StoryEditorOCM
ForumSPASILO BI BUDŽET

Umjesto da je plaćamo po suho zlato, mogli bismo imati besplatnu struju, samo da Vlada donese jednu odluku...

Piše PSD
1. svibnja 2022. - 17:04

Reformisti su predstavili projekt koji bi građanima donio znatne uštede u kućnim budžetima i tvrde da je za njegovu realizaciju potrebna tek jedna Vladina uredba. Saborska zastupnica Natalija Martinčević u studiju Net.hr-a pojasnila je o čemu se radi te kako bi građani mogli doći do besplatne struje.

Kazala je kako smo danas svi više nego ikad postali svjesni naše energetske ovisnosti, ali i svjesni koliko energenti utječu na naš standard.

- Povećanje cijena plina i struje u našim kućnim budžetima, to su ozbiljni novci. To postaje sve veći udar na građane, pa građani sve više promišljaju o modelima na koji način to promijeniti. Nešto što postoji i što se radi u Europi jedan duži niz godina, otvorila se prilika da se to pokrene i kod nas i nema nikakvog razloga da se to ne učini- rekla je Martinčević i dodala da se otvara mogućnost da građani na svoje obiteljske kuće i stambene zgrade stave solare.

image

Natalija Martinčević

Goran Mehkek/Cropix

"Za to treba tvrtka koja će vam to učiniti, te tvrtke postoje u Hrvatskoj, naše gospodarstvo se za taj dio pripremilo. Ne treba nikakvih posebnih mreža, jer sve postoji", rekla je za Net.hr.

- Sve što treba, kada postavite solare, jest da dođe ovlaštena osoba iz HEP-a, to prikopča i to je sve. osim što ćete morati uložiti u solare, nije potrebna nikakva dodatna investicija.

Martinčević je rekla da su ove stvari prepoznale i banke koje su napravile kreditne linije za te projekte.

- Dakle, vi dobijete kreditno zaduženje koje vam treba da ugradite solare, a rate kredita su u visini vaše mjesečne rate za struju, da to možete podmiriti i da to otplatite u nekakvih 4 do 5 godina, maksimalno 7. Vi nakon toga imate 20 do 25 godina besplatnu struju- kazala je saborska zastupnica.

- Mi smo računali kako to izgleda vezano uz prosječne račune za struju, to je našim građanima od 500 do 1500 kuna mjesečno manje troškova. Ako uzmemo ovu najmanju, 500 kuna, to su recimo srednji nekakvi stanovi i manje obiteljske kuće. Ako svaki mjesec uštedite 500 kuna, to vam je na nivou cijele godine 6000 kuna, to je jedna cijela prosječna plaća koja vama ostaje. To su ozbiljna sredstva i ozbiljna pomoć našim građanima- kazala je.

 

Sve što država treba učiniti jest odreći se PDV-a, tvrdi ona. Detaljnije na Net.hr.

 

 

27. travanj 2024 00:44