na Vanđelićevo upozorenje da Ina gubi velik novac, odmahnuo rukom. I optužio ga za - politikanstvo.

Mislite da slučajnosti tu prestaju? Varate se, ima ih još.

Tvrtka OMS Upravljanje Škugorova prijatelja Gorana Husića, koja je u cijeloj operaciji preprodavala plin i na razlici u cijeni masno zaradila, ima sjedište u poslovnom neboderu na Radničkoj cesti u Zagrebu. Riječ je po svemu sudeći o virtualnom uredu, no i tu se pojavila jedna znakovita slučajnost. OMS Upravljanje nalazi se na istoj adresi kao i - Ministarstvo gospodarstva.

Slučajnost je, kao što smo to već prije pisali, i da se Ćorić zahvalio na ministarskoj dužnost nekako u isto vrijeme kada su istražitelji počeli kopati po marifetlucima Škugora i ekipe.

image

Tomislav Ćorić se možda slučajno povukao s ministarske funkcije i postao viceguverner HNB-a

Darko Tomaš/Cropix

Jer doista je moguće da je Škugor prišao Plenkoviću, Jandrokoviću i Ćoriću na stranačkom skupu i zatražio kurtoaznu fotografiju. Moguće je i da oni doista nisu znali da se radi o direktoru u Ini. Možda je Škugor napredovao u Ini nekim drugim kanalima, mimo HDZ-ovih veza. Moguće je i da je Vanđelić, zbog svojih kritika na račun Vlade oko obnove nakon potresa, doista Ćoriću išao na živce, pa ga je ovaj u startu otpilio i ne pogledavši ozbiljno podatke o “curenju” novca. Na koje ga je Vanđelić izrijekom upozoravao.

Moguće je i da je Husićeva tvrtka slučajno otvorena na istoj adresi kao i Ministarstvo gospodarstva. Na njoj se, uostalom, nalazi još stotinjak tvrtki u sklopu InstantOfficea koje istu zgradu koriste za svoj virtualni ured. Moguće je i da je Ćoriću u jednom trenutku pukao film, da mu je bilo dosta medijskog raubanja te da se doista odlučio povući u zavjetrinu viceguvernerske pozicije u HNB-u. Sve se to moglo dogoditi slučajno. Bez ikakve izravne veze sa Škugorom, njegovim kompanjonima u ovoj nečasnoj raboti i najvećoj pljački u povijesti moderne Hrvatske.

Pod uvjetom, naravno, da slučajnosti doista postoje. 

image
Matija Djanješić/Cropix
20. travanj 2024 01:20