StoryEditorOCM
ForumTKO GOVORI ISTINU

Ukrajinski navodi o ruskim gubicima su značajni, no Rusi ne priznaju njihovu točnost. Čija je verzija tijeka rata točna?

Piše PSD
16. ožujka 2022. - 10:28

Ruski napad na Ukrajinu ulazi u treći tjedan sukoba.

Ako je vjerovati ukrajinskom ministarstvu, ali i snimkama koje se pojavljuju na internetu, ruska vojska trpi značajnu štetu, posebice u oklopnim vozilima, međutim ruska strana priče je potpuno drukčija.

Ustvari priče jedne i druge strane se slabo podudaraju.

Ministarstvo obrane u Moskvi priopćilo je danas da su ruske snage preuzele punu kontrolu nad svim teritorijem u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, piše geopolitika.news.

Iz Kremlja su nedavno rekli kako sve u Ukrajini ide po planu. Borbe su se intenzivirale oko ukrajinskog glavnog grada Kijeva.

Ukrajinske oružane snage kažu da Rusija plaća veliku cijenu i gubitkom vojnika i uništenjem ili zapljenom vojne opreme. Današnja obavijest ukrajinskih oružanih snaga objavljena na Facebooku tvrdi da su ruske snage izgubile 404 tenka i 1279 oklopnih transportera od početka sukoba 24. veljače.

"Podaci postaju sve precizniji", piše u zadnjem ukrajinskom priopćenju, ali i dodaju: "Izračun je kompliciran zbog visokog intenziteta borbe." Ruska vojska nije potvrdila ove brojke, a zadnji puta kada je iznijela brojke o svojim gubitcima, bili su skoro 10 puta manji od ukrajinskih navoda.

Osim tenkova, ukrajinske oružane snage procjenjuju da je Rusija također izgubila: 81 avion, 95 helikoptera, 150 komada topništva, 64 raketna bacača, tri broda, 640 vozila, 60 cisterni za gorivo, devet dronova i 36 protuzračnih sustava.

Ukrajina je rekla da je od početka sukoba ubijeno više od 13 500 ruskih vojnika, iako je Kremlj priznao samo oko 500 mrtvih. Ukrajina tvrdi da su tri ključna ruska zapovjednika poginula u borbama: general-bojnik Andrej Kolesnikov, zapovjednik 29. združene armije, general-bojnik Vitalij Gerasmimov, zamjenik zapovjednika 41. armije i general-bojnik Andrej Sukhovecki, zamjenik zapovjednika 41. armije.

Američki medij Forbes objavio je tijekom vikenda procjene da je Rusija izgubila 5 milijardi dolara vrijednu vojnu opremu od početka svoje "specijalne vojne operacije".

No, čak i da su ukrajinski navodi o ruskim gubitcima točni, to je i dalje samo manji dio onoga čime ruska vojska raspolaže. Prema Global Firepower Indexu, Rusija ima drugu najmoćniju vojnu silu na svijetu iza Sjedinjenih Država i ruska vojska ima 850 000 aktivnih vojnika i 250 000 rezervista.

Osim toga imaju: 12 420 tenkova, 30 122 oklopna vozila i 3 391 raketni sustav. Zračne snage imaju 4173 letjelica, a mornarica ima 605 plovila, uključujući 15 razarača i 70 podmornica, objavila je geopolitika.news.

02. svibanj 2024 16:36