StoryEditorOCM
ForumMENADŽER I KOMUNIST

Umro je najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj, a i u Europi. Po balkanskim kriterijima bio je antibiznismen, a izgradio je golemo carstvo DM-a

Piše Davor Krile
9. veljače 2022. - 15:31

      Utemeljitelj jednog od najpopularnijih lanaca drogerija na svijetu, njemačkog Drogerie Markta, preminuo je jučer u Stuttgartu u 79. godini. Tvrtka koju je stvorio Götz Werner već dugo godina u Hrvatskoj, ali i puno šire, čvrsto drži položaj jednoga od najpoželjnijih poslodavaca. 'Otac' DM-a njegovao je osebujnu poslovnu i ljudsku filozofiju držeći se antropozofskog učenja Rudolfa Steinera i zalažući se za bezuvjetni temeljni dohodak koji pripada svakom čovjeku. Jednako čvrsto je vjerovao i da osnovni prihod svakoga radnika u bilo kojoj branši mora iznositi minimalno 1000 eura.

      Na premisama poštenog odnosa prema zaposlenicima Werner je u trideset godina izgradio svoje moćno poslovno carstvo od 66 tisuća zaposlenih u 14 europskih zemalja, premda je po svim postulatima balkanskoga divljega kapitalizma trebao brzopotezno i nepovratno propasti. Plaće djelatnika Drogerie Markta posvuda su, pa i kod nas, odavno premašile iznos od tisuću eura: prosječna neto plaća trgovca DM-a u Hrvatskoj u prošloj je godini iznosila 10.700 kuna, a primaju ih čak puta 14 godišnje. Djelatnici DM-a uživaju i brojne druge zaposleničke beneficije, od darovnih kartica do edukacija i popusta. Werner ulaganja u svoje radnike nikad nije nazivao troškom zaposlenih, nego 'kreativnim izdacima', a pripravnicima u svojoj kompaniji svojedobno je plaćao čak i kazališne i umjetničke radionice kako bi potaknuo njihovo stvaralaštvo i kulturni razvoj.

image
Horst Galuschka/Afp

      Götz Werner je i sam, puno prije poslovnog uspjeha, prošao trnovit razvojni put: otac ga u 28. godini izbacio iz kuće upravo zbog njegovih poslovnih ideja s naoko nerazumnom socijalnom i duhovnom crtom. On je samo godinu dana poslije, iz snažnog kreativnog dišpeta, otvorio svoj prvi dućan. Rođen je 1944. u Heidelbergu, u obitelji dobrostojećih farmaceuta. U školi je pao razred, te je – na roditeljsko zgražanje – ubrzo i prekinuo školovanje. Bio je njemački juniorski prvak u veslanju, poslije je izučio za drogerista, pa postao prokurist. Po vlastitome javnom priznanju, bio je „odmetnuti sin, sanjar i osnivač poduzeća te biznismen protiv svoje volje“.

       Kao otac, Götz Wolfgang Werner naizgled se vrlo okrutno ponio prema vlastitoj djeci, ostavivši sedam potomaka iz dva braka bez nasljeđa vrijednoga više od milijardu eura. Kao vlasnik DM-a, pozamašan udio u vlasništvu tvrtke prije desetak godina prebacio je rutinski jednome humanitarnom fondu. Tada 66-godišnji Götz Werner pritom je izjavio kako nije sramota postati bogat, ali je velika sramota umrijeti bogat. Djeci je poručio da imaju puno pravo na dobar životni start, ali ne i na to da roditelji njima i njihovim potomcima osiguravaju doživotno blagostanje. Svom potomstvu omogućio je kvalitetno obrazovanje i naučio ih da se brinu sami o sebi: jedan od njegovih sinova, Christoph Werner, danas je izvršni direktor DM-a.

27. travanj 2024 08:54