StoryEditorOCM
ForumO NESTAŠICI 

Umirujuće poruke iz HALMED-a: ‘Ako nema lijekova koje tražite, ima zamjenskih s jednakim učinkom‘

Piše Ivica Marković
31. siječnja 2023. - 21:46

Danima se već može čitati u hrvatskim medijima kako u RH vlada nestašica pojedinih lijekova. No kada u Splitu nazovemo i obiđemo neke ljekarne, utvrdimo da je na terenu drukčija situacija i da lijekova ima, a onih kojih nema, za njih postoje zamjenski lijekovi, koji imaju jednak učinak, samo imaju drugi naziv jer su od nekog drugog proizvođača.

Tako se može pročitati da u Hrvatskoj nedostaje čak i lijekova za leukemiju, što je zaista ozbiljno i zabrinjavajuće.

Kako bismo vidjeli kakvo je zapravo stanje na tržištu lijekova i je li ono alarmantno, odnosno ima li mjesta za paniku, nazvali smo Maju Bašić, glasnogovornicu HALMED-a.

Lijek za leukemiju

– Vezano uz lijekove za leukemiju, možemo izvijestiti da je područje primjene tih lijekova dosta široko te uz klasične citostatike obuhvaća i novije biološke terapije, lijekove koji su odobreni centraliziranim postupkom davanja odobrenja, a i dostupni su na hrvatskom tržištu. Trenutačno među klasičnim citostaticima za leukemiju bilježimo nestašicu jednog lijeka, Litalir 500 mg tvrde kapsule, kod kojeg je došlo do zastoja u distribucijskom lancu i isporuci prema veleprodajama i ljekarnama. Međutim, na našem tržištu dostupan je isti lijek drugog proizvođača, koji sadrži istu djelatnu tvar, istog je farmaceutskog oblika te iste jačine.

Kada su u pitanju lijekovi za tlak, a koji se spominju kada je u pitanju nestašica, moram istaknuti da je u zamjenu za lijek Hyzaar dostupno nekoliko lijekova s istom djelatnom tvari, iste jačine i oblika, drugih proizvođača. Isto tako mediji spominju i nestašicu lijeka Propranolol od 40 mg, za kardiovaskularne bolesti, koji je jedno vrijeme bio u nestašici, ali nabavljao se promptno iz inozemstva i sada ga ima u ponudi – rekla je Maja Bašić.

Iako je opskrba pojedinim lijekovima otežana, dostupne su i mogu se nabaviti zamjenske terapije putem preraspodjele zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice Europske unije, čime se dosad osiguravala kontinuirana opskrba potrebnim lijekovima.

– U medijima se spominje i nestašica lijeka Augmentin 400 mg + 57 mg/5, praška za oralnu suspenziju s okusom voća, i moram reći da su određene količine toga lijeka dostupne na hrvatskom tržištu te se krajem ovog tjedna očekuje isporuka dodatnih količina lijeka – ističe Bašić.

Svaki se lijek može povremeno naći u nestašici, primjerice zbog zastoja u lancima opskrbe lijekovima iz logističkih razloga, kašnjenja u proizvodnji, povećane potražnje...

image
Niksa Stipanicev/cropix/Cropix

– Trenutačno se u nestašici nalaze, primjerice, pojedini antibiotici, lijekovi za ublažavanje bolova, snižavanje povišenoga krvnog tlaka, snižavanje kolesterola, smanjenje tlaka u oku..., međutim za predmetne lijekove dostupni su zamjenski lijekovi, čime je osigurana opskrba potrebnim terapijama – ističe Bašić.

Općenito, nestašice lijekova uobičajena su pojava.

– I te nestašice rješavamo što je brže moguće zakonski dostupnim alatima, koji se temelje na preraspodjeli zaliha istog ili zamjenskog lijeka s tržišta druge države članice EU-a, čime smo dosad uspijevali osigurati kontinuiranu opskrbu potrebnim lijekovima. Naime, ako potrebni lijek nije dostupan na našem tržištu te nema odgovarajuće zamjene, poduzimaju se dodatne mjere kojima se lijek nabavlja za potrebe pacijenta, kao što su nabava lijeka iz druge države članice EU-a ili stavljanje lijeka u promet u stranom pakiranju, uz suglasnost HALMED-a – govori Bašić.

Strana pakiranja

HALMED prikuplja podatke o nestašici lijeka izravno od nositelja odobrenja za stavljanje lijeka u promet, čija je zakonska obveza, bez odgode, u pisanom obliku obavijestiti HALMED i Ministarstvo zdravstva. Također, nositelji odobrenja moraju Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) obavijestiti za lijek koji je uvršten na njihovu listu lijekova, o okolnostima koje mogu dovesti do poremećaja opskrbe hrvatskog tržišta lijekom ili nestašice lijeka.

– Prema podacima koje na ovaj način prikupljamo ažuriramo stanje u našoj bazi lijekova i na stranicama HALMED-a kako bi sva saznanja o početku i završetku nestašice te razlozima zbog kojih je do nje došlo bili dostupni. Isto tako, za informacije o dostupnosti lijekova izravno nam se mogu obratiti pacijenti, liječnici ili ljekarnici. Svaki put kad nam se obrate i signaliziraju da je za pojedini lijek potencijalno smanjena dostupnost, dodatno istražujemo i provjeravamo stanje u prometu – zaključuje Maja Bašić.

HALMED s nositeljima odobrenja i veleprodajama provodi svakodnevnu intenzivnu komunikaciju u vezi rješavanja problema u opskrbi tržišta lijekovima kako bi se osigurala pravodobna razmjena svih dostupnih informacija i kako bi se svi eventualni poremećaji u opskrbi na vrijeme riješili. 

06. svibanj 2024 06:00