StoryEditor
ForumDORH POTVRDIO

Uskok zahtijeva od policije: ‘Hitno istražite što se dogodilo s poslijeratnom obnovom kuća na Baniji‘

Piše Jutarnji.hr
4. siječnja 2021. - 19:41
PetrinjaGoran Mehkek/Cropix

Državno odvjetništvo u ponedjeljak je potvrdilo da će Uskok žurno od policije zatražiti provedbu kriminalističkog istraživanja oko mogućih nepravilnosti u obnovi kuća na petrinjskom području stradalih u ratnim razaranjima, a koje su teško oštećene i razrušene i u nedavnom potresu.

- U odnosu na javne objave i istupe pojedinaca te upite o mogućim propustima u poslijeratnoj obnovi objekata na području Sisačko-moslavačke županije, odgovaramo da će Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK) žurno zatražiti od policije provođenje kriminalističkog istraživanja radi utvrđenja postojanja osnovane sumnje da bi bilo počinjeno kazneno djelo iz nadležnosti Ureda ili neko od drugih kaznenih djela za koje se progon poduzima po službenoj dužnosti, te će ujedno zatražiti i od drugih državnih tijela poduzimanje radnji i mjera iz njihove nadležnosti, navodi se u kratkom priopćenju DORH-a.

Premijer Andrej Plenković rekao je u ponedjeljak novinarima kako treba ispitati zašto su neke kuće nakon Domovinskog rata nekvalitetno obnovljene te da u ovom trenutku nema detaljnih saznanja o tome.

- Mislim da se treba ispitati kako se to i zašto dogodilo, tko je radio, bio nadzor, tko je davao konačne uporabne dozvole za objekte, rekao je Plenković nakon sjednice Vlade.

U ovom trenutku nema, kaže, detaljnih saznanja o tome. Pitat će, dodaje, i ministra graditeljstva Darka Horvata, ne za nešto što je bilo prije 20 godina, državnog tajnika u Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje Nikolu Mažara koji bi mogao znati nešto više.

Što se tiče uloge sadašnjeg sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića, koji je bio zadužen za obnovu tog područja od 1995., Plenković je rekao da danas nije bilo vremena za tu raspravu, no siguran je da župan sam može pojasniti bilo što.

Istragu o obnavljanju kuća nakon rata koje su se urušile u potresu najavio je uoči sjednice Vlade i ministar Horvat.

Nije precizirao koga će se istraživati, ali i dodao da će prvo porazgovarati sa svima odgovornima iz tog vremena, uz ostalo i sa sisačko-moslavačkim županom Ivom Žinićem.

- Središnji državni ured za obnovu ima sve te vjerodostojne podatke i zazivati bilo čiju odgovornost u ovom trenutku je bespredmetno, do trenutka dok ne budemo sto posto sigurni što se događalo i tko su bili akteri, zaključio je Horvat.

U nedjelju je utvrđivanje odgovornosti zatražio i predsjednik Republike Zoran Milanović.

16. travanj 2021 01:31