StoryEditorOCM
ForumDOMAGOJ NIŽIĆ

Upoznajte mladića koji će glumiti Dražena Petrovića: ‘Na ulici sam skakao od sreće kad sam dobio ulogu!‘

Piše Vinko Paić
16. lipnja 2023. - 23:40

Junak naše priče još nije bio ni rođen u trenucima kad je jedan drugi junak, nikad prežaljeni košarkaški Mozart, svojom veličanstvenom igrom osvajao svijet i stekao milijune poklonika, koji ga se s poštovanjem sjećaju i poslije trideset godina koliko je prošlo od prometne nesreće u kojoj je Dražen Petrović izgubio život sa samo 29 godina.

Domagoj Nižić (24), mladi zagrebački glumac podrijetlom iz Ljubuškog, sa svojih je 196 centimetara visine tek jedan centimetar niži od Dražena Petrovića kojeg će utjeloviti u filmu redatelja Danila Šerbedžije ‘Nešto jače od mene - priča o Draženu Petroviću‘.

image

Domagoj Nižić

Instagram

Plan je da premijera filma u produkciji Kinoteke bude 22. listopada 2024. godine kada bi Dražen napunio 60 godina. Snimanja počinju najesen, a osim na lokacijama u košarkaševu rodnom Šibeniku, film će se snimati u Zagrebu, Madridu i Americi.

Scenarij Ivana Turkovića-Krnjaka kroz brze i dinamične scene pokriva sve važnije faze Draženovog života, od djetinjstva i odrastanja u Šibeniku sa bratom i roditeljima, igranja u Šibenci, Ciboni, Real Madridu, Portland Trailblazersima, New Jersey Netsima, ratnog perioda, romantičnih veza, sve do nesretne smrti u automobilskoj nesreći 1993. godine.

image

Drazen Petrović

Cropix

Projekt je prošle godine prošao na natječaju Hrvatskog audiovizualnog centra, a komisija mu je dodijelila 5,5 milijuna kuna. U obrazloženju stoji da će pokriti sve važnije faze Draženova života i da nije riječ o hagiografiji nego se radi o prikazu lika sa svim svojim vrlinama i manama.

Svoj je blagoslav filmu dala i Draženova majka Biserka Petrović koja je dok se nije znalo tko će joj utjeloviti sina na velikom platnu rekla da je pred tim glumcem veliki izazov jer je Dražen privatno bio sasvim mekan i povučen, a na terenu se nije bojao nikoga, što je kazao i veliki Michael Jordan.

image

Biserka Petrović

Ivana Nobilo/Cropix

Domagoj ističe kako u svoj prvi veliki projekt ulazi punog srca, svjestan odgovornosti i težine zadatka koji je stavljen pred njega, a do uloge je došlo sasvim slučajno.

- Saznao sam za audiciju putem interneta, vidio sam da se za ulogu traže profesionalni glumci i košarkaši. Odlučio sam se prijaviti jer sam završio glumu, a i zato što sam se nekad bavio sportom. Kasnije sam doznao da se radi o filmu o Draženu Petroviću, međutim bio sam gotovo siguran da je uloga Dražena već dodijeljena.

image

Domagoj Nižić

Ronald Gorsic/Cropix

Nisam se nadao da će baš meni pripasti, mislio sam da su već nekoga pronašli. Kad sam dobio povratnu informaciju da moram spremiti Draženove scene došao sam autobusom iz Sarajeva u Zagreb, odradio prvi krug castinga, prošao u drugi. Zatim je uslijedilo košarkaško testiranje pa još jedan krug audicija – govori mladić koji je 12. travnja ove godine doznao da je dobio ulogu Dražena.

image

Domagoj Nižić

Ronald Gorsic/Cropix

- Bio sam u tom trenutku u Ljubuškom u jednoj trgovini, a kako je nestalo signala izašao sam vani. Sa mnom je bio prijatelj koji je snimio moju reakciju. Nisam mogao vjerovati i od uzbuđenja sam počeo skakati od sreće nasred ulice – smije se Domagoj.

- Vjerujem da je ova uloga bila predodređena za mene jer me pratilo kroz život sve što je vezano za Dražena.

Pamtim ga po velikom karakteru koji je primjer nama mladima, predanosti i poniznosti. Njega nisu zanimali ni novac ni slava, htio je biti sretan, a to je uspijevao s loptom na terenu – govori glumac.

image

Domagoj Nižić

El Arte Photo Studio

Odrastao je na zagrebačkoj Kustošiji gdje je proveo djetinjstvo, završio osnovnu školu i sportsku Gimnaziju, a otkad zna za sebe bavi se sportom. Prvo je to bila košarka, onda odbojka s obzirom da su mu se sestre njome bavile, okušao se čak i u streljaštvu. Odbojku je trenirao sve do 19. godine kad je odlučio upisati glumu. Kako to da je jedan mladi, perspektivni sportaš napravio toliki zaokret u životu?

- I meni je to dan danas misterij. Samo sam ušao u autobus i otišao u Sarajevo u kojem dotad nisam uopće bio. Čak nisam ni izlazio na neke druge prijemne ispite. Na ovom sam ostvario najveći broj bodova i rekao majci mogu li tamo ostati, na što mi je odgovorila: Radi sine što te volja, ako misliš da je to za tebe najbolje, podržavam te – prisjetio se Domagoj.

image

Domagoj Nižić

Romano Kuduzović

Dosad je ostvario nekoliko manjih uloga u kazalištu i televiziji, a uloga Dražena Petrovića zasigurno će obilježiti njegovu karijeru. Kako bi što vjernije dočarao njegove pokrete, svakodnevno vježba s trenerom Antom Prcom. Potpora Draženove mame Biserke svojevrsni mu je blagoslov koji mu je skinuo veliki teret s leđa.

image

Domagoj Nižić

El Arte Photo Studio

- Ona je toliko topla osoba, predivna gospođa predana svemu što radi. Daje mi dodatni vjetar u leđa time što me prihvatila i jer smo ostvarili pozitivan odnos. Njen savjet je uvijek dobrodošao oko Dražena i uvijek ću ga rado poslušati - priča nam o svom susretu s Biserkom Petrović koju će u filmu igrati Zrinka Cvitešić.

image

Zrinka Cvitešić

Angela Weiss/Afp

- Nisam je još imao prilike upoznati, jako me raduje što ćemo zajedno glumiti, ona je kvalitetna glumica o kojoj sam čuo samo sve najbolje.

Biografski filmovi poput onog o pjevaču narodne glazbe Tomi Zdravkoviću posljednjih su godina dosta aktualni, a Domagoj je siguran kako će i film o Draženu biti veliki hit.

image

Domagoj Nižić

Romano Kuduzović

- Volio bih ostati upamćen kao onaj glumac što je igrao Dražena Petrovića jer sam napravio dobru ulogu, nema veće časti za mene i to bi bilo predivno. A film će biti hit, nećemo se lagati, bio on dobar ili loš. No, siguran sam da će biti dobar – zaključio je Domagoj, kojem će uloga našeg košarkaškog Mozarta, zasigurno otvoriti i neka nova vrata, a nema sumnje da ćemo za njega još itekako čuti u budućnosti.

02. svibanj 2024 18:55